Deodorant og antiperspirant:

Hva er best? Deodorant eller antiperspirant?

De har nemlig helt forskjellige egenskaper.

FORSKJELLIGE PRODUKTER: Det kan være lurt å ta en titt på produktet du bruker, spesielt hvis du svetter mye eller har irritert hud. FOTO: NTB
FORSKJELLIGE PRODUKTER: Det kan være lurt å ta en titt på produktet du bruker, spesielt hvis du svetter mye eller har irritert hud. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Deodorant må vel være et av de produktene vi alle bruker hver eneste morgen. Eller kanskje du er en av dem som tyr til antiperspirant? Det er faktisk en stor forskjell på de to typene, og den kan det være greit å vite om - spesielt om du sliter med mye svette og svettelukt.

Synne Bakker, som er fagrådgiver for hudpleie og kosmetikk i Apotek 1, forklarer forskjellen på deodorant og antiperspirant:

- En deodorant har som oppgave å redusere svettelukt, men den påvirker ikke svetteproduksjonen. En antiperspirant, derimot, reduserer mengde svette. Disse kan man få både med og uten parfyme, sier Bakker til KK.

Kan gi hudirritasjon

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, forklarer at deodoranten motvirker vond lukt fra normal eller økt mengde svette, og at den brukes av de fleste av oss.

Rene antiperspiranter (ofte aluminimsholdige), brukes mot hyperhidrose, som er tilstander med patologisk økt svetting:

- Sterke antiperspiranter har en tendens til å gi hudirritasjon, og må brukes riktig, sier Holsen til KK.

- I vanlige, kommersielle «deodoranter» inngår det både antiperspirant og deodorant.

Derfor kan det for mange være lurt å ta en ekstra titt på produktet man kjøper. Mange av oss har et fast produkt vi tyr til, men om du sliter med hudirritasjon eller mye svetting kan et bytte av produkt være hjelpsomt.

- Det hender også at duftstoffene i «deodoranten» fører til en allergisk reaksjon i huden, og da må uparfymerte produkter benyttes, sier Holsen.

Hva er best? Deodorant eller antiperspirant?

Forskjellige egenskaper

Deodorantene og antiperspirantene inneholder forskjellige ingredienser. Hvor sensitiv hud du har kan være avgjørende for hvilken type du burde gå for.

I likhet med Holsen forklarer Bakker at antiperspiranter inneholder aluminium, og det kan være sterkt for huden. Derfor passer den ikke for alle.

- Har man en sensitiv hud, eller man er plaget med eksem, kan man reagere på dette. Da kan det være lurt å forsøke en deodorant i stedet. Det finnes milde varianter uten aluminium som kan egne seg godt, sier hun.

For de som ikke er plaget med sensitiv hud eller eksem, er antiperspirantene et godt alternativ, da de er veldig effektive, forklarer Bakker. De er spesielt effektive hvis du er plaget med mye svette og lukt.

- Det finnes også produkter med høyere innhold av aluminiumssalter for å gi ekstra beskyttelse mot svette, for de som er veldig plaget.

Svetter du unormalt mye eller lite? Ifølge NHI.no er den vanligste forklaringen naturlige variasjoner i kroppstemperatur, selv om det en sjelden gang kan skyldes sykdom eller at noe er galt i kroppen.

Om du svetter mye eller sliter med vond svettelukt, kan det blant annet være greit å tenke på disse tre tingene:

  • Syntetiske plagg kan også hindre huden din i å puste og øker dermed svetten. En del sportsplagg er effektive i å absorbere svette.
  • Prøv teknikker for å slappe av - for eksempel yoga, meditasjon, biofeedback - da stress kan øke svetteproduksjonen.
  • En del mat og drikke kan virke inn på både svetting og kroppslukt. Du kan prøve å kutte ut koffeinholdige drikker og sterktluktende mat med løk og hvitløk.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer