Kakao:

Høy på kakao

Det høres fjernt ut, men noen mener faktisk at du kan få en sunn rus av kakao. «Healthy high» kaller de det.

KAKAO: Journalist Camilla Wass oppsøkte en kakaoseremoni i København, der man drikker kruttsterk kakao for å få et kick. FOTO: NTB Scanpix
KAKAO: Journalist Camilla Wass oppsøkte en kakaoseremoni i København, der man drikker kruttsterk kakao for å få et kick. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Velg den plassen du ønsker», sier en engleblid stemme. Det er søndag ettermiddag, og cirka 20 kvinner er på vei inn i et gammelt kolonihagehus i nærheten av Amager Fælled i København. Yogamatter er strødd ut over gulvet og danner en sirkel rundt et slags alter bestående av friske blomster, stearinlys og tarotkort.

Foran hver yogamatte står en kopp og en serviett. Og i et hjørne av lokalet bobler en tjukk væske i en kjempestor gryte.

– Kakaoen er kjempesterk i dag, og det betyr også at den virker ekstra sterkt. Kroppen din vet nøyaktig hvor mye kakao du tåler, så lytt til kroppen din, og drikk kun bitte små slurker. Vi guider gjennom seremonien, og du skal bare la deg lede, sier Sara Torvallbach.

Hun tilbringer flere måneder i året på Bali, der kakaoseremonier dyrkes flittig i spirituelle kretser. Nå har hun tatt Balis mystikk og den sterke kakaoen med til sitt hjemland, det kalde og regnfulle Danmark.

– Kakakonsentrasjonen i den drikken vi drikker under seremonien, er så høy og fylt med antioksidanter at det øker blodtilførselen til både hjernen og hjertet. Det gir den lille piffen som gjør det lettere for deg å være inne i deg selv enn utenfor deg selv. Litt som man kan oppleve det om morgenen når man nettopp har våknet, forklarer Sara med dempet stemme.

LES OGSÅ: Slik lager du sunn kakao på 1-2-3

Kakaoseremonier er en del av en ny trend som kalles «healthy high»

Mens meditativ musikk fyller rommet, lister hennes to smilende assistenter seg rundt og heller kakao i koppene. Om litt vil det vise seg om det virkelig kan la seg gjøre å bli «høy» på kakao.

– Kakaoseremonier er en del av en ny trend som kalles «healthy high». Det handler om å møte verden helt ren, og samtidig oppsøke de ritualene som gir kroppen et kick, forklarer framtidsforsker Mette Sillesen.

– Healthy high går ut på å bruke naturen og forskjellige sanseopplevelser til å få de samme euforiske, brusende fornemmelsene i kroppen som du kan få ved hjelp av alkohol eller narkotiske stoffer. Det skjer blant annet ved kakaoseremonier der man drikker kakao i svært høy konsentrasjon og ved aromaterapi i badstue der kroppen får et kick av varmen og de eteriske oljene. I Japan er det også mange som dyrker «skogbading», der man ruller seg i naturen og nærmest sniffer den inn. Alt handler om at vi i en stresset tid har behov for å lande i kroppen og være til stede i det vi gjør. Healthy high-bølgen følger i hælene på veganerbevegelsen, som er den største globale livsstilsbevegelsen noensinne, sier Mette Sillesen. Og legger til:

– I vår tid er det et enormt fokus på sunnhet, og derfor er vi i gang med noen store vaneendringer, der vi sier nei til kjøtt, hvitt brød og nå også alkohol. Vi vil så gjerne leve i pakt med naturen og være bærekraftige, og i den ligningen passer ikke alkohol inn.

Kosekulturen her i landet er forbundet med et stort alkoholforbruk. Alkohol gir oss et piff og en salig lykkerus. Men noen mener det er på tide å finne andre måter å «juice» opp hverdagen på.

– For mange har alkohol den funksjonen at den gir oss et pusterom, en anti-hverdag. Og i vår travle tilværelse lengter vi ofte etter anti-hverdagen. Vi trenger euforien, men det skal være på en sunn måte. Derfor har vi begynt å lete nye steder og finne nye måter å gi oss det kicket på, sier Mette Sillesen.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

KAKAOSEREMONI: – Kakaoseremonier er en del av en ny trend som kalles «healthy high». Det handler om å møte verden helt ren, og samtidig oppsøke de ritualene som gir kroppen et kick, forklarer framtidsforsker Mette Sillesen. FOTO: NTB Scanpix
KAKAOSEREMONI: – Kakaoseremonier er en del av en ny trend som kalles «healthy high». Det handler om å møte verden helt ren, og samtidig oppsøke de ritualene som gir kroppen et kick, forklarer framtidsforsker Mette Sillesen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Plutselig får jeg en ubendig lyst til å reise meg opp og svinge med armene

Tilbake i meditasjonslokalet begynner det å skje noe i kakaosirkelen. Flere kvinner har reist seg opp og vugger med lukkede øyne til musikken, som blir høyere og høyere, og et par kvinner bryter ut i vill dans. Jeg sitter på yogamatten og ser det hele litt utenfra. Jeg har fulgt Saras råd og nippet som en liten spurv av den sterke kakaodrikken. Ingenting skjer. Ingen kakaorus i min kropp. Så jeg bestemmer meg for å belme resten av kroppens tyktflytende innhold i én slurk.

Fornemmelsen av tid forsvinner, og plutselig får jeg også en ubendig lyst til å reise meg opp og svinge med armene. Det bobler i brystet, og jeg kjenner en følelse som kan minne litt om den du kan få av å drikke champagne, men samtidig ikke. Jeg er nærværende og sanser alt rundt meg, men føler meg samtidig i en annen galakse, der jeg møter min skytsengel og ser meg selv danse rundt i en afrikansk landsby. Det er ingen tvil: Jeg er tatt med på en vill flytur med magisk kakao i kroppen.

– Kakaoen kaller deg hjem, merk ditt hjertes visdom, lyder det fra Sara, som sitter midt i sirkelen og leder seremonien.

– Healthy high handler mye om å gå inn i de sanseopplevelsene og sjelemøtene som øker vår bevissthet, sier Mette Sillesen.

– Når vi drikker alkohol, sløves vår bevissthet, og det blir en flukt bort fra virkeligheten. Men en av tidens aller sterkeste tendenser er at man skal tørre stå i seg selv – og ha mot til å se sine demoner i øynene. Og derfor ser vi en kjempebevegelse som streber etter å møte verden helt ren. I stedet for å ligge på sofaen og spise junkfood og se på tv-serier, setter vi oss i en sirkel sammen med andre kvinner og åpner vårt hjerte med kakao.

I meditasjonslokalet står lykkebarometeret på maks, og det føles som om vi alle er blitt pakket inn i en kjempestor dyne av kjærlighet. Selv om vi ikke snakker sammen, kan vi kvinnene i rommet merke hverandre. Jeg kjenner imidlertid også noe annet: En tung hodepine er i ferd med å legge seg som en hjelm rundt pannen min.

Jeg reiser meg og sjangler ut, og vender ansiktet opp mot de tunge regndråpene. Finner sykkelen min, og vingler av gårde som om jeg var på vei hjem fra en julefrokost. Kjører i fortauskanten og mister balansen – og akkurat da vet jeg at min «kakao-high» er transformert til en kakaooverdose. Borte er den boblende lykkefølelsen i brystet, og det tar nesten fire dager før jeg føler meg klar i hodet igjen.

Kakao er ikke for barn, og neste gang jeg skal drikke seremoniell kakao, skal jeg huske å drikke den i bitte små slurker. Men jeg tror jeg begynner med den gamle bursdagskakaoen med en ordentlig klatt krem på toppen.

LES OGSÅ: Rå kakao er enda sunnere enn mørk sjokolade

Andre velger sauna for å bli healthy high

Det er tidlig lørdag morgen, og Kurhotel Skodsborg har åpnet dørene for sin ukentlige saunagus-time, som er så populær at plassene blir revet bort på et øyeblikk hver gang de blir lagt ut. Stemningen er løssluppen og glad, og alt ligger til rette for en glovarm formiddag.

– Å forberede det de kaller en saunagus er som å komponere et musikkstykke. Det finnes uendelig mange eteriske oljer, og de vekker vårt sanseapparat på hver sin måte, forteller Simone Lone. Med håndkleet som dirigentstokk og duftende eteriske oljer som instrumenter skaper hun stemning og intense sanseopplevelser i badstuen.

– Når vi kjenner en duft, aktiveres vår fantasi og hukommelse. Ofte har vi en opplevelse fra barndommen som vi forbinder med en spesiell lukt. Og så har de eteriske oljene hver sin helbredende effekt på kroppen. For eksempel går lavendel inn og beroliger hele nervesystemet, mens pepper skaper varme i kroppen og kickstarter hele systemet.

Her i badstuvarmen blir helgekroppen så til de grader kickstartet. Men hva skjer egentlig når man sitter der og svetter i varmen?

– Når saunaen varmer oss opp utenfra, begynner kroppen å aktivere sin alarmberedskap. «Er det feber på vei, eller hva er det som skjer?» Kroppen starter immunforsvaret, og derfor stiger pulsen også, selv om du sitter helt stille i badstuen. Og man kan faktisk få ordentlig høy puls, mens det pumpes antistoffer rundt i kroppen, sier Simone Lone.

Hun forklarer at den som leder seremonien, den såkalte gusmesteren, heller vann på badstuovnen for å skape fuktighet i rommet. Deretter heller man en bolle med vann og olje, eller olje og is, på ovnen. Og så vifter hun med håndkleet, som svinges rundt og rundt, mens svetten pipler fra pannen og duften av lavendel når nesen.

– Med håndkleet tvinger du varmen nedover, slik at den rammer huden. 30 prosent av de eteriske oljene hefter seg på vannmolekylene som lander på huden din, mens 70 prosent blir tatt opp gjennom lungene. Og når oljene kommer ned i lungene, transporteres de via blodet rundt i resten av kroppen, der det er bruk for dem, sier Simone.

– Hvordan oppleves dette?

– Saunagus gir et kjempeadrenalinkick og setter i gang systemet – spesielt når du veksler mellom badstuens varme og iskalde bad eller dykk i havet. Når kuldesjokket rammer, trekker blodkarene seg sammen og skaper en bølge av endorfiner og adrenalin i kroppen. Jeg kjenner mange som er blitt avhengig av det kicket, og som går i badstue flere ganger i uken, sier Simone Lone.

– Hva ønsker vi å oppnå med dette?

– Jeg tror det handler om å merke seg selv. Du er bare i din egen kropp, ingen tanker kan overdøve saunaens varme. På en måte kan man si at det er en form for ekstremsport, for det er en mental utfordring å holde ut den ekstreme varmen. Masken faller når man sitter der og kjemper mot svetten sammen med andre mennesker i en sauna. Og så gir det et ekstra kick å utfordre seg selv sammen med andre, sier Simone Lone.

LES OGSÅ: Å ta badstue kan forlenge levetiden din viser ny forskning!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer