Prostatakreft

Høye og overvektige menn er spesielt utsatt for prostatakreft

Høye menn som får prostatakreft har høyere risiko for aggressiv kreft, viser ny forskning.

RISIKO FOR PROSTATAKREFT: Ny forskning konkluderer med at høye og overvektige menn har økt risiko for aggressiv og dødelig type prostatakreft. Foto: Scanpix.
RISIKO FOR PROSTATAKREFT: Ny forskning konkluderer med at høye og overvektige menn har økt risiko for aggressiv og dødelig type prostatakreft. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Dess eldre man blir, dess høyere sjanse har man for kreftsykdom generelt. Hos menn er prostatakreft svært vanlig ved høy alder.

Det forteller May-Britt Tessem, forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU.

Nå viser en fersk studie at også menns høyde har sammenheng med aggressiv prostatakreft.

Aggressiv og dødelig prostatakreft

I juli 2017 ble det publisert en europeisk prospektiv studie i BMC Medicine som var en undersøkelse av over 140 000 europeiske menn. Forskerne konkluderte med at høye og overvektige menn hadde økt risiko for aggressiv og dødelig type prostatakreft.

Studien viste samtidig at høyde ikke var assosiert med total prostatakreft-risk, men en høyere risiko for prostatakreftdød og aggressiv karakteristikk.

Dødeligheten og høygradig prostatakreft økte med 21 prosent med hver 10 centimeter inkrement i høyde. Den totale risk for prostatakreft er assosiert med BMI og midjemål, som ser ut til å være bedre mål enn BMI, som også knyttes til mer aggressiv og dødelig prostatakreft.

Oppstår oftest etter fylte 60

Tessem, som forsker på hvordan man kan bedre diagnostisering og behandling av prostatakreft, forteller samtidig at årsakssammenhengen her er uklar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer