Hund:

Hunden din forstår deg mer enn du tror

Fido forstår både hva du sier og hva du føler!

HUND: Hunden både vil og kan forstå både følelser og ord hos eieren. FOTO: NTB Scanpix
HUND: Hunden både vil og kan forstå både følelser og ord hos eieren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hund er du nok ikke i tvil om at den firbeinte forstår deg bedre enn mange, og forskning viser også at Fido faktisk forstår både hva du føler og hva du sier.

Gry Løberg i Manimal er etolog og ekspert på relasjoner mellom hund og menneske. Hun kan fortelle at hunden, etter å ha levd med mennesker i lang, lang tid, er svært opptatte av å kommunisere med oss.

- I motsetning til sin ville slektning ulven, så vil hunder ta kontakt med oss og be oss om hjelp.

De forstår følelser og de leser ansiktstuttrykkene våre. Den firbeinte er spesielt god på visuell kommunikasjon og på å lese hvordan vi har det og hva vi vil i ansiktsuttrykk og kroppsspråk, samt at de kommuniserer med lyd og gjennom nesen.

LES OGSÅ: Hunden skjønte at Unn var alvorlig syk

Forstår hva du sier

En ny studie fra Ungarn skal også vise at hunden din faktisk kan skjønne hva du sier. Forskerne målte hjerneaktiviteten hos hundene mens eierne roste dem på forskjellige måter, dog noen ganger med tulleord, skriver Forskning.no. Forskerne kunne se når hunden forsto hva som ble sagt og når ordene ikke ga noen mening.

Dette overrasker ikke etologen.

- Et godt eksempel på det er en amerikansk pensjonist, forsker og psykolog, som lærte hunden sin navnet på over 1000 leker, sier hun.

Det var border Collien, Chaser, som fikk navngitt lekene sine av eieren, Dr. John W. Pilley, og gjenkjente og husket alle navnene. I tillegg til å huske navnene Pilley hadde gitt lekene, husket hun også hvilken kategori leken tilhørte, som om det var en ball eller en frisbee.

- Hunder kan fint lære seg betydningen av mange ord mennesker bruker. Et godt eksempel på dette er Border Collien Chaser, som lært seg betydningen av over 1000 ord. Men kun når disse ordene er tydelige og konsekvent knyttet til en spesifikk adferd eller et objekt kan hunden forstå hva ordet betyr, og denne ordforståelse må hos de aller fleste bevisst trenes inn, sier hundepsykolog Tess Erngren til KK og legger til:

- Dette forklarer hvorfor det er langt mer effektivt å be hunden om adferd du ønsker, istedenfor å prøve å stoppe adferd du ikke ønsker gjennom å si «Nei!». For hva slags adferd er egentlig «Nei!».

LES OGSÅ: - En utenlandsreise innebærer mye stress for dyret

Oppmerksomme og «pratsomme»

De kan med andre ord forstå hva vi sier og de kan forstå hva vi føler, og etolog Løberg, er også helt klar på at hunden har empati med oss.

- Ja, og det ser vi jo for eksempel ved at om eieren er syk, så vil hunden vie vedkommende mer oppmerksomhet.

En britisk studie som ble publisert i fjor viser også at hunden er opptatt av at vi skal se ansiktsuttrykkene han eller hun uttrykker. Forskerne så at om eieren gir hunden oppmerksomhet når maten blir servert viser hunden flere ansiktsuttrykk enn om eieren ser bort. De konkluderer med dette som bevis på at hunden aktivt prøver å kommunisere med oss.

- Og om de vet at vi ikke ser, så skjønner de det. Om jeg gir en godbit og sier at «den må du ikke ta», men ser en annen vei, vil hunden skjønne det og kanskje ta den likevel, sier Løberg.

BESTEVENN: Det er ikke rart hunden er å regne som menneskets beste venn. FOTO: NTB Scanpix
BESTEVENN: Det er ikke rart hunden er å regne som menneskets beste venn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - For mye menneskeligjøring av hunden kan være skadelig

Snuser seg frem til følelsene dine

Erngren påpeker at det først og fremst er gjennom kroppsspråk og duftsignaler at hunder kommuniserer med hverandre, og at de på samme måte leser oss og kan forstå både følelsene våre og hva vi vil gjøre.

- De observerer og lukter seg til om vi er stresset eller om vi er avslappet, redde eller glade, og tilpasser deretter sin egen adferd, sier hun.

- Hunden er et av de få dyr som utviklet et unikt språk for å kommunisere med oss mennesker, og dette er sannsynlig en av de grunnleggende forklaringene til at vi opplever hunden som menneskets beste venn.

LES OGSÅ: Dette sier hunden din om deg

LES OGSÅ: - Svensk studie: Hundeeiere er friskere og lever lenger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer