Hudsykdom:

Hudsykdommen perioral dermatitt ligner på akne og rammer nesten kun kvinner

- Alt skal være så glatt og rent og pent, sier skjønnhetsbloggeren Hilde Österbrød Karlsson, som tror det var årsaken til at hun fikk hudsykdommen perioral dermatitt.

HUDSYKDOM: Hilde Österbröd Karlsson trodde hun hadde fått kviser på haken før utslettet brøt ut for fullt. FOTO: Privat
HUDSYKDOM: Hilde Österbröd Karlsson trodde hun hadde fått kviser på haken før utslettet brøt ut for fullt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Selv om det har rykte på seg for å være noe som hører tenårene til, får mange voksne fortsatt kviser. Det trodde skjønnetsbloggeren Hilde Östebröd Karlsson også at hun hadde.

– Du blir rød og boblete i huden. For meg var det verst at det gjorde så vondt. Du begynner ikke å gråte av det, men det gjør vondt, sier Karlsson om utslettet som dukket opp i fjor sommer.

Det hun hadde var perioral dermatitt. En hudsykdom som kan ligne på både akne og utslettet Rosecea.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Kan være vanskelig å skille fra akne

- Perioral dermatitt er en betennelsesprosess rundt munnen, forteller Michael Zangani, som er hudlege ved Volvat og driver bloggen drzangani.no.

- Enkelte kan også få det rundt øyet. Man finner røde små klumper på haken, rundt neseåpningen og overleppen, men som oftest er øvre leppekanten spart, noe som er kjennetegnet til perioral dermatitt. Det kan gi lett kløe eller brennende følelse, forklarer han.

Hudlegen forteller videre at en forskjell fra Rosacea er at sistnevnte ofte også dukker opp i kinnene og i pannen.

- Akne kan det være noe vanskelig å skille det fra, men hos aknepasienter finner vi rikelig med komedoner (hudormer), og de har ofte kviser også langs kjevekanten og ellers i ansiktet.

LES OGSÅ: Får du alltid kviser på samme sted?

VONDT: For Hilde Österbröd Karlsson var det verste med utslettet at det var smertefult. FOTO: Privat
VONDT: For Hilde Österbröd Karlsson var det verste med utslettet at det var smertefult. FOTO: Privat Vis mer

- Prøvde alt utenom tannkrem

Hos Karlsson startet det smått rett under munnen, og hun trodde det var to kviser som hadde poppet opp. Skjønnhetsbloggeren gikk i gang med det hun kan best - behandling av huden.

- Jeg tror jeg prøvde alt utenom tannkrem, ler hun.

Karlsson er bosatt i Sverige, og blogger under navnet Hildes Closet. Det var etter sommerferien hjemme i Norge hun innså at hun måtte få hjelp av en lege. Plutselig en morgen hadde det eksplodert; området rundt munnen var rødt, blemmete og varmt. Hos legen fikk hun beskjed om at en bedre strategi var å holde fingrene langt unna ansiktet sitt.

- Det ble jo ganske kjedelig da. Jeg hadde ikke så mye å skrive om, for å si det sånn, ler hun.

LES OGSÅ: Derfor får du kviser på overkroppen

Rammer kvinner

Perioral dermatitt rammer i hovedsak kvinner mellom 15 og 45, forteller Zangani.

- Per dags dato er årsaken ukjent, men man vet om flere triggere, som for eksempel bruk av kortisonkrem, som blant annet brukes for å behandle eksem, sminke som tetter porene, visse solkremer, p-piller og tannkrem.

I tillegg kan også mye sol, og det å være utsatt for veldig varme eller kulde trigge utslettet.

Hudlegen forteller at det er gjort studier som knytter utslettet opp mot forstyrrelser av mikrober i huden og mot immunforsvaret.

- Ved perioral dermatitt finner man også tegn til redusert hudbarriere, noe man ofte finner hos kvinner grunnet bruk av feil hudkremer og sminke i lengre tid.

LES OGSÅ: Fem hudsykdommer du kan få «der nede»

UTSLETT: Karlsson tror fokuset på en plettfri hud kan bli for voldsomt. FOTO: NTB Scanpix
UTSLETT: Karlsson tror fokuset på en plettfri hud kan bli for voldsomt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Viktigere med en beskyttende barriere enn plettfri hud

Karlsson mener det er nettopp en svak hudbarriere grunnet hudpleie som har trigget hennes tilfelle.

- I Sverige er det blant annet veldig populært med eksfoliering med syre, og det kan nok gå litt over styr, mener hun.

- Alt skal være så glatt og rent og pent.

For hennes del har utslettet gjort at hun har skiftet litt fokus. Har du hatt utbrudd av perioral dermatitt kan du få det igjen, og Karlsson er mer opptatt av å beskytte huden enn at den skal være plettfri.

Zangani påpeker at det ikke er slik at alle som driver med peeling får utslett.

- Man må ha anlegg for det og da kan hvilken som helst irritasjon utløse det, sier han.

LES OGSÅ: 5 ting du ALDRI bør smøre i ansiktet

Går over med behandling

Utslettet behandles ofte også med antibiotika, men Karlsson slapp unna med en antibiotikafri krem som hun måtte smøre på hver dag.

- Behandlingen fungerte jo, men jeg kan forstå at folk gir opp, for det gjorde sinnssykt vondt å smøre det på. Jeg satt utendørs om kvelden for å kjøle meg ned – det var varmt, det klødde og det var vondt, sier hun.

Etter omkring en måned ble det imidlertid bedre, og Karlsson fortsatte på behandlingen i en måned til før hun var helt fri fra blemmene.

Etter behandling blir huden som regel helt fin, men ubehandlet kan det for noen ta flere år før utslettet blir borte.

Har du hatt utbrudd av perioral dermatitt råder Zangani til å rense huden daglig, samt at du holder deg til hudprodukter som tar vare på den beskyttende hudbarrieren og har en betennelsesdempende effekt, for å unngå flere utbrudd. Går du på kortisonkrem, som blant annet brukes for å behandle eksem, og skal slutte på den er det viktig å huske at det skal skje gradvis.

LES OGSÅ: Sliter du med flass i hodebunnen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer