Føflekk

Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

Den ene kreftformen er langt farligere enn den andre. Slik sjekker du deg- og forebygger.

FØFLEKKREFT: Overdreven soling kan føre til føflekkreft og hudkreft. Vit hvilke endringer du skal være obs på! Foto: Scanpix
FØFLEKKREFT: Overdreven soling kan føre til føflekkreft og hudkreft. Vit hvilke endringer du skal være obs på! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har fått med seg at soling kan føre til hudkreft og føflekkreft. Men hva er vanligst å få, hvilken er verst, og hvordan kan du forebygge? (PSST! Dette området på kroppen er mest utsatt.)

Klinisk sett er føflekkreft også en type hudkreft, men vi kaller den gjerne føflekkreft fordi det er i føflekker den utvikler seg. Det medisinske navnet er (malignt/ondartet) melanom. Det vi kaller hudkreft kan være både såkalt basalcellekreft og plateepitelkreft. 

- Den hudkrefttypen flest får er basalcellekreft. Den er ikke dødelig, men kan være svært plagsom for den enkelte og kreve mye behandling, sier Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

Det er føflekkreft vi bør være mest obs på.

- Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Rundt 2000 nordmenn får denne sykdommen hvert år, og godt over 300 dør årlig av den, sier Stensrud. - Det er et faktum at Norge fremdeles ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomsten av føflekk-kreft. Dette er noe alle bør ta på alvor, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig i apotekkjeden Boots.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer