Alkohol

Hørt om mindful drinking?

Vi har fått med oss "oppmerksom tilstedeværelse" er noe å øve på. Men visste du at det også kan ha noe for seg når det gjelder alkoholinntaket ditt?

ALKOHOL: Har du hørt om mindful drinking? - Det handler om å se på alkoholvanene du har. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL: Har du hørt om mindful drinking? - Det handler om å se på alkoholvanene du har. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alkoholkonsumet går ifølge statistikken opp i sommermånedene for nordmenn flest. Likevel snakkes det om et taktskifte når det gjelder alkoholkonsum blant norsk ungdom i dag, som drikker mindre enn det ungdom på deres alder gjorde før. Hvilke årsaker som ligger til grunn for dette, strides de lærde om, og teorier som drøftes er blant annet at de er så mye på internett at de ikke trenger alkohol for å være sosiale, at de bryr seg mer om helse og sunnhet enn tidligere, og at det rett og slett ikke anses som kult å være full. Noe flere "voksne" ser ut til å mene også.

I sommer gikk Club Soda Mindful Drinking Festival av stabelen i Øst-London, den sjette i rekken. Arrangørene har siden 2017 arrangert to festivaler i året der deltakerne koser seg med et et mangfoldig utvalg av øl og drinker uten alkohol, og der sosialt samvær uten drikkepress står i fokus. Enten du er «sober curious», gravid, vil ha en hvit måned eller har kutta ut alkohol for godt, er du velkommen.

Så hva er «mindful drinking»? Ifølge journalist Rosamund Dean, forfatteren av boka «Mindful Drinking: How Cutting Down Can Change Your Life» handler det om det motsatte av hva hun selv drev med da hun var ung, nemlig å "bøtte" ned, glass etter glass.

- Det handler om å se på alkoholvanene du har, og forsøke å gjøre noe med dem, og ta sunnere valg, sier Dean til Refinery29.

Hun understreker at det blant annet handler om å ikke nødvendigvis takke ja til alkohol bare fordi andre foreslår det, drikke noe du ikke syns er så godt på et jobbarrangement, eller tømme en flaske vin når du er sliten etter jobb. For Dean har det viktigste vært å være mer oppmerksomt til stede når hun nyter alkohol. Da gleder hun seg mer over det hun har i glasset (som dessuten må ha en viss kvalitet) og drikker ifølge seg selv mindre enn tidligere.

- Regelen min nå er at jeg skal tenke gjennom hvorvidt jeg kommer til å huske det glasset med glede, eller angre på det. Dersom det er det sistnevnte dropper jeg det, hvis ikke tar jeg et glass med god samvittighet, sa Dean i et intervju på alkokutt-bloggen Girl & Tonic.

Bare litt - eller?

Men måtehold er som kjent ikke alltid så enkelt som det høres ut som. Konseptet ett glass vin, to ruter mørk sjokolade og en liten salat til middag passer best for mennesker lagd av stål utstyrt med jernvilje, eventuelt franske kvinner. Sånn kan det i alle fall kjennes ut for oss minner mer lom bløtdyr i møte med fristelser.

Norske Irina Lee er for mange kjent som "hun som kutter ut alt" i stedet for å forsøke seg på den evige moderasjonslinjen. Hun har skrevet bøker om shoppestopp, om å kutte ut sukker og mel, pluss boka «Alkoholfri» om å kutte ut nettopp alkohol. Hun tror mindful drinking er supert for noen, men ikke for alle.

FRIHET I Å KUTTE : Irina Lee er journalist, forfatter og kursholder. Hun mener det for mange er bedre å kutte ut fristelser for godt, framfor å forsøke på moderasjon. FOTO: Charlotte Wiig
FRIHET I Å KUTTE : Irina Lee er journalist, forfatter og kursholder. Hun mener det for mange er bedre å kutte ut fristelser for godt, framfor å forsøke på moderasjon. FOTO: Charlotte Wiig Vis mer

- For meg ligger det en større frihet i å avstå, men dette er individuelt, sier Irina og forklarer at det handler om å slippe å diskutere med seg selv, om hvor mye, hvor ofte, hvilke anledninger og hele den pakka der.

Irina sluttet ikke å drikke fordi alkoholkonsumet var unormalt høyt. Det var bare det at hun var lei av at så mange av livets små og store øyeblikk av glede og feiring måtte markeres med alkohol. Og at det ofte førte til at hun for eksempel følte seg litt slappere dagen etter og derfor droppet en planlagt joggetur. Eller spiste mat hun ellers ikke ville ha spist og la seg på sofaen i stedet. I dag har hun vært alkoholfri (som hun liker å kalle det) i over fem år, da hadde hun allerede drukket lite over lengre tid.

- Det startet med at jeg kuttet ut alkohol i sosiale sammenhenger i solidaritet med et familiemedlem som slet med alkohol, og det ble en vekker for meg. Trengte jeg egentlig dette for å ha det gøy? Svaret var nei. Jeg fant også ut at jeg har så mye jeg har lyst til å gjøre, at jeg ikke har plass til alkohol i livet mitt.

Men hva med reaksjonene fra andre på valget om å forbli edru?

- I begynnelsen var det mange som reagerte. Det var nok mange som ble litt provosert også. Sånn er det alltid når noen bryter med normer, sier Irina.

- Det er jo sånn at mitt valg synliggjør ditt valg. Mange tenker at jeg som edru kanskje vurderer deres drikking. Også er det noe med frykten for at jeg skal "få med meg alt". Sånn er det ikke, sier Irina og sukker.

- Jeg har ikke kapasitet eller interesse av å vurdere andres drikking. Folk må ta egne valg, og dette har vært riktig for meg.

Hun mener økt energinivå, bedre søvn og et kvikkere hode er noen av de åpenbare fordelene ved å droppe alkohol, og legger til at hun i etterkant av bokutgivelsen fikk mange henvendelser fra folk som syns det var godt at noen endelig normaliserte det å ikke drikke alkohol. At det går an å takke nei uten å være gravid, religiøs eller tørrlagt alkoholiker.

- Det går jo an å stumpe røyken før man får lungekreft, og ja - det bør være greit å kutte ut alkohol fordi du ønsker å ta bedre vare på helsa, sier Irina.

- For øvrig er jo en kunngjøring som "Jeg skal slutte å røyke" noe de aller fleste vil applaudere. Jeg håper jo etter hvert at de som ønsker å bli alkoholfrie kan få en tilsvarende respons.

Joda, det er mer trendy enn tidligere å være edru

Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i alkovett-organsiasjonen Av-og-til, og ønsker en trend som "mindful drinking" varmt velkommen.

BRA MED ØKT BEVISSTHET: Og ifølge Randi Hagen Eriksrud fra organisajonen Av-og-til, er det de unge som ønsker å drikke mindre. Foto: Presse
BRA MED ØKT BEVISSTHET: Og ifølge Randi Hagen Eriksrud fra organisajonen Av-og-til, er det de unge som ønsker å drikke mindre. Foto: Presse Vis mer

– Mindful drinking kan ses i sammenheng med NoLo-trenden (forkortelse som brukes for drikke med "no og low" alkoholprosent, red.anm.) som er tydelig både internasjonalt og her hjemme. Både Vinmonopolet og utsteder melder om økt etterspørsel av denne typen drikkevarer, sier Eriksrud som synes dette er en gledelig utvikling.

Og særlig de unge ønsker å redusere inntaket.

– De er opptatt av å ta vare på helsa si, og av å få en travel hverdag til å gå opp. De har ikke tid til, eller ønske om, å bruke søndagene til å være i dårlig form. Da er det å kutte i antall enheter, eller å velge drikke med mindre alkohol, et fin måte å kose seg på fest, uten å få ødelagt morgendagen, sier Eriksrud.

At vi blir mer bevisst egne alkoholvaner, gjør det at vi drikker mindre?

– Vi snakker mye om alkohol i samfunnet vårt, men de uheldige sidene ved alkoholbruk er fortsatt tabu for mange. Når flere blir mer bevisst på hva og hvor mye de drikker, blir alkoholvaner et mer naturlig samtaletema og det tror jeg vil føre til at flere vil reflektere over hvor stor plass man ønsker å gi alkoholen i livet sitt, sier Eriksrud.

Hun tror økt bevissthet, og «mindful drinking» fører til at man drikker mindre, og at det også er lettere å stoppe i tide dersom man på forhånd har bestemt seg for hvor mye som er greit. Det kan også være med på å klargjøre hvorvidt man har et problematisk forhold til alkohol.

- Da må vi som samfunn sørge for at det eksisterer gode tilbud til de som trenger det, slik at alle får den støtten de trenger.

Og om du skulle være interessert i å lese mer om det store, engasjerende temaet alkoholmoderasjon eller til og med full stopp (prøv å diskutere med venner og se hva som skjer!) kan du få tips om hvilke bøker om temaet som er verdt å lese her. Og om ikke annet kan du glede deg selv, en mindreåring kusine eller en gravid venninne med en deilig alkoholfri drink.

ALKOHOLFRI SOMMERDRIKK: På fest vil de som velger alkoholfritt garantert sette stor pris på et alternativ til brus. Faktisk så god at flere vil velge nettopp denne! Foto: All Over Press
ALKOHOLFRI SOMMERDRIKK: På fest vil de som velger alkoholfritt garantert sette stor pris på et alternativ til brus. Faktisk så god at flere vil velge nettopp denne! Foto: All Over Press Vis mer

Ingredienser alkoholfri sommerdrikk:

  • 2 skiver usprøytet sitron
  • mynte
  • 5 isbiter
  • 1/2 dl hylleblomstsaft, gjerne hjemmelaget eller av god kvalitet
  • 1/2 dl vann

Slik gjør du:

  1. Skjær sitronen i skiver, og ha sitronskiver og mynte i et glass.
  2. Kjør isbiter, hylleblomstsaft og vann i en blender, og hell det i glasset.
  3. Pynt med mynte, og sett et par fargerike sugerør i glasset.
  4. Nyt med god samvittighet og null skallebank dagen derpå.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer