Treningseffekt

Hold formen oppe i ferien

Det skal ikke så mye til for å vedlikeholde kondisen selv om det er sommer og ferietid.

SPREK FERIE: Det skal ikke så mye til for å opprettholde kondisen selv om du er på ferie. Foto: Alix Minde / ZenShui
SPREK FERIE: Det skal ikke så mye til for å opprettholde kondisen selv om du er på ferie. Foto: Alix Minde / ZenShui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommeren er her og det er tid for ferie!Men hva gjør du som har ambisjoner om å delta i KK-mila i september, og allerede er godt i gang med å nå ditt livs løpeform? Det beste er å fortsette som før i ferien, og egentlig burde jo dette være den enkleste ting i verden, siden du har fri, og dermed flere timer til rådighet enn i hverdagen.Det er imidlertid ikke alltid sånn at vi klarer å holde på de gode intensjonene når feriefølelsen siger innover oss, og vi har mest lyst til å ligge i sola og slappe av. Dessuten kan jo fort transportetapper, barnepass og svigermorbesøk spolere treningsplanene våre.Vi kontaktet Helle Bornstein, personlig trener og daglig leder av Smart Trening, for å få råd.LES OGSÅ: Mange spiser ikke nokDen gode nyheten er at om det bare er snakk om at du ikke får trent på en uke, har ikke dette så mye å si for formen. Du kan fint hoppe rett tilbake til ditt vanlige treningsopplegg når ferieuka er over.Skal du på ferie i mer enn en uke, og det går mer enn 10 dager uten at du får trent, viser studier at formen vil dale med rundt fire prosent. Går det enda lenger tid, vil kondisjonen forringes ytterligere.Med andre ord, skal du på ferie i to uker, så prøv å få trent minst én gang i løpet av denne perioden - og helst to. Da gjør ikke avbrekket store skader på formen, og du kan se fram til KK-mila med like store ambisjoner som før.Sjekk forøvrig Helles treningsblogg her: Hellebornstein.noLES OGSÅ: Fine treningsklær som øker motivasjonen

Slik får du til trening - også i ferien

 • Pakk alltid med deg joggesko og treningsklær når du skal ut og reise. Da har du muligheten til en økt når sjansen byr seg.
 • Gjør en avtale med deg selv om når og hvor mye du skal trene i løpet av ferien, og hold deg til denne. Du angrer aldri etter økta!
 • Finn gjerne en løype på 5 eller 10 kilometer så du kan trene på distansen du skal løpe i september.
 • Trening i varmt vær? Unngå å trene ute i den verste heten. Tren morgen/formiddag eller kveld, eller gå innendørs om det finnes en tredemølle du kan bruke.
 • Ha med deg vannflaske på løpeturen. Bare én prosents dehydrering svekker prestasjonsevnen. Bruk drikkebelte, eller legg vannflasken fra deg om du løper runder.
 • Svetter du mye, kan du miste for mye salter. Husk å drikke godt med vann og spise noe salt etter økta.
 • Pass på å få i deg nok mat selv om varmen reduserer matlysten. Et godt kosthold er viktig om du vil oppnå resultater. Ett gram protein per kg kroppsvekt per dag er optimalt.
 • Klarer du ikke følge ditt vante opplegg? Du kan redusere treningsmengden til 1/3 uten at kondisen forringes, men da må du holde intensiteten oppe. Altså, løper du vanligvis tre ganger i uka, kan du bare ta én løpetur i uka i ferien og likevel holde formen vedlike.
 • Klarer du bare én løpeøkt i uka i ferien, er det best om du gjør intervalltrening. Høy intensitet sikrer at kondisen holder seg selv om treningsmengden er mindre enn vanlig.
 • Alle monner drar! Hold deg aktiv i ferien også på andre måter. Kanskje du liker å svømme, eller kan gå tur langs stranda?
 • LES OGSÅ: Stram opp magen i sommer - se video

  Slik løper du intervaller:

 • Start med minst 10 min oppvarming, og husk også å løpe deg ned etterpå.
 • Intervallene bør vare i minst 12 min totalt, gjerne mer. Det betyr for eksempel minst 6x2 minutters intervaller, eller 3x4 min intervaller.
 • Du kan gjerne mikse lengre og kortere intervaller i samme økt.
 • Pausene skal være på maks halvparten av intervalltiden. 2 min intervall etterfølges av 1 minutts pause.
 • Ikke løp for fort i intervallene. Du skal ikke få blodsmak i munnen og ikke stivne selv på siste intervall.
 • Får du ikke løpt?

  Får du ikke muligheten til å ta deg en løpeøkt der du skal feriere, finnes det andre måter å få opp pulsen så kondisjonsnivået vedlikeholdes. Høyintensiv intervalltrening kan gjøres hvor som helst – på et lite hotellrom, eller ved bassengkanten, for eksempel. Gjør enten intervaller på 20 sekunder med 10 sekunder pause åtte ganger, eller 45 sekunder med 15 sekunder pause fire ganger (altså totalt 4 minutter). Gjenta disse rundene minst tre ganger, så du totalt trener i minst 12 minutter.Forslag til øvelser:
 • Løp på stedet med høye kneløft og armer som er med i bevegelsene.
 • Gjør «jumping jacks», dvs. at du hopper ut i kryss med beina rett ut til siden mens du svinger armene ut til siden og over hodet.
 • Gjør stepsteg opp på en kasse eller passe høy kant.
 • Gjør hopp med begge bein opp og ned på en kasse eller passe høy kant.
 • Hopp på annethvert bein og løft kneet på det andre beinet høyt for hvert hopp. Sving armene i halvsirkler over hodet og ta på det løftede kneet med motsatt hånd.
 • Husk! Øvelsene skal gjøres i raskt tempo og med store og tydelige bevegelser så intensitet blir høy. Husk å få med armene. Målet er å få opp pulsen skikkelig!LES OGSÅ: Derfor blir rumpa flatere med årene

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer