Høyt blodtrykk: Har genene dine skylden?

Høyt blodtrykk rammer mer enn en milliard mennesker og anses som dødsårsak nummer en på verdensbasis. Forskerne kan fortsatt ikke peke på én bestemt årsak til sykdommen, men stadig mer tyder på at genene dine spiller en viktig rolle.

HØYT BLODTRYKK: Livsstilsfaktorer som røyking, overvekt og inaktivitet kan bare delvis forklare hvorfor mange av oss får høyt blodtrykk. Nå dreier stadig mer av forskningen seg om genetikk. Foto: NTB
HØYT BLODTRYKK: Livsstilsfaktorer som røyking, overvekt og inaktivitet kan bare delvis forklare hvorfor mange av oss får høyt blodtrykk. Nå dreier stadig mer av forskningen seg om genetikk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høyt blodtrykk er en svært vanlig tilstand som rammer mer enn en milliard mennesker på verdensbasis. Høyt blodtrykk øker risikoen for flere alvorlige sykdommer som hjertelidelser, nyresvikt og hjerneslag, men gir få eller ingen symptomer i seg selv. Kun om lag halvparten av alle som har høyt blodtrykk er klar over det selv.

Til tross for at det blodtrykksforskning er et gigantisk felt, har man fortsatt ikke funnet én enkelt hovedårsak til at man får høyt blodtrykk. Livsstil er en viktig faktor, der røyking, inaktivitet, overvekt og usunt kosthold øker risikoen. Samtidig forklarer det ikke alle tilfellene - faktisk er det kun i ti til femten prosent av tilfellene at årsaken til høyt blodtrykk er kjent.

Halvparten er saltsensitive

Nå tyder stadig mer forskning på at genene dine spiller en vesentlig rolle, skriver Gemini.no, som formidler forskning fra NTNU og SINTEF.

At høyt saltinntak kan føre til høyt blodtrykk har lenge vært kjent, og for mange vil behandlingen av høyt blodtrykk blant annet innebære en reduksjon i saltinntaket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.