Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt rammer kvinner – også unge

Andelen menn som får hjerteinfarkt har gått ned, men fortsatt rammes like mange kvinner mellom 25 og 64 år som tidligere.

HJERTEINFARKT: Det er klart flest eldre som får hjerteinfarkt, men livsstilen vår mener forskere gjør at også unge kvinner rammes. Foto: Shutterstock / Dean Drobot
HJERTEINFARKT: Det er klart flest eldre som får hjerteinfarkt, men livsstilen vår mener forskere gjør at også unge kvinner rammes. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjerte- og kar­sykdommer troner øverst blant dødsårsakene i Norge, og tar livet av mer enn 13.000 nordmenn hvert år i følge Nasjonal forskning på hjerte- og karsykdommer. Tidligere forskning har vist at antall hjerteinfarkt hos menn og kvinner over 65 år er redusert de siste årene, men forskerne fant ikke noen nedgang i den yngre aldersgruppen - spesielt ikke hos kvinner.

LES OGSÅ:Gi blod og styrk din egen helse

Kvinner lever mer usunt nå enn før

Forskningsprosjektet CVDNOR (CardioVascular Disease in Norway) har tidligere studert trender innen hjerte- og karsykdom i Norge mellom 1994 og 2009. 

- 2002 markerte starten på en årlig nedgang på 2 prosent i hjerteinfarktraten i Norge for både menn og kvinner, en nedgang som vedvarte fram til studieperioden sluttet i 2009. Men denne nedgangen gjaldt bare de eldre, har postdoktor Gerhard Sulo tidligere fortalt i et videointervju publisert på Universitetet i Bergens nettsider.

Han legger til at unges snusbruk kan være en årsak.

Medisinsk sjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Are Helseth, forklarer trenden:

- Hjerteinfarkt henger ofte sammen med livsstil som fett i kostholdet, stress, røyking og fysisk aktivitet. Kvinner har gjennom de siste tiårene en livsstil som likner mer på menns, blant annet når det gjelder røyking. Dette er en faktor som kan gi utslag i flere hjerteinfarkt blant kvinner.

LES OGSÅ: Blåbær og jordbær kan redusere risikoen for hjerteinfarkt 

Hva er livvidden din?

Videre bør du være klar over at kvinner ofte kan oppleve symptomer på et hjerteinfarkt svakere enn menn, symptomene er dessuten også ofte atypiske.

En del, særlig kvinner, opplever i stedet for de vanlige symptomene (som er listet opp nederst i artikkelen) smerter i rygg, nakke, kjeve eller øverst i magen, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelse.

For å forebygge at et hjerteinfarkt rammer deg, er det flere ting du bør gjøre:

- Man bør unngå bruk av tobakk, bevege seg moderat minst 30-40 minutter per dag og trene minst én time i uken, har Helseth forklart.

Han forteller også at livvidden din har en betydning:

- Ideelt sett bør livvidden for en kvinne være høyst 80 cm, mens en livvidde over 88 cm antyder høy risiko for hjerte/karsykdommer. For menn er under 94 cm ideelt, mens over 102 cm angir høy risiko. Det er et godt råd å ha et generelt sunt kosthold. Stress er også en faktor man bør være oppmerksom på.

LES OGSÅ: Denne testen skal avsløre risikoen for hjerteinfarkt

Typiske symptomer på hjerteinfarkt

 • Smerte midt i (vanligst) eller til venstre i brystet.
 • Typisk oppleves smerten som et trykk, en stramming eller et ubehag i brystet.
 • Ofte utstråling til én eller begge armer, særlig venstre, og til hals og underkjeve, eventuelt til øvre del av ryggen. Av og til sitter smerten bare ett eller flere av disse stedene – eller helt øverst i magen, nær midtlinjen.
 • Smertene er vanligvis sterke, og lindres ikke av hvile, heller ikke ved bruk av nitroglyserin.
 • Smertene er oftest konstante, men kan av og til komme og gå.
 • Kvalme og brekninger er vanlig.
 • Kaldsvetting og/eller uforklarlig kortpustethet er også ganske vanlig.
 • Hver tredje som gjennomgår et hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer med brystsmerter.
 • Utypiske infarktsymptomer er vanligere hos eldre og diabetikere.
 • Utypiske infarktsymptomer er noe vanligere hos kvinner enn menn. Derfor skal også anfall med uforklarlig, elendig allmenntilstand tas alvorlig.

Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til informasjon for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer