Jernmangel:

Hodepine og øresus kan være tegn på jernmangel

Dette anbefaler ekspertene at du spiser mer av.

JERNMANGEL: Jernet er viktig for oksygentransporten i blodet, har du jernmangel vil du derfor kunne føle deg både slapp, svimmel og sliten. FOTO: NTB Scanpix
JERNMANGEL: Jernet er viktig for oksygentransporten i blodet, har du jernmangel vil du derfor kunne føle deg både slapp, svimmel og sliten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jernmangel er den vanligste årsaken til lav blodprosent, og rammer rundt én av fem menstruerende kvinner.

– Det mest typiske symptomet på jernmangel er slapphet og energimangel. Dette skyldes at jernet er viktig for oksygentransporten i blodet, og mangel på jern vil gjøre at dette blir mindre effektivt, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, til KK.no.

Andre symptomer kan være nedsatt fysisk yteevne, svimmelhet, hjertebank, tungpust, hodepine og øresus. Det er derfor ikke alltid så lett å skjønne at man har jernmangel, siden symptomene kan være noe diffuse.

LES OGSÅ: Så mye er det vanlig å blø

Kan være flere årsaker til jernmangel

Årsakene til jernmangel kan deles inn i noen kategorier. Den første er at inntaket er lavere enn behovet.

– Dette kan typisk oppstå hos unge som er i vekst, eller hos personer som har et veldig lavt energiinntak, typisk ved slanking. Lavt inntak kan også skyldes et restriktivt kosthold, spesielt dersom man fullstendig utelater animalsk mat uten å finne gode erstatninger, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer