Honning:

- Honning er ikke spesielt sunnere enn hvitt sukker

Litt honning i teen gjør ingenting, men du bør ikke hive innpå, råder ekspertene.

HONNING: Er du en av dem som liker honning i teen? Det gjør ikke noe, men hold det til en teskje! FOTO: NTB Scanpix
HONNING: Er du en av dem som liker honning i teen? Det gjør ikke noe, men hold det til en teskje! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Honning kan brukes til så mangt; som pålegg, noe å søte teen med eller gjøre en frokostblanding litt mer spennende. Men hva er egentlig forskjellen på honning og rent sukker?

Heidi Ramfjord er ernæringsfysiolog hos Kost for livet. Hun forklarer at det finnes mange myter om at honning er sunnere enn sukker. Men selv om det ikke er så stor forskjell kalorimessig, har honning noen bedre egenskaper;

- I motsetning til sukker inneholder honning vitaminer, mineraler, antioksidanter og prepiotiske stoffer. Det at den er prebiotisk vil si at den mater de «gode» bakteriene i tarmen. Enzymer i honning er og med på å helpe til med fordøyelse av mat og dermed en bedre tarmflora, sier Ramfjord til KK.no.

Honning kan også ha en positiv innvirkning på veksten av bakterien Helicobacter som kan foråsake magesår, forklarer hun. Mørk honning inneholder ofte mer mikronæringsstoffer enn lyse, for eksempel bladhonning og lynghonning.

- Honninger som er mer flytende inneholder ofte mer fruktose og gir en langsommere blodsukkerstigning enn tykkere honning. Eksempler på dette er akasiehonning, men jeg ville valgt en norsk honning hvis jeg skulle velge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer