Honning:

- Honning er ikke spesielt sunnere enn hvitt sukker

Litt honning i teen gjør ingenting, men du bør ikke hive innpå, råder ekspertene.

HONNING: Er du en av dem som liker honning i teen? Det gjør ikke noe, men hold det til en teskje! FOTO: NTB Scanpix
HONNING: Er du en av dem som liker honning i teen? Det gjør ikke noe, men hold det til en teskje! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Honning kan brukes til så mangt; som pålegg, noe å søte teen med eller gjøre en frokostblanding litt mer spennende. Men hva er egentlig forskjellen på honning og rent sukker?

Heidi Ramfjord er ernæringsfysiolog hos Kost for livet. Hun forklarer at det finnes mange myter om at honning er sunnere enn sukker. Men selv om det ikke er så stor forskjell kalorimessig, har honning noen bedre egenskaper;

- I motsetning til sukker inneholder honning vitaminer, mineraler, antioksidanter og prepiotiske stoffer. Det at den er prebiotisk vil si at den mater de «gode» bakteriene i tarmen. Enzymer i honning er og med på å helpe til med fordøyelse av mat og dermed en bedre tarmflora, sier Ramfjord til KK.no.

Honning kan også ha en positiv innvirkning på veksten av bakterien Helicobacter som kan foråsake magesår, forklarer hun. Mørk honning inneholder ofte mer mikronæringsstoffer enn lyse, for eksempel bladhonning og lynghonning.

- Honninger som er mer flytende inneholder ofte mer fruktose og gir en langsommere blodsukkerstigning enn tykkere honning. Eksempler på dette er akasiehonning, men jeg ville valgt en norsk honning hvis jeg skulle velge.

De aller fleste norske honningene er ofte kaldslynget, sier hun, det vil si at de ikke er varmebehandlet til over 30 grader. Da beholdes alle mikronæringsstoffene og dermed de helsemessige gode egenskapene med honning.

LES OGSÅ: Fire myter om antioksidanter

ALT MED MÅTE: En teskje her og der gjør ingenting, men ikke overdriv bruken av honning. FOTO: NTB Scanpix
ALT MED MÅTE: En teskje her og der gjør ingenting, men ikke overdriv bruken av honning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Honning som tilsatt sukker i kosten

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky understreker også at honning oppfattes av mange som sunnere enn sukker, men at rent ernæringsmessig stemmer ikke dette.

- Honning er å se på som tilsatt sukker i kosten, enten den er flytende eller fast, fra norske lyngheier eller grønne fjellsider på New Zealand, sier Arsky.

Ingen honning er derimot tilsatt sukker, sier hun. Det er biene som samler nektar fra planter og lager honning av det, og honningen er full av sukker. Hvilke sukkerarter det dreier seg om, enten det er sukrose, fruktose eller glukose, avhenger av blomstene som biene har beitet på.

- Det stemmer at det er spor av vitaminer og mineraler i honning, men det er så lite at selv om du spiste 100 gram honning om dagen, og det håper jeg ingen gjør, så vil du bare få i deg noen promille av dagsbehovet ditt for de vitaminene og mineralene honningen inneholder, sier ernæringsfysiologen.

Hun forklarer at honning faktisk inneholder mer sukkerarter enn sirup (78 prosent mot 74 prosent), og omtrent like mye - eller lite - jern: 0,4 mg mot 0,3 mg per 100 gram.

- Hvis du liker du en teskje honning i teen, så fortsett gjerne med det! Men ikke tenk at jo mer, jo bedre. Honningen gir fin sødme og en egenartet smak de fleste av oss liker. Men den er primært en kilde til sukker og kalorier, begge deler er uheldig for helsen i for store mengder.

VARIERER: Fargen og tykkelsen på honning avhenger av hva slags nektar den er hentet fra. FOTO: NTB Scanpix
VARIERER: Fargen og tykkelsen på honning avhenger av hva slags nektar den er hentet fra. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bør begrenses

Kristine W. Johansen er ernæringsfysiolog ved A klinikken. Hun understreker at det er en enighet om at sukker bør begrenses i et sunt kosthold, og at dette også gjelder honning.

- Nye studier som sammenligner honning og hvitt sukker viser ingen signifikant forskjell på blodsukkerstigning. Dermed kan man ikke si at honning er sunnere enn hvitt sukker, sier hun.

Det er derimot noe som kan glede deg om du elsker honning.

Ernæringsfysiolog Dijana Stupar sier til KK.no at farge og smak på honning avhenger av hvilken nektar den kommer fra, men som regel er det søtere enn sukker.

- Honning er søtere, og dermed ender vi ofte med å bruke mindre honning enn sukker.

LES OGSÅ: Slik unngår du å få i deg for mye sukker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer