Hvite flekker på neglene:

Hva skyldes de hvite flekkene på neglene?

Mange tror at hvite flekker på neglene skyldes kalsiummangel.

HVITE FLEKKER PÅ NEGLENE: Den vanligste årsaken til hvite flekker på neglene er små skader eller dunk, og neglen må vokse helt ut og fornyes før den ser normal ut igjen. FOTO: NTB Scanpix
HVITE FLEKKER PÅ NEGLENE: Den vanligste årsaken til hvite flekker på neglene er små skader eller dunk, og neglen må vokse helt ut og fornyes før den ser normal ut igjen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det medisinske navnet for hvite flekker på neglene er Leukonychia, og det er en helt vanlig og ufarlig tilstand.

- Leukonychia er en uskyldig tilstand som ofte rammer de som jobber iherdig med i fjerne neglebånd. Altså mikrotraumatisering av neglene, sier Steinulv Aarebrot, som er lege og dermatovenerolog ved Spesialistsenteret på Straume.

Den vanligste årsaken til hvite flekker på neglene er små skader eller dunk, og neglen må vokse helt ut og fornyes før den ser normal ut igjen. I noen få tilfeller kan flekkene indikere en underliggende infeksjon, men det er uvanlig.

- Hos de som får dette på grunn av andre sykdommer som leverfibrose, er misfarging av neglen det minste av pasientens problemer, og heller ikke noe man prøver å gjøre noe med, sier Aarebrot.

Pssst, dette sier neglene om helsen din!

Skyldes sjeldent vitaminmangel

En vanlig oppfatning er at små, hvite prikker skyldes kalsiummangel eller mangelsykdommer.

- Hvite flekker på neglene trenger ikke være tegn på noe alvorlig, og det er som regel ingen grunn til bekymring. Det trenger ikke være et symptom på for eksempel lavt kalsiuminntak, selv om det er et vanlig kjerringråd, sier Helge Andreas Felberg, som er privatpraktiserende autorisert klinisk ernæringsfysiolog ved Tangen Helseklinikk.

Felberg sier at det er svært sjeldent at små, hvite prikker skyldes sykdom og vitaminmangel. I de aller fleste tilfeller er det ufarlig.

- Den vanligste årsaken til hvite flekker på neglen, er noe så uskyldig som slag mot neglen. Men hvis du er bekymret eller har spørsmål, kan det være fint å ta det opp med fastlegen, sier Felberg.

LES OGSÅ: Visste du dette om neglene dine?

Mennesker trenger kalsium

Felberg presiserer likevel viktigheten med å spise nok meieriprodukter. Han oppfordrer alle til å spise tre meieriprodukter hver dag, som ett glass melk, to skiver med ost eller en liten yoghurt.

- Det er noen som lever med oppfattelsen om at melk er for kalver, men det handler om feil bruk av forskning. Noen sier blant annet at vi drikker mer melk i Norge enn i noe annet land i verden, og at vi har høyest forekomst av lårhalsbrudd. Det er tullete bruk av statistikk, for vi har også mye kaldt vær og glatte veier, som gjør at folk oftere sklir og slår seg, sier han.

Felberg legger til at Norge også har stor forekomst av vitamin D-mangel, som trengs for å nyttiggjøre kalsium, og vi er mindre aktive enn anbefalt. Skjelettet må belastes for å styrkes.

- Kalsiummangel kan ikke føles på kroppen og kan heller ikke diagnostiseres via blodprøve, sier han.

LES OGSÅ: Slik fikser du tørre negler

HVITE FLEKKER PÅ NEGLENE: En vanlig oppfatning er at små, hvite flekkene på neglene skyldes kalsiummangel eller mangelsykdommer. FOTO: NTB Scanpix
HVITE FLEKKER PÅ NEGLENE: En vanlig oppfatning er at små, hvite flekkene på neglene skyldes kalsiummangel eller mangelsykdommer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik unngår du hvite flekker på neglene

Ekspertene er enige om at de hvite flekkene på neglene i de aller fleste tilfeller skyldes slag eller skader på neglen. Får du et slag på neglene, stopper celleutviklingen, og det kan komme frem hvite flekker.

For å unngå flekkene kan det derfor hjelpe å være forsiktig under stell av negler og neglebånd.

Dersom flekkene allerede har oppstått, er det ingenting du kan gjøre for å fjerne dem, du må bare vente til neglen vokser ut. En vanlig negl vokser fra 0,5 til 1,2 mm i uken. Dersom det oppleves som sjenerende, kan flekkene enkelt dekkes til med en neglelakk.

LES OGSÅ: Få bukt med flisete negler

Når bør du søke lege?

Norsk Helseinformatikk skriver at de fleste negleforandringer er uskyldige og behøver ikke legetilsyn, men ved plagsomme negleforandringer bør du søke lege.

Pigmentforandringer under neglen (brun, svart) bør undersøkes av lege raskt.

LES OGSÅ: Slik får du sterkere negler.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer