RØDE PRIKKER: De er ikke farlige, men kan være sjenerende.  Foto: Shutterstock / Goodluz
RØDE PRIKKER: De er ikke farlige, men kan være sjenerende. Foto: Shutterstock / Goodluz Vis mer

Cherry Angiomer

Hudprikkene mange får i 40-årene

De røde prikkene på huden er helt ufarlige.

Publisert

KK.NO: Har du lagt merke til små røde prikker som plutselig dukker opp på huden?

Som en liten føflekk, med kirsebær-rød farge. Prikkene kalles cherry angiomer på fagspråket og er helt ufarlige blodkarsvulster.

- De kalles også for «senile» angiomer og ansees som en aldersforandring med utvikling av små «blemmer» eller karutvidelser, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner tørr hud

Ukjent årsak

Prikkene er fra en til fem millimeter i diameter og kan sitte overalt i huden hos kvinner og menn, men er mest vanlige på overkroppen. Noen har få, andre får flere hundre.

Ingen vet sikkert hvorfor de dukker opp, men arv og sol er risikofaktorer. De oppstår gjerne hyppigere etter 40-årsalderen og kalles også «kirsebærflekker».

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

CHERRY ANGIOMER: Mange kvinner oppdager at det dukker opp små røde prikker på huden, såkalte cherry angiomer. De kalles også «kirsebærflekker» og er helt ufarlige.  Foto: KK.no
CHERRY ANGIOMER: Mange kvinner oppdager at det dukker opp små røde prikker på huden, såkalte cherry angiomer. De kalles også «kirsebærflekker» og er helt ufarlige. Foto: KK.no Vis mer

Selv om cherry angiomer er helt ufarlige er det flere som sjeneres av dem og ønsker å få dem fjernet. Langeland har hatt flere kunder som velger å fjerne angiomene sammen med andre hudforandringer.

- Det vanligste er at folk fjerner dem samtidig som man kommer for å fjerne solskader, talgvorter og annet som også melder seg etterhvert . De forsvinner enkelt med karlaser og man kan ta mange av gangen.

LES OGSÅ: Fem ting som er bevist å påvirke huden

Fjernes med karlaser

Karlaser sender inn et lys i huden som der går over til varme som lukker blodkaret og får flekken til å forsvinne.

Det er ikke medisinske årsaker til å fjerne cherry angiomer, bortsett fra det rent estetiske.

- Man kan få dem nesten overalt på huden, men ikke på slimhinner. Det skyldes at det dannes et lite kar-nøste i huden, har hudlege Ole Martin Rørdam tidligere forklart på Lommelegen.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer