Sjokolade:

Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

- Hvit sjokolade er egentlig bare en form for godteri med melkesmak, sier sjokoladeeksperten.

SJOKOLADE: Ifølge sjokoladeeksperten kan man egentlig ikke kalle hvit sjokolade for sjokolade. Foto: Shutterstock / Africa Studio
SJOKOLADE: Ifølge sjokoladeeksperten kan man egentlig ikke kalle hvit sjokolade for sjokolade. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert

Jeg elsker sjokolade! Mørk sjokolade, lys sjokolade, melkesjokolade, sjokolade med smak, hvit sjokolade - jeg kunne levd på dem alle, og da spesielt den sistnevnte. Den hvite sjokoladen er så søt og god.

Men hva er egentlig den hvite sjokoladen laget av, og er det stor forskjell på den og den brune melkesjokoladen? 

LES OGSÅ: Er billigsjokolade et dårligere valg?

Stor forskjell på brun og hvit sjokolade 

Svein-Magnus Sørensen er Norges første og eneste sertifiserte sjokoladesmaker, samt mannen bak nettstedet sjokoladesmaking.no.

Han forteller at hovedforskjellen mellom brun og hvit sjokolade er at utgangspunktet for brun sjokolade er oppmalte kakaobønner som består av like deler kakaomasse og kakaosmør, mens man til hvit sjokolade kun benytter kakaosmøret. Utover dette tilsettes sukker, melk og vanilje for å lage både brun melkesjokolade og hvit sjokolade. 

- Likhetene mellom brun og hvit sjokolade er altså store, men siden hvit sjokolade ikke inneholder kakaomasse har den ikke noe av kakaosmaken man vanligvis forbinder med sjokolade. Konsistensen er lik på grunn av kakaosmøret, mens smaken i hvit sjokolade kommer altså mest fra melken og vaniljen og ikke fra kakaobønnene. 

- Kakaosmøret i den hvite sjokoladen utvinnes riktignok fra kakao ved at oppmalte kakaobønner presses for å skille fettstoffene fra kakaomassen, men det er altså primært i kakaomassen smaken og næringsstoffene sitter, så når man utelater denne delen av kakaoen i hvit sjokolade mister man også alle fordelene som kakao kan gi, både smaksmessig og ernæringsmessig, forklarer Sørensen.  

LES OGSÅ: Er du avhengig av sjokolade?

Hvit sjokolade kan egentlig ikke kalles sjokolade 

På grunn av dette mener eksperten at hvit sjokolade egentlig ikke kan kalles sjokolade i det hele tatt - ettersom den ikke inneholder kakaomasse. 

- Hvit sjokolade er egentlig bare en form for godteri med melkesmak som bruker kakaosmør for å gi konsistensen som en sjokolade. 

- Denne typen «sjokolade» inneholder derfor heller ingen antioksidanter eller andre næringsstoffer fra kakaomassen utover fettstoffene, og det som eventuelt måtte komme fra melken og andre tilsetninger. 

Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog, har tidligere fortalt til KK.no at hun ikke er særlig imponert over næringsinnholdet til hvit sjokolade

- Kakaosmør, eller kakaofett om du vil, inneholder kun fett, nesten ingen karbohydrater, proteiner eller andre vitaminer og mineraler. 

Ikke nok med det, fettet kan heller ikke sies å være av den fordelaktige sorten.

- Fettet i den hvite sjokoladen er 60 prosent mettet, sier von Krogh.

Og dersom du er i tvil er det altså dette fettet helsemyndigheter og ernæringseksperter anbefaler oss å holde oss unna. Hvorfor kan du lese mer om her! 

LES OGSÅ: Lag din egen knallsunne sjokolade

Sjokolade handler om mye mer enn bare brun mot hvit 

Så hva er egentlig sjokoladeekspertens tanker om hvit sjokolade, ville han spist det? 

- Som sjokoladekjenner er det den store bredden i smaken på kakao som er det jeg liker ved sjokolade, og den får man altså ikke noe av i hvit sjokolade. Hvit sjokolade synes jeg derfor ikke noe særlig om, det er bare et søtt godteri blant mange andre alternativer, sier Sørensen og tilføyer: 

- Jeg vil trekke fram at det i kakaomassen finnes et enormt potensiale for smak som de fleste ikke kjenner til, og at ferdig sjokolade derfor kan ha en smaksvariasjon som er over dobbelt så stor som det man finner i rødvin. Sjokolade handler derfor om mye mer enn bare brun mot hvit, hvor det er opprinnelsen til kakaobønnene og behandlingen av disse som utgjør den store forskjellen mellom forskjellige kvalitetssjokolader. 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer