Føflekkreft:

Hos yngre er det flest kvinner som får føflekkreft

Blant eldre er det oftere menn enn kvinner som rammes av føflekkreft. Hos de yngre er det omvendt.

FØFLEKKREFT: Føflekkreft fortsetter å øke i forekomst. FOTO: NTB Scanpix
FØFLEKKREFT: Føflekkreft fortsetter å øke i forekomst. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge ligger på topp hva gjelder føflekkreft, og forekomsten fortsetter å øke.

- Malignt melanom i hud er blant de kreftsykdommene med størst økning i forekomst siden 1952. I 2010 ble det registrerte 1518 nye tilfeller av denne kreftformen, 775 tilfeller blant kvinner og 743 tilfeller blant menn, forteller Olaf H Antonsen, som er spesialist i hud og veneriske sykdommer ved Aleris.

- I 1955 var forekomsten 1.8 og 2.9 tilfeller per 100 000 for henholdsvis kvinner og menn, mens tilsvarende tall for 2010 var 19.6 og 19. Her må det tas i betraktning at det har skjedd en betydelig utvikling både når det gjelder tilgjengelighet til helsetjenester og diagnostisering i denne tiden, legger han til.

I fjor ble 2114 diagnostisert med føflekkreft i Norge - 1048 kvinner og 1066 menn.

- Historisk sett har malignt melanom vært hyppigst forekommende blant kvinner, men etter 1995 har insidensraten for menn vært på samme nivå. I aldersgruppen 15-54 år er dette den nest hyppigst forekommende kreftformen for begge kjønn samlet, forteller Antonsen videre.

Ifølge ham viser statistikk at forekomsten er også omkring dobbelt så høy sør i landet som i nord, noe som sannsynligvis har sammenheng med soleksponering og klimaforskjeller.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på føflekkreft og hudkreft?

Yngre kvinner og eldre menn

Forekomsten øker særlig for de over 50 år, og i denne aldersgruppen er også forekomsten høyest blant menn. Hos de yngre er derimot kreftformen hyppigst blant kvinner. Blant de under 54 får omlag 240 kvinner og 150 menn diagnosen hvert år.

- Det er flere kvinner enn menn i aldersgruppen under 50 og flere menn enn kvinner i aldersgruppen over 50, forteller Trude Eid Robsahm, som er forsker i Kreftregisteret.

Hva som er grunnen til forskjellene i kjønn og variasjonene mellom aldersgrupper vites ikke, men har sannsynligvis sammenheng med at vi har forskjellige solvaner.

- Eldre kvinner soler seg mer forsiktig enn menn, som oftere blant annet helst ikke skal bruke solkrem. Eldre kvinner er kanskje mer opptatt av å ikke bli skrukkete enn yngre kvinner, som er mer opptatt av sol, sier Robsahm.

LES OGSÅ: Mette (44) har hatt føflekkreft fire ganger

Overvekt øker risikoen

Solen er også hovedårsaken til økningen.

- Det handler nok om at vi er veldig opptatte av sol. Vi er opptatte av å bli brune og vi har dårlig tid, sier Robsahm.

Samtidig kan også andre faktorer spille inn, og Kreftregisteret har funnet at overvekt hos menn øker risikoen for føflekkreft, samt at vektnedgang reduserer risikoen. De samme resultatene er ikke funnet hos kvinner, noe som kan skyldes at overvektige kvinner soler seg mindre enn normalvektige.

Andre risikofaktor er hudtype og arvelighet. De som blir lettere solbrent, har høyere risiko.

- Hudtypen spiller en vesentlig rolle. Det handler om å ikke bli brent. Det å bli brun i seg selv er ikke farlig, men måten du gjør det på. De med rødt eller blondt hår og fregner er de som også blir fortere brent, sier Robsahm.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ta solarium før ferien

SOLGLADE: Nordmenn er glade i sol, men nok solkrem og pauser fra sola er viktig - spesielt for lys hud. FOTO: NTB Scanpix
SOLGLADE: Nordmenn er glade i sol, men nok solkrem og pauser fra sola er viktig - spesielt for lys hud. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sjekk endringer og føflekker som skiller seg ut

Føflekkreft er en hissig kreftform som bør oppdages tidlig. Derfor rådes det til at du sjekker mistenkelige føflekker og er obs på forandringer.

- Det du ser etter er en endring eller en ny føflekk, sier Robsahm.

- Følg med om du har flekker som vokser og endrer utseende, som omkrets, farge eller form.

Ofte er det snakk om en helt ny føflekk, og det er viktig å følge godt med på føflekker som skiller seg ut - som ikke ligner noen av de andre du har. Spesielt menn oppfordres til å sjekke huden og føflekkene sine oftere.

- Det er nok ganske forskjellig, men jeg tenker kvinner er flinkere til å sjekke huden sin enn menn. Yngre tenker nok ofte at kreft er noe man får når man blir gamle, men mange må bli flinkere. Særlig menn over 50 trenger mer kunnskap, både om gode solvaner og kjennetegn på føflekkreft, og å bli mer bevisst på å sjekke huden sin, sier Robsahm.

For å unngå solbrenthet er selvsagt solkremen viktig, men også det å ta pauser fra solen. Svært mange bruker også for lite solkrem, slik at de ikke får den UV-beskyttelsen kremen egentlig skal gi. Pass særlig på at barna bruker nok solbeskyttelse, råder Antonsen, som også advarer mot bruk av solarium som nå faktisk er forbudt i Australia.

- Unngå direkte sol på huden midt på dagen når solen er sterkest. Husk at vi blir solbrent i Norge også. Ikke bare når vi er i syden, påpeker han.

LES OGSÅ: I 2015 var det 37 nordmenn som fikk diagnosen føflekkreft i øyet

LES OGSÅ: De fleste smører seg med under halvparten av mengden som skal til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer