Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt rammer kvinner – også unge

Andelen menn som får hjerteinfarkt har gått ned, men fortsatt rammes like mange kvinner mellom 25 og 64 år som tidligere.

HJERTEINFARKT: Det er klart flest eldre som får hjerteinfarkt, men livsstilen vår mener forskere gjør at også unge kvinner rammes.  Foto: Shutterstock / Dean Drobot
HJERTEINFARKT: Det er klart flest eldre som får hjerteinfarkt, men livsstilen vår mener forskere gjør at også unge kvinner rammes. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjerte- og kar­sykdommer troner øverst blant dødsårsakene i Norge, og tar livet av mer enn 13.000 nordmenn hvert år i følge Nasjonal forskning på hjerte- og karsykdommer. Tidligere forskning har vist at antall hjerteinfarkt hos menn og kvinner over 65 år er redusert de siste årene, men forskerne fant ikke noen nedgang i den yngre aldersgruppen - spesielt ikke hos kvinner.

LES OGSÅ:Gi blod og styrk din egen helse

Kvinner lever mer usunt nå enn før

Forskningsprosjektet CVDNOR (CardioVascular Disease in Norway) har tidligere studert trender innen hjerte- og karsykdom i Norge mellom 1994 og 2009. 

- 2002 markerte starten på en årlig nedgang på 2 prosent i hjerteinfarktraten i Norge for både menn og kvinner, en nedgang som vedvarte fram til studieperioden sluttet i 2009. Men denne nedgangen gjaldt bare de eldre, har postdoktor Gerhard Sulo tidligere fortalt i et videointervju publisert på Universitetet i Bergens nettsider.

Han legger til at unges snusbruk kan være en årsak.

Medisinsk sjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Are Helseth, forklarer trenden:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer