Trans på bygda:

Hun er bygdas eneste transperson, og ble tatt imot med åpne armer

Arne var sjømann da han oppdaget noe overraskende: Han likte å kle seg i dameklær.

Arne var sjømann da han oppdaget noe overraskende: Han likte å kle seg i dameklær. Foto: Silje Katrine Robinson
Arne var sjømann da han oppdaget noe overraskende: Han likte å kle seg i dameklær. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Utenfor eneboligen på Voss henger dameundertøy til tørk i sola. Her bor Anne Ukvitne sammen med undulaten Polly og katten Trulte. Anne er kledd i en pen kjole og topp. Hun bærer glittersandaler, smykker og leppestift, hun er tydelig en kvinne som bryr seg om sitt ytre.

På den ene armen skimtes en blek tatovering med navnet Arne.

Arne ble født i 1942. To dager etter konfirmasjonen reiste han til sjøs. Tatoveringen ble laget i India i 1959 og kostet fire kroner og 50 øre. Arne er 77 år, men Anne er bare 59, og hun blir heller ikke eldre.

– En kollega sa at jeg har en annen holdning og bedre humør som Anne. Jeg er i grunnen et positivt menneske, men enda mer som Anne, forteller hun.

- Det var den samme kollegaen som valgte navnet mitt. Selv hadde jeg ikke tenkt på noe navn da jeg sto fram, men nå signerer jeg med Anne.

Et befriende valg

I mange år bodde Anne inne i Arne, uten å få lov til å slippe ut. Anne er ikke transvestitt, men en transperson. Det betyr at hun ikke bare liker å kle seg i kvinneklær, men at hun definerer seg som kvinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer