Hudsykdom:

Hudsykdommen perioral dermatitt ligner på akne og rammer nesten kun kvinner

- Alt skal være så glatt og rent og pent, sier skjønnhetsbloggeren Hilde Österbrød Karlsson, som tror det var årsaken til at hun fikk hudsykdommen perioral dermatitt.

HUDSYKDOM: Hilde Österbröd Karlsson trodde hun hadde fått kviser på haken før utslettet brøt ut for fullt. FOTO: Privat
HUDSYKDOM: Hilde Österbröd Karlsson trodde hun hadde fått kviser på haken før utslettet brøt ut for fullt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Selv om det har rykte på seg for å være noe som hører tenårene til, får mange voksne fortsatt kviser. Det trodde skjønnetsbloggeren Hilde Östebröd Karlsson også at hun hadde.

– Du blir rød og boblete i huden. For meg var det verst at det gjorde så vondt. Du begynner ikke å gråte av det, men det gjør vondt, sier Karlsson om utslettet som dukket opp i fjor sommer.

Det hun hadde var perioral dermatitt. En hudsykdom som kan ligne på både akne og utslettet Rosecea.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Kan være vanskelig å skille fra akne

- Perioral dermatitt er en betennelsesprosess rundt munnen, forteller Michael Zangani, som er hudlege ved Volvat og driver bloggen drzangani.no.

- Enkelte kan også få det rundt øyet. Man finner røde små klumper på haken, rundt neseåpningen og overleppen, men som oftest er øvre leppekanten spart, noe som er kjennetegnet til perioral dermatitt. Det kan gi lett kløe eller brennende følelse, forklarer han.

Hudlegen forteller videre at en forskjell fra Rosacea er at sistnevnte ofte også dukker opp i kinnene og i pannen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer