Spise Insekter

Hva med en insektsbrownie til dessert i dag?

- Rik på proteiner og krever mindre av miljøet, sier arrangør av matevent. Men våger du å kaste deg på insektsbølgen?

INSEKTSKAKE: Hadde du turt å smake på sjokoladekake med sirisser?
INSEKTSKAKE: Hadde du turt å smake på sjokoladekake med sirisser? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som leser dette vil nok grøsse av tanken på å putte et insekt i munnen - det gir oss jo nesten assosiasjoner til en ekkel skrekkfilm! Nylig ble arrangementet «Pestaurant» holdt i Mathallen i Oslo, for andre år på rad. Dette går ut på å servere mat som inneholder insekter. Frister det ikke med en gresshoppe eller en melbillelarve, sier du? Vel, det er bare å venne seg til tanken, ifølge ekspertene. 

- Vanlig jordbruk er ressurskrevende og etterlater seg store klimafotspor, sier Espen Agnalt, som jobber som administrerende direktør i Rentokil, firmaet som arrangerer dette. Han mener insekter kommer til å bli helt vanlig mat i fremtiden - også i Norge. 

- Dette arrangementet kjører vi fra Australia og til California, altså over store deler av verden. Vi har fokus på å spise insekter i stedet for, eller i tillegg til kjøtt. Det er mer proteiner og krever mindre av miljøet og produseres. Slik kan kjøttproduksjonen senkes, som er til fordel for miljøet, sier han. 

Ser det ikke fristende ut med sjokoladekake med sirisser, pizza med gresshopper eller honning-ristede locust (gresshoppe-type) servert med pistasjnøtter?

TOPPING: Ser du hva denne pizzaen er toppet med?
TOPPING: Ser du hva denne pizzaen er toppet med? Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du bli flexitarianer

Mye proteiner - få kalorier 

Som vi vet, så er det langt fra miljøvennlig å produsere kjøtt, og grunnene er faktisk mange til å våge å spise litt insekter.

- En ku må ha omtrendt 80 kilo fór for hver kilo kjøtt den produserer. Insekter krever svært lite i forkant og man kan spise alt av det, sier han. 

Og er du opptatt av å trene og være sunn, så er insekter noe av det aller beste du kan få i deg. 

- 100 gram gresshopper har 121 kalorier. Kjøtt har omtrendt 288 kalorier per 100 gram. Proteininnholdet er også høyere enn i kjøtt og i laks, sier Espen. 

Det å ty til ekstreme metoder for å slanke seg, er ikke akkurat noe nytt i denne utseende-fikserte verdenen vi lever i. 

LARVER: Belgiske vafler med tilberedte melbillelarver, ble servert i Mathallen.
LARVER: Belgiske vafler med tilberedte melbillelarver, ble servert i Mathallen. Vis mer

Men visste du at du allerede får i deg en god del insekter, uten å vite om det? 

Faktum er at du omringer deg med mer insekter enn du er klar over, for eksempel er en av ingrediensene i det svært vanlige fargestoffet karmin - nettopp lus. Fargestoffet blir blant annet brukt i indisk tandoorikylling, leppestift og rouge.

Og det stopper ikke der, det viser seg også at den smakfulle frappuccinoen din fra Starbucks inneholder knuste insekter. 

Dette tilsier at det kun er våre holdninger som stopper oss. 

- Derfor inviterte vi barn som prøvesmakte insekter. Vi hadde insekter i tacoen og pizzaen istedet for kjøttdeig, og barna elsket det. Hadde du ikke visst at det var insekter så hadde du ikke smakt det, sier Espen. 

Dette sier Mattilsynet

Men, kan det være trygt å spise noe så primitivt som insekter? 

Siri Berntsen Svinddal, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, forklarer at dette er svært komplisert. 

- Insekter er ny mat. Ny mat som er ekstrahert eller isolert fra insekter eller andre dyr faller innenfor definisjonen av ny mat (næringsmiddelingredienser som er isolert fra dyr). Insekter hvor deler er fjernet (f.eks. vinger, føtter, tarmer, etc.) er ny mat. Det kreves godkjenning før slike produkter kan omsettes, hvis disse ikke er omsatt i EØS i vesentlig grad før 15. mai 1997, sier hun. 

- Vi kan derfor ikke svare generelt på at insekter som mat er trygt, da det avhenger av mange forhold. Mattilsynet vil ved tilsyn forholde seg til EFSA- rapporten.

SNACKS: Stekte gresshopper med sitron kan nytes som snacks.  Foto: FoodCollection
SNACKS: Stekte gresshopper med sitron kan nytes som snacks. Foto: FoodCollection Vis mer

Seniorrådgiveren forklarer at hensikten bak ny mat-regelverket alltid vil være å beskytte folkehelsen. Matloven inneholder også et generelt krav om at næringsmidler skal være helsemessig trygge, slik at virksomheter som omsetter hele insekter inntil det nye regelverket er på plass, må uansett kunne dokumentere at produktet er helsemessig trygt når de omsetter et produkt på markedet.

- Det er virksomheten som har ansvaret for å kunne dokumentere (internkontroll) at produkter de omsetter er trygge. Virksomheter som velger å omsette hele insekter eller produkter produsert fra hele insekter før det nye regelverket trer i kraft i 2018, må kunne dokumentere at produktene er trygge, sier hun. 

 LES OGSÅ: Denne kan inneholde knuste insekter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer