Hunden Gioia gir ro, trøst og glede

Forsking viser at kontakt med hunder har en rekke helsebringende effekter. Hunden Gioia jobber sammen med Turid Torbergsen, som blant annet er med på besøk på institusjoner.

GLEDESSPREDER: Gioia med "mamma" Turid og og pleiemedarbeider Elin Tranøy Bing på Slotthaug sykehjem i Stavanger. Elin kan bekrefte at besøk av den lille hjerteknuseren sprer god energi. Også i Turids daglige jobb som coach har Gioia en utfyllende rolle og fungerer som en isbryter. Foto: Turid Torbergsen
GLEDESSPREDER: Gioia med "mamma" Turid og og pleiemedarbeider Elin Tranøy Bing på Slotthaug sykehjem i Stavanger. Elin kan bekrefte at besøk av den lille hjerteknuseren sprer god energi. Også i Turids daglige jobb som coach har Gioia en utfyllende rolle og fungerer som en isbryter. Foto: Turid Torbergsen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forskning viser at samhandling med våre firbeinte venner er med på å senke nivået av stress og angst. Blant annet er det gjort randomiserte studier som viser at personer med Alzheimer og demens opplever betydelig emosjonell endring, samt økt årvåkenhet og glede og redusert tristhetsfølelse.

Studier viser også at terapihund som jevnlig besøker beboere på institusjon reduserer ensomhet og depresjon. Dette er noen av grunnene til økende interesse fra helsepersonell som ønsker å vite mer om hvordan de kan integrere og tilpasse omgang med hunder og dyr på institusjon.

Menneskets beste venn

At hunden er mennesket beste venn er imidlertid velkjent. Ingen dyr har i den samme grad lært seg å leve så tett på oss mennesker – og det til begges fordel. I tillegg kan den være vår beste hjelper. Hunder har blant annet egenskaper som kommer oss mennesker til gode ved at de oppfatter lyder som ligger langt utenfor vår hørselsevne. Det samme gjelder for luktesansen. Siden tidenes morgen har derfor hunder blitt brukt i ulike oppgaver, I tillegg leser hunder mennesker på forbløffende vis. For eksempel kan de lese kroppsspråket vårt – og de kan lukte om vi er engstelige eller stresset. Med kun et blikk kan de merke om vi er glade, lei oss, sinte eller redde. Kompetansen har hunden tilegnet seg gjennom å ha overlevd sammen mennesker i tusener av år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.