Tannbørste:

Hva er egentlig best, elektrisk eller vanlig tannbørste?

Den ene er mer effektiv, men det er noen ting du bør være obs på.

TANNBØRSTE: Hva er best, en elektrisk tannbørste eller den gode gamle tannbørsten? FOTO: Shutterstock / Robert Neumann
TANNBØRSTE: Hva er best, en elektrisk tannbørste eller den gode gamle tannbørsten? FOTO: Shutterstock / Robert Neumann Vis mer
Publisert

– I utgangspunktet spiller det ingen rolle hva man bruker, så lenge tennene blir rene. «Det blir ikke hull i en tann som er ren» gjelder fortsatt, sier tannlege Inger-Lise Mathiesen ved Colosseum tannklinikk på Majorstua, til KK.no.

Når det er sagt kan en elektrisk tannbørste være et godt valg fordi den kan være enklere å bruke, og kreve mindre jobb fra deg.

– Mennesker som har problemer med hendene slik at de ikke klarer å bevege tannbørsten adekvat, kan ha god hjelp av en elektrisk tannbørste. Vår erfaring er også at noen (ofte menn) synes det er morsommere med elektrisk tannbørste, forteller hun.

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

Krever litt annen teknikk

En elektrisk tannbørste er ikke bare enklere og morsommere å bruke, ifølge Erik Svendsrud, tannlege hos Tannlege Svendsrud, vil den faktisk også rengjøre tennene dine litt bedre enn en manuell børste.

– Flere studier viser at elektrisk tannbørste ser ut til å være mer effektiv med hensyn til fjerning av plakk og redusere tannkjøttsbetennelse, sier tannlege Erik Svendsrud til KK.no.

SLITT: Ser tannbørsten din slik ut? Da er det på tide å bytte. Foto: Shutterstock / rawcaptured
SLITT: Ser tannbørsten din slik ut? Da er det på tide å bytte. Foto: Shutterstock / rawcaptured Vis mer

Å bruke elektrisk børste krever derimot en litt annen teknikk enn den gode gamle gjør. Du skal ikke børste frem og tilbake, men holde børsten i et stødig grep og ta for deg tann for tann.

Det anbefales at du pusser i to minutter, og mange elektriske tannbørster gir beskjed når det har gått anbefalt tid.

– Det kan være lurt å la en tannpleier eller tannlege vise deg hvordan du best gjør dette. Jevnlige kontroller hos tannpleier/tannlege er også lurt når du har begynt med elektrisk børste, forteller han.

LES OGSÅ: Blør det når du pusser tennene?

Lurt å ha en vanlig tannbørste i reserve

Vi vet godt at en vanlig tannbørste må byttes ut når den blir slitt, og den elektriske børsten er ikke noe unntak. Forskjellen er at her er det kun selve børstehodet som byttes ut, og selv om det koster litt penger er ikke dette noe du bør utsette. Ser den slitt ut – da bør den byttes.

Et annet godt råd er å velge et børstehode som ikke har for hard bust. Å pusse for hardt er nemlig en av de vanligste tabbene vi gjør med tennene våre, og i verste fall kan vi faktisk pusse gjennom emaljen, eller tannkjøttet kan trekke seg tilbake.

LES OGSÅ: Brukt noen andres tannbørste ved en feil?

RESERVE: Selv om du har en elektrisk tannbørste er det lurt å alltid ha en vanlig tannbørste liggende i reserve, i tilfelle du har glemt å lade, eller hvis du skal ut og reise. Foto: Shutterstock / IgorZD
RESERVE: Selv om du har en elektrisk tannbørste er det lurt å alltid ha en vanlig tannbørste liggende i reserve, i tilfelle du har glemt å lade, eller hvis du skal ut og reise. Foto: Shutterstock / IgorZD Vis mer

Den elektriske tannbørsten er riktignok effektiv i bruk, men den er ikke så effektiv at du kan droppe tanntråden. Selv om den har et lite børstehode kommer den absolutt ikke til overalt.

– Det er viktig å huske at området mellom tennene ikke rengjøres av børsten og her bør man bruke egnede hjelpemidler som for eksempel tanntråd eller mellomromsbørste, sier Svendsrud.

Et annet godt tips er å alltid ha en vanlig tannbørste liggende i reserve. Dersom du skal ut og reise kan det være litt klønete å ta med seg den elektriske tannbørsten og lader, og en manuell er derfor langt enklere å slenge i toalettmappa.

Og hvis du ikke er flink til å sette børsten på lading når det trengs, kan du fort ende opp med å ikke ha strøm på den når tennene skal pusses. Har derfor alltid en vanlig tannbørste i reserve.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer