Rabdomyolyse

Hovne muskler og mørk urin etter treningsøkten kan være tegn på rabdomyolyse

- Det er en potensielt livstruende tilstand, men ytterst sjeldent fører det til dødsfall, sier ekspert.

RABDOMYOLYSE: Hovne og ømme muskler og mørk urin er typiske symptomer på rabdomyolyse - en tilstand som kan oppstå etter en tøff treningsøkt. Foto: Shutterstock / Diego Cervo
RABDOMYOLYSE: Hovne og ømme muskler og mørk urin er typiske symptomer på rabdomyolyse - en tilstand som kan oppstå etter en tøff treningsøkt. Foto: Shutterstock / Diego Cervo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har det siste året blitt kontaktet av både journalister og leger rundt omkring i Norge, og det kan virke som det er et økende problem, og økende antall sykehusinnleggelser som følge av rabdomyolyse, sier doktorgradsstipendiat innen molekylær medisin ved NTNU, Henning Ofstad Ness til KK.no. 

Han har blant annet forsket på akutteffekter av trening og spesielt utmattende trening, og forteller at det oppstår i forbindelse med ekstrem utmattelse, og da for det meste gjennom overdreven styrketrening. 

– Med overdreven styrketrening mener jeg at man har presset seg gjennom et hardere treningsprogram med mange flere repetisjoner enn det kroppen er i stand til å takle, forklarer han. 

Dette kan føre til at en muskel kan lekke intracellulære proteiner ut i blodet, og videre havner dette i nyrene der blodet skal renses. 

– Dette kan til slutt føre til nyresvikt. Det er en potensielt livstruende tilstand, men det skjer ytterst sjeldent at det fører til dødsfall, påpeker han. 

LES OGSÅ: Har du trent bort mensen?

Vær obs på hovne muskler og mørk urin

Tommy André Lande som er osteopat og daglig leder ved Optimal Klinikk og personlig trener ved Optimal Trening, sier til KK.no at når man trener styrketrening ønsker man gjerne å skape små skader i muskulaturen slik at musklene skal bygge seg opp til å bli sterkere og tåle mer til neste gang. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer