Deodorant og antiperspirant:

Hva er best? Deodorant eller antiperspirant?

De har nemlig helt forskjellige egenskaper.

FORSKJELLIGE PRODUKTER: Det kan være lurt å ta en titt på produktet du bruker, spesielt hvis du svetter mye eller har irritert hud. FOTO: NTB
FORSKJELLIGE PRODUKTER: Det kan være lurt å ta en titt på produktet du bruker, spesielt hvis du svetter mye eller har irritert hud. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Deodorant må vel være et av de produktene vi alle bruker hver eneste morgen. Eller kanskje du er en av dem som tyr til antiperspirant? Det er faktisk en stor forskjell på de to typene, og den kan det være greit å vite om - spesielt om du sliter med mye svette og svettelukt.

Synne Bakker, som er fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek 1, forklarer forskjellen på deodorant og antiperspirant:

- En deodorant har som oppgave å redusere svettelukt, men den påvirker ikke svetteproduksjonen. En antiperspirant, derimot, reduserer mengde svette. Disse kan man få både med og uten parfyme, sier Bakker til KK.

Kan gi hudirritasjon

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, forklarer at deodoranten motvirker vond lukt fra normal eller økt mengde svette, og at den brukes av de fleste av oss.

Rene antiperspiranter (ofte aluminimsholdige), brukes mot hyperhidrose, som er tilstander med patologisk økt svetting:

- Sterke antiperspiranter har en tendens til å gi hudirritasjon, og må brukes riktig, sier Holsen til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer