HPV-vaksine

HPV-vaksinen: Er det verdt å betale for den dyreste?

- Alle som har fått den vanlige vaksinen må være trygge på at de har fått en veldig god vaksine.

VAKSINASJON: Det er likevel liten tvil om at det er viktig å beskytte seg mot HPV ved å ta vaksinen. FOTO: NTB
VAKSINASJON: Det er likevel liten tvil om at det er viktig å beskytte seg mot HPV ved å ta vaksinen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistikk fra august 2021 viser at over 90 prosent av alle som blir tilbudt første og andre dose i barnevaksinasjonsprogrammet takker ja til HPV-vaksinen. Det er en høy oppslutning. Målet med vaksineringen er at vi på sikt skal få utryddet livmorhalskreft i Norge som forårsakes av HPV-virus (Humant papillomavirus).

HPV-vaksinen ble tilbudt i vaksinasjonsprogrammet første gang for jenter på 7. trinn født i 1997 høsten 2009. Høsten 2018 ble den også tilbudt gutter.

– Vi har verdens høyeste dekning av HPV-vaksine blant barn. Det er den viktigste faktoren for å få ned HPV-relatert kreft. Da får vi både direkte beskyttelse for de som er vaksinert, og vi får en flokkbeskyttelse. Sånn sett har vi de beste forutsetningene for å utrydde livmorhalskreft.

Det sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege og leder for barnevaksinasjonsprogrammet i FHI til KK.

Best effekt før seksuell debut

Vaksinen er forebyggende og anbefales å tas før seksuell debut ettersom den da vil ha best effekt.

Den gode nyheten for alle som er for gamle til å ha fått den før seksuell debut, eller allerede har blitt smittet med HPV-virus før vaksinen ble tatt, er at den kan beskytte mot reinfeksjon. FHI poengterer at man derfor kan ha nytte av vaksinen selv om man har hatt flere seksualpartnere. Dersom man allerede er smittet med HPV, vil ikke vaksinen påvirke eller kurere den potensielt pågående infeksjonen.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at hensikten med HPV-vaksine er å beskytte mot livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft. Vaksinen som tilbys i vaksinasjonsprogrammet heter Cervarix. Den gir direkte beskyttelse mot HPV 16 og 18 (kryssbeskyttelse) mot ytterligere tre vanlige HPV-typer som også kan føre til livmorhalskreft. Denne beskytter ikke mot kjønnsvorter.

Alle HPV-vaksiner gir god beskyttelse mot utvikling av celleforandringer i livmorhalsen som er forstadier til kreft. Kjønnsvorter kommer av andre HPV-virus. De andre to HPV-vaksinene, Gardasil og Gardasil 9, beskytter også mot kjønnsvorter.

Roten til en usikkerhet om hvilken vaksine som er det beste valget er i stor grad det at Gardasil-vaksinene også dekker virusvariantene som oftest kan føre til utvikling av kjønnsvorter. Gardasil og Gardasil 9 er dyrere enn Cervarix – vaksinen som er i vaksinasjonsprogrammet.

Mange velger å betale for en dyrere vaksine som beskytter mot flere HPV-virus. Noe som også går igjen, er at mange opplever å ikke ha blitt opplyst om at det finnes alternativer.

Det kan skape en mistillit til systemet.

Forskjellen mellom vaksinene

Det finnes som nevnt i utgangspunktet tre ulike HPV-vaksiner, men en av dem, Gardasil, blir ikke lenger brukt i Norge. Alle de tre vaksinene beskytter mot HPV type 16 og 18. Disse to typene er ansvarlig for 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft.

Forskjellen mellom Gardasil 9 og Cervarix, som er de to vaksinene som er tilgjengelige på det norske markedet, er at Gardasil 9 gir direkte beskyttelse mot flere virustyper av HPV, inkludert de som oftest forårsaker kjønnsvorter. FHI forklarer valget av Cervarix i vaksinasjonsprogrammet med at kravet for at en vaksine er med i programmet er på grunnlag av at den beskytter mot alvorlig og livstruende sykdom, noe kjønnsvorter ikke defineres som.

– Gardasil 9 inneholder deler av flere HPV-typer, men beskyttelsen mot kreft er lik som for Cervarix. Grunnen til det er fordi Cervarix har en veldig bred kryssbeskyttelse. Den inneholder kun deler av to HPV-typer, men det viser seg når man tar den i bruk, at den gir like god beskyttelse som Gardasil 9 kan gi. Dette er vist når vaksinen er i bruk i praksis og det 12 år senere skal tas celleprøver av jentene. Derfor kan man ikke utelukkende se på hva vaksinen inneholder. I starten visste vi ikke like mye om hva vi kunne forvente av effekt, men etter mange år når vi ser hva det faktisk betyr i praksis, så ser vi at beskyttelsen mot celleforandringer, uavhengig av HPV-type, er på over 90 prosent for Cervarix, sier lederen for barnevaksinasjonsprogrammet.

Jobber for å rette opp i misforståelsen

At man gjerne ikke blir opplyst om alternativet Gardasil 9, har vært en essensiell del av debatten og ført til en usikkerhet blant mange. Greve-Isdahl ser ikke behovet for å informere om dette på normal basis da Cervarix har vel så god dekning. At mange henger seg opp i nettopp i innholdet av vaksinene, og ikke i hvor stor grad de faktisk beskytter, har blitt et problem.

– Kunnskapen om hvor god beskyttelse Cervarix gir, er ikke godt nok kjent. FHI jobber veldig hardt med å prøve å formidle og skrive om dette. Hvis man bare forholder seg til innholdsstoffene, så drar man kanskje litt raske konklusjoner.

– FHI har samarbeidet i en studie med blant annet Kreftregisteret og Harvard University i USA hvor man har sett på om bytte av vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet fra Cervarix til Gardasil 9 ville føre til at man raskere vil utrydde livmorhalskreft i Norge. Og da finner vi at ikke det blir noen endring. Det å bytte vaksine fra Cervarix til Gardasil 9 i barnevaksinasjonsprogrammet vil ikke gi en raskere utrydding av livmorhalskreft i Norge, forklarer hun.

Best beskyttelse før seksuell debut

Vaksinen gir best beskyttelse før seksuell debut, men kan kun virke mot infeksjoner som kommer frem i tid, og har ingen effekt på det du allerede har hatt.

– Og så vet vi at HPV-infeksjoner er veldig vanlig. Før vi kom i gang med vaksinering, var det 45 prosent av 17-årige jenter som hadde hatt eller hadde HPV-infeksjon. Så det er veldig, veldig vanlig, sier hun og fortsetter:

– Når du da får vaksinen i voksen alder, har du sannsynligvis allerede vært utsatt for noen HPV-typer. Og da vil vaksinen kun virke mot typene som kommer etter at du er vaksinert. For de som er vaksinert i voksen alder, er det viktig å følge livmorhalsprogrammet og ta celleprøvene man skal, for du kan ikke gjøre noe med det du hadde fra før du tok vaksinen.

Hun mener at det er viktig å roe bekymringen for vaksinevalg. Det er lett for mange å tro at man ikke er så godt beskyttet. Å betale for en dyrere vaksine er det egentlig ikke er grunn til, ifølge overlegen. I forbindelse med kreft har begge vaksinene en veldig god beskyttelse.

Prisforskjell

Prisen på de to vaksinene har blitt en sentral del av debatten. Cervarix tilbys gratis til unge jenter, men for de som ikke fikk vaksinen i vaksinasjonsprogrammet, må betale for den. Da har man også større frihet til å velge mellom Gardasil 9 og Cervarix, og mange går for førstnevnte fordi den også beskytter mot kjønnsvorter.

– Kjønnsvorter er en plagsom tilstand, men hos de aller fleste vil det kunne behandles eller gå over av seg selv. For noen få, kan det være voldsomt plagsomt, forteller Greve-Isdahl.

Da FHI skulle velge hvilken vaksine som skulle inngå i vaksinasjonsprogrammet, tok de dette til vurdering. Dette fordi kjønnsvorter også er en plagsom tilstand.

Men når det gjelder HPV-vaksinen som skulle inn i vaksinasjonsprogrammet, var det viktigste hensynet at vaksinen skal beskytte mot alvorlig sykdom og død.

– Det var utgangspunktet for at vi skulle ta inn HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Kostnadene og beskyttelsen mot kjønnsvorter blir tatt med i vurderingen, men det får ikke like stor plass som kreft og død. Vi vurderer effekt og sikkerhet som vektes 70 prosent, og pris blir vektet 30 prosent. Det viktigste her er hvilken beskyttelse man får mot kreft og død – og så teller kjønnsvorter litt.

– Det har kommet noen studier i senere tid som har prøvd å beregne akkurat hvor mye det koster å behandle kjønnsvorter hvert år mot hva vaksinering vil koste. Og det kan hende det blir vurdert annerledes i fremtiden, men det viktigste for å unngå kreft og død er å vaksinere mot de kreftfremkallende HPV-typene.

Greve-Isdahl mener det er utrolig viktig at folk har tillit til vaksinasjonsprogrammet. FHI ønsker ikke å etterlate et inntrykk av at vaksinen som gis ikke er bra nok.

– Vaksinene som er med i vaksinasjonsprogrammet gir svært god effekt. Alle som har fått den vaksinen må være trygge på at de har fått en veldig god vaksine. Og det er viktig at de kvinnene som har fått den, fortsetter å følge livmorhalsprogrammet og sjekker seg for celleforandringer, oppsummerer hun.

– Formidable resultater

Greve-Isdahl viser til en ny studie fra Storbritannia med en oppfølging av jenter som fikk Cervarix som 12-13-åringer. 85–90 prosent av årskullene som ble undersøkt hadde tatt første vaksinedose, og i disse årskullene var det 97 prosent redusert sjanse for å utvikle celleforandringer.

– Det er helt formidable resultater, og gode nyheter for alle kvinner! avslutter Greve-Isdahl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer