HPV-vaksine

HPV-vaksinen: Er det verdt å betale for den dyreste?

- Alle som har fått den vanlige vaksinen må være trygge på at de har fått en veldig god vaksine.

VAKSINASJON: Det er likevel liten tvil om at det er viktig å beskytte seg mot HPV ved å ta vaksinen. FOTO: NTB
VAKSINASJON: Det er likevel liten tvil om at det er viktig å beskytte seg mot HPV ved å ta vaksinen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistikk fra august 2021 viser at over 90 prosent av alle som blir tilbudt første og andre dose i barnevaksinasjonsprogrammet takker ja til HPV-vaksinen. Det er en høy oppslutning. Målet med vaksineringen er at vi på sikt skal få utryddet livmorhalskreft i Norge som forårsakes av HPV-virus (Humant papillomavirus).

HPV-vaksinen ble tilbudt i vaksinasjonsprogrammet første gang for jenter på 7. trinn født i 1997 høsten 2009. Høsten 2018 ble den også tilbudt gutter.

– Vi har verdens høyeste dekning av HPV-vaksine blant barn. Det er den viktigste faktoren for å få ned HPV-relatert kreft. Da får vi både direkte beskyttelse for de som er vaksinert, og vi får en flokkbeskyttelse. Sånn sett har vi de beste forutsetningene for å utrydde livmorhalskreft.

Det sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege og leder for barnevaksinasjonsprogrammet i FHI til KK.

Best effekt før seksuell debut

Vaksinen er forebyggende og anbefales å tas før seksuell debut ettersom den da vil ha best effekt.

Den gode nyheten for alle som er for gamle til å ha fått den før seksuell debut, eller allerede har blitt smittet med HPV-virus før vaksinen ble tatt, er at den kan beskytte mot reinfeksjon. FHI poengterer at man derfor kan ha nytte av vaksinen selv om man har hatt flere seksualpartnere. Dersom man allerede er smittet med HPV, vil ikke vaksinen påvirke eller kurere den potensielt pågående infeksjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer