Føflekk

Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

Den ene kreftformen er langt farligere enn den andre. Slik sjekker du deg- og forebygger.

FØFLEKKREFT: Overdreven soling kan føre til føflekkreft og hudkreft. Vit hvilke endringer du skal være obs på! Foto: Scanpix
FØFLEKKREFT: Overdreven soling kan føre til føflekkreft og hudkreft. Vit hvilke endringer du skal være obs på! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har fått med seg at soling kan føre til hudkreft og føflekkreft. Men hva er vanligst å få, hvilken er verst, og hvordan kan du forebygge? (PSST! Dette området på kroppen er mest utsatt.)

Klinisk sett er føflekkreft også en type hudkreft, men vi kaller den gjerne føflekkreft fordi det er i føflekker den utvikler seg. Det medisinske navnet er (malignt/ondartet) melanom. Det vi kaller hudkreft kan være både såkalt basalcellekreft og plateepitelkreft. 

- Den hudkrefttypen flest får er basalcellekreft. Den er ikke dødelig, men kan være svært plagsom for den enkelte og kreve mye behandling, sier Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

Det er føflekkreft vi bør være mest obs på.

- Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Rundt 2000 nordmenn får denne sykdommen hvert år, og godt over 300 dør årlig av den, sier Stensrud.
 
- Det er et faktum at Norge fremdeles ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomsten av føflekk-kreft. Dette er noe alle bør ta på alvor, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig i apotekkjeden Boots.

LES OGSÅ: Mette har fått føflekkreft fire ganger 

SJEKK FØFLEKKENE: Enten hos fastlegen eller på apoteket. Du kan også følge med selv på endringer i form og farge. Foto: Scanpix
SJEKK FØFLEKKENE: Enten hos fastlegen eller på apoteket. Du kan også følge med selv på endringer i form og farge. Foto: Scanpix Vis mer

UV-stråler har skylda for begge

Både føflekkreft og hudkreft trigges av UV-stråling. Og det er ikke bare solbrenthet som skal til. Du kan få føflekkreft og hudkreft selv om du aldri blir solbrent. 

- Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. De fleste tilfeller både av føflekkreft og av annen type hudkreft har sammenheng med overdreven mengde UV-stråler fra sol eller solarium, sier Stensrud i Kreftforeningen.

- Det positive er at det betyr at disse kreftformene i stor grad kan forebygges. Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men vi bør være litt mindre i de mest intense solstrålene, og bruke klær og rikelig med solkrem når vi oppholder oss i sola, sier Stensrud.

- Mange smører seg også for sjelden, eller bruker for lite solkrem når de smører seg. Nordmenn kan i tillegg bli flinkere til å følge generelle solvett-råd, slik som å ta pauser fra solen midt på dagen og å bruke klær som beskyttelse, sier Thune i apotekkjeden Boots.

LES OGSÅ: Blir du aldri brun? Da skal du vite dette

Hold kontroll på føflekkene

Det er viktig å sjekke føflekkene sine jevnlig. Da vil du merke om de forandrer seg, noe som kan være tegn på føflekkreft.

Dette er hva du skal være obs på:

  • Føflekken vokser seg større
  • Føflekken blir mørkere i fargen
  • Føflekken får ujevne kanter
  • Føflekken begynner å klø, og/eller blø

Ta en titt på alle føflekkene dine og bli kjent med utseendet deres. Husk at det ikke bare er føflekker på hudområder som ofte blir utsatt for sol som kan utvikle kreft (skuldre, rygg, armer). Du må også sjekke føflekker på føtter, legger og lår. Du kan faktisk få føflekkreft på øyet, så dersom en flekk oppstår på øyeeplet bør du straks gå til øyelegen og sjekke deg. 

Du bør kontrollere føflekkene dine profesjonelt minst én gang i året. Ta denne sjekken etter sommeren. Dersom du drar på solferie vinterstid kan det være lurt å ta en sjekk etter denne også. Fastlegen din kan gjøre det, men flere apotek tilbyr også føflekksjekk, noe som gjør det enda enklere å få det gjort.

LES OGSÅ: Solglade Aud fikk føflekkreft under foten 

Se opp for hudforandringer

Selv om føflekkreft er skumlest, bør du også være obs på de andre hudkreftformene; basalcellekreft og plateepitelkreft. Dette er hva du skal se etter:

  • Sår som blør lett og ikke gror
  • Hudområder som blir røde og tykke og klør
  • Misfargede hudknuter som vokser
  • Utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

Det er ikke sikkert det dreier seg om hudkreft, men blir ikke huden normal igjen etter tre uker bør du gå til lege for en sjekk.

Pass på mennene i ditt liv

Føflekkreft er kreftformen som forekommer nest hyppigst hos folk i aldersgruppen 25-49 år. Men statistisk sett er det flest menn i alderen 50-70 år som får føflekkreft. Det handler om UV-stråling over tid – og antagelig også at menn er dårligere til å beskytte seg mot sola, ikke følger med på føflekkene sine, og sjeldent går til lege. Derfor kan du gjerne oppfordre kjæreste/bror/far til å huske å sjekke huden for føflekker og hudforandringer.

LES OGSÅ: Har du oppdaget en rød føflekk på kroppen?

Hva skjer hvis det oppdages kreft?

Hvis det mistenkes kreft i en føflekk eller på et hudområde, vil føflekken eller hudområdet skjæres bort. Legen vil også fjerne en del omkringliggende hud for å være sikker. Så sendes føflekken eller hudområdet til undersøkelse for kreft. Legen vil også sjekke nærliggende lymfeknuter. Dersom det mistenkes spredning vil du bli videre utredet.

Kilde: Kreftforeningen

LES OGSÅ: Går du på p-piller må du være ekstra obs på solkrembruken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer