HUSK Å STILLE KLOKKEN: Natt til søndag skal klokken stilles én time fram. Da går vi lysere tider i møte.  Foto: Shutterstock / Balazs Kovacs Images
HUSK Å STILLE KLOKKEN: Natt til søndag skal klokken stilles én time fram. Da går vi lysere tider i møte. Foto: Shutterstock / Balazs Kovacs ImagesVis mer

Sommertid

Husk å stille klokken til helgen

Natt til søndag starter nemlig sommertiden.

Natt til søndag klokken 02.00 starter nok en gang sommertiden, noe som betyr at klokken skal stilles én time fram og vi har lysere kvelder i vente.

Men hvorfor har vi egentlig sommertid?

Sommertid ble foreslått av Benjamin Franklin i et humoristisk essay fra 1784, men det var først rundt 1910 at konseptet faktisk ble vurdert for alvor. Sommertid ble innført for første gang i Østerrike og Tyskland 30. april 1916 for å spare energi og dermed olje, som det var lite av på grunn av første verdenskrig. En rekke europeiske land, deriblant Norge, fulgte med senere på året.

Sommertid kom igjen under andre verdenskrig og på begynnelsen av 1960-tallet, men det var først fra 1980 at det ble sommertid fast i Norge. I 1996 ble sommertiden den samme i alle EU-landene, og Norge følger nå EUs sommertid.

Omtrent 70 land i hele verden har nå innført ordningen.

Vintertid starter etter EU-kommisjonens bestemmelser alltid den siste søndagen i oktober og varer frem til den siste søndagen i mars, da vi bytter til sommertid.

LES OGSÅ: Den mørkeste og korteste dagen i året 

Huskeregelen

Er du en av som sliter med å huske om klokken skal stilles fram eller tilbake ved overgang til og fra sommertid?

En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot sommeren – på høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokken tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokken en time fram.

Det kan også være greit å vite at de fleste mobiltelefoner stiller seg selv, mens for eksempel klokker i biler, på radio og ovner, samt enkelte vekkerklokker må stilles manuelt. Et godt tips kan være å stille klokkene rett før du legger deg lørdag kveld. Da unngår du klokke-kaoset på søndagen.

LES OGSÅ: Får du hodepine av tordenvær?

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: