Snorking

- Hos voksne er den vanligste grunnen til snorking overvekt. Derfor kan det å slanke seg være løsningen for mange

Snorking er plagsomt, men det finnes en løsning!

SNORKING: Snorking er svært irriterende både for partneren din og for deg. Ekspertene gir deg sine råd mot problemet.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
SNORKING: Snorking er svært irriterende både for partneren din og for deg. Ekspertene gir deg sine råd mot problemet. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan vel alle være enig om at snorking er ekstremt irriterende? Å ligge ved siden av en som snorker mye påvirker nattesøvnen, og det kan også være svært plagsomt for den som snorker selv. I noen tilfeller kan du derimot opereres for å få en slutt på snorkingen. (Psst: Har du problemer med snorking?)

Harriet Akre, som er søvnekspert, forklarer til KK.no at den vanligste grunnen til snorking er mye bløtvev i halsen i forhold til størrelsen på svelg og øvre luftveier. 

- Bløtvev kan være store mandler, en lang bløt gane eller stor drøvel og tunge. Snorking forekommer både hos voksne og barn. Trange luftveier og dårlige plassforhold kan føre til snorking. 

Hos barn er den vanligste årsaken til snorking store polypper eller mandler. Da kan det hjelpe å fjerne disse, forklarer Akre. 

- Hos voksne er den vanligste grunnen til snorking overvekt. Derfor kan det å slanke seg være løsningen for mange. Andre har bare en anatomi som gjør plassforholdene dårlig eller at man har nedsatt styrke i musklene i svelget. Da kan det hjelpe å operere, men hos de fleste kan røykeslutt, ligge på siden og unngå alkohol før du legger deg hjelpe godt.

Stein Helge Glad Nordahl er øre, nese- og hals-lege. Han forklarer til KK.no at det er noen regler for å kunne operere mot snorking; 

- De som kan opereres må være relativ slank (BMI<30), ikke ha for mye pustestopp, som måles ved nattregistrering, og være egnet til operasjon.

Å være egnet til en operasjon betyr at du blant annet må ha en lav bløt gane, store mandler eller tett nese. 

LES OGSÅ: Derfor bør du bli kvitt den farlige snorkingen, og det er lettere enn du tror 

Bør du operere?

Jarl Bunæs jobber som øre, nese- og halslege og er ansiktskirurg ved Bærum Plastikkirurgi. De utfører operasjoner mot snorking. Han forklarer at det skilles mellom sosiale snorkere, og snorkere som har medisinske problemer. 

- De som har et medisinsk problem har ofte mye pustestopp i løpet av natten. Det vil si at de slutter å puste. Dette gjør at de blir svært trøtte om dagen og sliter med det. Vi tar oss av de sosiale snorkerne, som forstyrrer sidemannen i løpet av natten

Disse snorkerne har derfor ikke et medisinsk problem, men føler at snorkingen er plagsom.

DUPPER AV: De som sliter med pustestopp i løpet av natten er ofte trøtt på dagen også.  Foto: Plainpicture
DUPPER AV: De som sliter med pustestopp i løpet av natten er ofte trøtt på dagen også. Foto: Plainpicture Vis mer

- Så gjelder det å finne ut om det er indikasjon for å operere. Hvis vedkommende ikke er spesielt trøtt på dagen og ikke partneren sier at han eller hun slutter å puste, kan vi operere en såkalt sosial snorker. 

Bunæs forklarer at de ser på pasienten og om kriteriene er til stedet. 

- Tungen er en viktig faktor i all snorking. De som slutter å puste har som regel en stor tunge, og ofte underbitt. Her kan bare en bittskinne, som gjør at underkjeven blir skjøvet frem, korrigere snorkingen. Da får man ikke tunga bak i halsen mens man sover. 

Kriteriene for å kunne utføre en operasjon er flere, og det vil bli sett på både nesen, ganen og deler av halsen. Et kriterie til operasjon kan blant annet være at tunga er så stor at man ikke ser drøvelen. Det finnes to typer inngrep mot snorking;

- Den ene er enkel, og vi utfører den med radiobølger, hvor vi stikker inn en spesiell gaffel med to tagger inn i ganen, på tre eller fire forskjellige steder. Da danner man et arr i den bløte ganen så den blir smalere.

Den siste kalles for UPP. Da vil legen rett og slett ta ut et stykke slimhinne i ganen, inkludert en del av drøvelen, forklarer legen. 

LES OGSÅ: Derfor bør du være forsiktig med oralsex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer