Brystkreft:

Hva gir størst risiko for brystkreft - små eller store bryster?

- Hos enkelte kan det ta lengre tid før kreftsvulsten oppdages, sier generalsekretær i Kreftforeningen.

BRYSTKREFT: I 2021 fikk 4023 mennesker brystkreft i Norge, 3991 kvinner og 32 menn. Foto: NTB.
BRYSTKREFT: I 2021 fikk 4023 mennesker brystkreft i Norge, 3991 kvinner og 32 menn. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Vi har alle ulik form og fasong på brystene våre. Noen har små, andre har store og det er heller ikke uvanlig å ha ett stort og ett lite bryst. Det er faktisk ingen av oss som har to helt like pupper.

Men hva gir størst risiko for brystkreft?

Vi vet at en usunn livsstil kan øke sannsynligheten for en rekke sykdommer, deriblant brystkreft. Men hva med størrelsen på brystene, har det noen betydning for risikoen?

I 2021 fikk 4023 mennesker brystkreft i Norge, 3991 kvinner og 32 menn. Risikoen for brystkreft øker med alder. 82 prosent av de som rammes er over 50 år. For unge kvinner er risikoen liten, viser tall fra Helsenorge.

Vi har spurt norske eksperter om hva som øker og reduserer risikoen for å utvikle brystkreft.

Mer brystvev øker sannsynligheten for kreft

Svulster oppstår oftere i en bestemt del av brystet, og kvinner får oftest svulster på toppen av brystet og inn mot armhulen. Denne kvartsirkelen av brystet har nemlig mer vev. Jo mer brystvev, jo større fare for kreft, skriver forskning.no.

At du har store bryster betyr ikke nødvendigvis at du har mer brystvev, for store bryster inneholder ofte mye fett.

Det har blitt forsket mye på om størrelsen på brystene har betydning for risikoen for brystkreft, men det har ikke blitt funnet noen sikker sammenheng.

Kvinner som reduserer bryststørrelsen ved hjelp av plastisk kirurgi reduserer likevel også risikoen for brystkreft. Ikke fordi brystet blir mindre, men fordi de fjerner brystvev.

Kan ta lenger tid før svulsten oppdages

- Vi kjenner ikke til forskning som viser at størrelsen på brystene har betydning for utvikling av brystkreft, men hos kvinner med store bryst kan det ta lengre tid før kreftsvulsten oppdages.

Det sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til KK.

Kvinner med små pupper har en fordel fordi det er lettere å oppdage svulsten. Det kan få betydning for prognosen for vi vet at jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og og jo mer skånsom blir behandlingen.

BRYSTER INNEHOLDER FETT: At du har store bryster betyr ikke nødvendigvis at du har mer brystvev, for store bryster inneholder ofte mye fett. Foto: NTB.
BRYSTER INNEHOLDER FETT: At du har store bryster betyr ikke nødvendigvis at du har mer brystvev, for store bryster inneholder ofte mye fett. Foto: NTB. Vis mer

Fedme øker risikoen

- Det er ingen data som tyder på at bryststørrelse har noe med risiko for brystkreft å gjøre. Risikofaktorer for brystkreft, foruten det som er forbundet med arvelig kreft, er blant annet høy alder ved første fødsel eller at man aldri har født barn. Andre risikofaktorer er sen overgangsalder, hormonpreparater mot overgangsplager, alkohol og fedme.

Det sier Therese Sørlie, som er professor ved Institutt for kreftforskning ved Universitetet i Oslo, til KK.

- Ettersom fedme er forbundet med en viss risiko for brystkreft, kan det jo være at noen tenker at det vil ha noe med selve bryststørrelsen å gjøre, men det er det altså ingen data som tyder på, sier Sørlie.

Kan redusere risikoen

- Hva er de største risikofaktorene for å utvikle brystkreft?

- Det finnes ingen klar årsak til hvorfor stadig flere kvinner får brystkreft, men mye tyder på at det er et samspill mellom arv, hormoner og livsstil, sier Stenstadvold Ross.

Risikofaktorer er overvekt, kjønn, alder, barnløshet, sen overgangsalder, tidlig menstruasjon, turnusarbeid med nattevakter over mange år og tidligere strålebehandling av overkropp.

- Noen tilfeller kan trolig forebygges ved lavere alkoholforbruk, omlegging av kosthold og økt fysisk aktivitet. Vi vet også at det å føde barn tidlig, føde flere barn og amming har positiv effekt, forklarer hun.

Symptomer på brystkreft

Ifølge helsenorge.no er dette symptomer ved brystkreft:

Synlige forandringer i brystet

Brystet kan endre seg på flere måter:

  • Kul eller hevelse i brystet og/eller i armhulen Inndragning eller søkk i huden på brystene
  • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig

Hud- eller eksemforandringer på eller rundt brystvorten

  • Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene
  • Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter
  • Hudfortykkelse eller appelsinhud Sår på huden på brystet som ikke vil gro

Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten kan være et symptom på brystkreft, men det kan også skyldes ufarlige tilstander,

Symptomene over kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer