Hva du drømmer kan forutsi demens

Kan hyppige mareritt være et tidlig tegn på - eller til og med en risikofaktor for - fremtidig demens? Ja, konkluderer en ny forskningsstudie.

DRØMMER KAN FORUTSI DEMENS: En ny forskningsstudie konkluderer med at hyppige mareritt hos middelaldrende og eldre kan være en risikofaktor for å utvikle demens senere i livet. Foto: NTB
DRØMMER KAN FORUTSI DEMENS: En ny forskningsstudie konkluderer med at hyppige mareritt hos middelaldrende og eldre kan være en risikofaktor for å utvikle demens senere i livet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Omtrent en tredjedel av livet vårt går med til å sove. Og i en fjerdedel av tiden vi bruker på å sove, drømmer vi.

Nøyaktig hvilken funksjon og betydning drømmene våre har for hjernen vår har forskerne foreløpig ikke nok kunnskap om, men en ny studie har kommet fram til noe svært interessant: Hva slags drømmer du har, påvirker risikoen for å utvikle demens senere i livet.

Mareritt og vonde drømmer

Den britiske nevrologen og søvnforskeren Abidemi Otaiku ved University of Birmingham har analysert data fra tre amerikanske studier om aldring og helse. Studiene involverer 600 personer mellom 35 og 64 år, og 2600 personer fra 79 år og eldre.

Ingen av deltakerne hadde demens da studien startet. Den yngste gruppen ble fulgt i gjennomsnitt ni år, mens den eldste gruppen ble fulgt i fem år. I begynnelsen av studien ble deltakerne bedt om å svare på en rekke spørsmål, blant annet om hvor ofte de opplevde vonde drømmer eller mareritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer