Hold hjernen ung med riktig hjernetrim

Høy vekt øker risiko for demens

– Jo tykkere du er, jo mer reduseres hjernevevet. Man får også dårligere hukommelse, sier professor.

VIKTIG LIVMÅL: Det er spesielt vekten rundt livet som er farlig for hjernehelsen. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
VIKTIG LIVMÅL: Det er spesielt vekten rundt livet som er farlig for hjernehelsen. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Spesielt er det vekten rundt livet som er farlig. Fedmen som er inni og rundt tarmene, levra og rundt livet øker risiko for høyt blodsukker. Høyt blodsukker er forstadiet til diabetes type 2 som er dårlig for hjernen, sier Asta Kristine Håberg, professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU til Vi.no.

Årsaken til at fedme øker risikoen for demens er at insulinet som skal stimulere hjernecellene slutter å gjøre det på den normale måten.

Ifølge Håberg har også blodtrykket betydning for hjernehelse gjennom livet.

– Studier tyder på at fra 40 år og oppover bør man være mer oppmerksom på om man har for høyt blodtrykk og har behov for blodtrykksmedisin. Studier i mange land viser at personer som har gått på blodtrykksmedisin og har lavere blodtrykk har mindre sjans for å utvikle demens, sier hun.

Hjernen krymper med alderen

– Hjernen krymper med alderen uansett hva du gjør, men hjerneceller dør ikke i en normal hjerne, bare hvis det er sykdom i hjernen, sier Håberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.