Hoster Under Trening

Hoste under og etter trening kan være tegn du bør ta alvorlig

- Kan være anstrengelsesutløst astma eller allergi.

ASTMA: Astma gir en overfølsomhet i luftveiene, som kan føre til gjentatte episoder med hoste. Foto: Shutterstock / lzf
ASTMA: Astma gir en overfølsomhet i luftveiene, som kan føre til gjentatte episoder med hoste. Foto: Shutterstock / lzf Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene som kan utløses av ulike faktorer. 80-90 prosent av alle astmatikere får hoste etter trening.

- Dersom noen ofte hoster i forbindelse med trening, bør de ta det opp med fastlegen. Det kan være anstrengelsesutløst astma. Dersom det kun skjer når det er pollen i lufta, kan det være allergi som utløser hosten, sier Helle Stordrange Grøttum, leder av LHL Astma og Allergi, en underorganisasjon av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Forekomsten av astma i befolkningen øker urovekkende, ifølge Norges Astma- og allergiforbund. Rundt 400.000 voksne mennesker i Norge har astma.

Grøttum forteller at det kan være ulike årsaker til hoste i forbindelse med trening. Når man trener og får opp pulsen, puster man dypere ned i lungene. Da løsner slim som ligger i lungene, og det kan føre til hoste.

LES OGSÅ: Kan du trene tilbake sprett-puppene?

Anstrengelsesutløst astma kan føre til pustebesvær, hoste og slimproduksjon under trening, spesielt dersom man ikke har varmet opp.

- Å hoste er et symptom på at lungene er irritert, og da må man finne ut hvorfor. Astma kan gjøre det vanskelig å puste, og mange må avbryte treningen, sier hun.

Dersom du mistenker at du har astma, bør du oppsøke fastlegen.

- Forklar symptomene, og fortell om du har pustebesvær eller slimproduksjon. Det er også nyttig for legen å vite om hosten skjer hver gang du er i fysisk aktivitet, og om det også skjer i andre sammenhenger, sier hun.

LES OGSÅ: Astma kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.

VANLIG: Rundt 400.000 voksne mennesker i Norge har astma.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
VANLIG: Rundt 400.000 voksne mennesker i Norge har astma. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Symptomer

Bo Gleditsch er assisterende generalsekretær i Norges astma- og allergiforbund (NAAF). Han forteller at astma kan ha flere tydelige symptomer:


​- Symtomene er særlig tydelige om natten eller tidlig om morgenen, sier han.

Anstrengelsesutløst astma gir de samme symptomene som andre former for astma. Over 90% av de som har kronisk astma, vil få forverrede symptomer i forbindelse med trening.

LES OGSÅ: Anne Lise kunne slutte med astmamedisin, ble frisk med rugspiredråper

Hoste ved utendørstrening

- Noen ganger kan eneste symptom på anstrengelsesutløst astma være hoste, gjerne kombinert med kortpustethet, sier Dr. Saeed Vahedi, spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved Volvat Medisinske Senter. 

Vahedi forteller at hoste etter trening spesielt er vanlig ved utendørstrening i vinterhalvåret, og kan også være et tegn på en irritasjon i de sentrale luftveier. Vanlige utløsende faktorer kan være kulde, pollen, støv eller andre kjemikalier.

- Noen ganger kan reaksjonen bli ganske kraftig og være symptom på allergi eller astma. Dette må mistenkes dersom man i tillegg får kløe fra øyne, nese eller svelg, tåreflod eller piping og slimhoste fra brystet, forklarer han.

Dårlig regulerte astmatikere kan ha større sjanse for å utvikle hostesymptomer etter trening. Symptomene er ofte avhengig av personens generelle kondisjon.

Helle Grøttum forteller at trening generelt er bra for astmatikere, og at gode forhåndsregler kan gjøre at man unngår hoste.

- Varm opp sakte og godt. Noen tar astmamedisin 10-15 minutter før trening, og legger treningsturen unna sterkt forurensede områder. I tillegg bør man unngå opplagt utløsende faktorer ved for eksempel allergier, sier hun.

LES OGSÅ: Brus øker risikoen for astma.

TUNG PUST: Både tung pust og surkling kan være symptomer på astma.  Foto: Shutterstock / Dirima
TUNG PUST: Både tung pust og surkling kan være symptomer på astma. Foto: Shutterstock / Dirima Vis mer

Årsaker

Bo Gleditsch forklarer at det er tre faktorer som hver for seg forårsaker astmaanfall og gjør luftveiene trangere:

Krampe i muskulaturen
Krampe i muskulaturen rundt luftveiene (bronkiene) merkes ofte som akutte astmaanfall.

Irritasjon i luftveienes slimhinner
Ved daglige astmaplager er det en kronisk irritasjonstilstand i luftveiene som gir hevelse i slimhinnen. Det gir mindre plass for luften til å strømme fritt ut og inn og det blir særlig vanskelig å puste raskt ut. En underbehandlet astma gir lettere akutte anfall med tung pust.

Slimopphopning i luftveiene
Ved astma produseres mer slim i luftveiene enn hos friske personer pga. betennelse. Dette kan gi en plagsom hoste og ses særlig ved luftveisinfeksjoner.

LES OGSÅ: Rita Andersen (53) trodde pusteproblemene var astma.

Hvem kan få astma?

Hvem som får astma kan ifølge NAAF skyldes faktorer fra både arv og miljø.

Arvelig astma forekommer ofte sammen med eksem og allergi.

Fedme kan være en risikofaktor ved astma. Gutter har større risiko for å få astma som barn. Ikke-arvelig astma kan skyldes ettervirkning av luftveisinfeksjoner, ulike stoffer i arbeidsmiljøet, forurensning i inne- og utemiljøet, ulike sider ved vårt kosthold og tobakksrøyk hos mennesker som er disponert (arvelige faktorer) for å utvikle astma.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer