Så lenge Line Helen Lillskare (37) kan huske, har hun vært litt rød i huden.
Utover det har hun ikke hatt noen særlige hudrelaterte plager, før hun for noen år siden fikk noen små, synlige blodkar i kinnene.
– Og i fjor sommer fikk jeg et kviselignende utbrudd utelukkende på hakepartiet som aldri ga seg. Det var betente, vonde byller. Det kom mange på en gang, og så fort én forsvant kom det to, tre nye, forteller hun.
Legen kom først frem til at Line hadde perioral dematitt, en ufarlig hudsykdom som kjennetegnes av utslett rundt munnen, nesen og øynene.
– Jeg fikk god behandling med tetracycliner og Rosazol-salve over en periode på tre måneder. Huden ble da helt fin igjen, med unntak av noen røde merker og arr, forteller Line.

Marie (28) fikk plutselig psoriasis: - Jeg var redd for at folk skulle synes jeg var ekkel
– Huden var som et stort sår
Men i månedene etterpå skulle det bli verre igjen. Huden slo seg helt vrang, forteller Line.
– Den ble rød, varm og vond. Jeg ble veldig sensitiv. Alt av produkter jeg tok på fikk huden til å brenne. Å vaske huden med vann, eller å ligge med ansiktet mot puta da jeg skulle sove, var smertefullt.
Huden til Line var som et stort sår, og det varte og rakk i uker og måneder, minnes hun.
Etter en tid fikk hun henvisning til hudlege og fikk stilt en ny diagnose: Rosacea.

– Det er utfordrende å leve med en så sensitiv hud
Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene. Ifølge Lommelegen kjennetegnes sykdommen av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett, og rammer både talgkjertlene og blodårene i ansiktet. Rosacea er vanligst blant kvinner i alderen 30-50 år.
Symptomene forverres ofte av ytre faktorer. Dette vil variere fra person til person, men en rekke utløsende faktorer er vanlige:
- Alkohol
- Sollys
- Varme drikker
- Psykisk stress
- Trening
- Vind
- Temperaturendringer
- Menstruasjon
- Overgangsalder
- Medikamenter
- Sterk krydret mat

Har du røde eller blålige kinn?
– Det å leve med en hud som er så sensitiv og reagerer på det meste kan være veldig utfordrende og vanskelig i perioder, sier Line.
Hun er sensitiv for en rekke av de utløsende faktorene: Vind, sol, alkohol, diverse matvarer, varme bad og dusj, produkter og stress.
– Listen er lang, og ikke alt er enkelt å unngå.
Rød og varm hud
Line har aldri vært borte fra jobb eller avlyst avtaler på grunn av hudtilstanden hennes, men hun forteller at det absolutt har vært utfordrende til tider.
– Det har vært hardt å stå i når huden brenner, svir og er så vond. Man mister litt fokus og klarer ikke fokusere på andre ting, for man kjenner huden sin hele tiden. Det går jo også på selvtilliten løs når man blir så rød og får ansiktet fullt av byller, og man kan ikke bruke sminke - for da trigger man huden enda mer, forteller Line, og fortsetter:
– Jeg har vært heldig og har fått lite kommentarer på huden, men det har vært et par episoder der folk spør om jeg er varm, fordi jeg blir så rød i ansiktet ved utbrudd.

I dag lever Line stort sett som før, men det er flere ting hun må tenke på: Er hun ute i sola eller stresser for mye, blir hun glovarm i ansiktet og huden blir veldig rød.
– Og det kan være vanskelig å finne produkter som huden tåler i perioder med utbrudd fordi hudbarrieren er så svekket. Jeg er forsiktig med sol, og unngår sminke når huden er irritert.
– Har du fått noe hjelp som har fungert for deg?
– Jeg fikk resept på Soolantra av hudlege. Den har dokumentert best effekt på rosaceahud med papler - små kviselignende nupper. Jeg har ikke disse «kvisene», men er mer plaget av rød og varm hud. Jeg føler likevel at den hjelper meg godt på å roe ned huden, den føles ikke varm lenger og huden tåler mer.

Erica (11): - Jeg har vondt i ansiktet, brystet og hælene hver eneste dag
– Føler meg som hun usikre tenåringen igjen
Også Karoline (44), som ikke ønsker uttale seg med fullt navn, fikk diagnosen for et år siden.
Hun forteller til KK at det hele fremdeles føles nytt for henne. Men at rosacea kan være en utfordrende tilstand å ha, har hun absolutt kjent på:
– Det verste er i jobbsammenheng. I kundemøter eller når jeg holder foredrag og lignende, og rødmer som en gal! Tror nok det påvirker meg mye psykisk. Jeg hadde mye trøbbel med huden i tenårene, og føler meg litt som hun usikre tenåringen igjen nå, forteller hun.
Stress er den absolutt største triggeren for Karoline, og det hele fungerer litt selvforsterkende, forklarer hun:
– Jeg blir først litt nervøs og stressa før jeg skal prestere, og så begynner jeg å bli stressa over at jeg begynner å rødme, og så er vi i gang!
– Trigges av hormoner
Karoline forteller at hun i perioder blir veldig selvbevisst.
– Utbruddene trigges også av hormoner, så det henger også sammen med PMS. Så det er mulig jeg har blitt enda mindre sosial rundt mensen for eksempel, forteller hun, og fortsetter:
– Og så er utbruddene veldig forskjellige. Stressutbruddene er mer som mer eller mindre kledelig rødming, mens det hormonelle er veldig lite sjarmerende. Røde, betente flekker, rød nese og kviser. Og da har man nok litt mindre lyst til å være sosial.
Karoline synes det er litt utfordrende å snakke om rosacea som en sykdom, i og med at den ikke er livstruende eller hemmende i tradisjonell forstand.
– Det høres jo litt rart ut for andre at man har en sykdom som gjør at man blir litt rød i trynet!
– Opplever du da at andre ikke forstår alvoret eller hvorfor det kan påvirke de med sykdommen?
– Neida, tror det er mest jeg selv som tenker slik, altså! Og så er jeg så «heldig» at jeg har to venninner som har det også, så vi snakker jo mye om det, sender hverandre røde selfies og så videre.
Karoline har også har funnet god støtte i en Facebook-gruppe for nordmenn som har rosacea.
– Her kan vi syte og klage litt, og gi hverandre tips og råd.

Jeanett (32) våknet med hoven leppe. Neste dag trodde hun ansiktet skulle eksplodere
Årsaken til rosacea er ikke kjent
Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, forteller at årsaken til rosacea regnes som ukjent.
– Det er teorier som går på at tilstanden skyldes en uønsket immunologisk reaksjon på hudens bakterieflora eller på en midd som finnes normalt i ansiktshuden, forteller han til KK.
Det siste har blitt aktualisert fordi det viser seg at en krem som inneholder middrepende middel er ganske effektivt mot rosacea hos mange pasienter.
Som vi allerede har vært inne på opplever rosacea-pasienter at en rekke faktorer kan forverre symptomene - som varme, kulde, soling, krydret mat og alkohol - men disse faktorene er ikke årsaken til tilstanden, understreker Sollesnes Holsen.

Rosacea finnes hos opptil 5 til 10 prosent av befolkningen, og muligens noe hyppigere hos kvinner, forteller Sollesnes Holsen.
– Det er uvanlig hos barn, men forekomsten har gjerne en topp i ung voksen alder.
To hovedformer
Flere av oss har generelt sensitiv hud, og noen av oss rødmer lettere enn andre. Det kan absolutt være plagsomt, men hvordan kan vi vite at slike symptomer muligens skyldes sykdommen rosacea?
En lege eller hudlege kan stille diagnosen ved undersøkelse av huden, men det er noen tegn som kan gi deg en pekepinn:
Det finnes to hovedformer av rosacea, forklarer Sollesnes Holsen. Begge utspiller seg i ansiktet, og bare der.
– Den betennelsesaktige (inflammatoriske) varianten av rosacea har et utslett som minner mye om det vi ser ved vanlige kviser.
– Ved blodkarvarianten av rosacea domineres tilstanden av utvidede, tynne blodkar i huden som kan utvide seg ved ulike stimuli og gi plagsom flushing av huden.
Ofte ser man et blandingsbilde av begge former hos pasienten, forklarer hudlegen.

- Jeg ble pekt på og snakket om på åpen gate
– Vil hjelpe de fleste
Selv om rosacea kan gi plagsom svie og varmefølelse i huden, er det nok effekten tilstanden har på det rent kosmetiske som betyr mest for pasientene med rosacea, understreker Sollesnes Holsen.
Den gode nyheten er at det finnes god hjelp:
– Moderne behandling - med kremer og eventuelt tabletter ved den betennelsesaktige formen, og laserbehandling mot kronisk utvidede blodkar i huden - vil kunne hjelpe de fleste.
Råd om kosmetiske tiltak med dekkremer og lignende kan være et viktig supplement til legemidler for en del av pasientene, forklarer Sollesnes Holsen.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- Hudproblemene hindret meg i å få jobber
