Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt og hjerteproblemer: Vær obs på julematen

Proppfull av salt som kan gjøre vondt verre for de med hjerte- og karsykdommer.

JULEMAT KAN FORVERRE HJERTEPROBLEMER: Det er spesielt salt mat du bør være forsiktig med. Foto: Shutterstock / Tharakorn
JULEMAT KAN FORVERRE HJERTEPROBLEMER: Det er spesielt salt mat du bør være forsiktig med. Foto: Shutterstock / Tharakorn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi vet at mye fet mat over tid kan øke risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. Men, dette er en prosess som tar flere tiår.

- Så litt fet mat kan man trygt kose seg med, og det utløser ingen akutt hjertesykdom, har overlege Bjarte Nore ved Bergen Legevakt, tidligere uttalt.

Har du imidlertid allerede en hjertesvikt, skal du være litt forsiktig med mat med mye salt (som for eksempel julemat).

LES OGSÅ: Slik vet du at du har et hjerteinfarkt

Syk av salt mat

- De som har kronisk hjertesvikt kan oppleve en forverring av tilstanden dersom de spiser mye salt mat på en gang, forteller Nore.

Han forklarer at salt binder opp mer væske i kroppen, og at dette gjør at hjertet får mer å pumpe på.

- Et svakt hjerte kan da få problemer med å opprettholde den vante blodsirkulasjonen, og det kan legge seg vann flere steder i kroppen, sier Nore.

De det gjelder, kan da oppleve at beina hovner opp rundt anklene og i leggene.

Det kan også legge seg vann i lungene, og du kan da merke at du blir mer tungpustet.

LES OGSÅ: Velger du «riktig» salt?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer