Hvem kan konkurrere med en ung manns selvtillit? Svar: Neppe den du tror

Forskning har vist igjen og igjen at unge menn går ut i verden med en betydelig overdrevet tro på egen intelligens, utseende og helse. Men en ny studie viser at en helt annen gruppe gir dem sterk konkurranse på selvtillitsfronten.

SELVTILLITEN TIL TOPPS: Unge menn tror de er smartere, penere, sterkere og mer forståelsesfulle enn de faktisk er, viser forskning. Men det gjør også en helt annen gruppe. Foto: NTB
SELVTILLITEN TIL TOPPS: Unge menn tror de er smartere, penere, sterkere og mer forståelsesfulle enn de faktisk er, viser forskning. Men det gjør også en helt annen gruppe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Finnes det noen i verden som er like gode til å overvurdere egne evner som unge menn? Som går inn i enhver situasjon like breddfull av usvikelig selvtillit, på alle måter overbevist om at de er både smartere, snillere, penere og sterkere enn de faktisk er?

Neppe, tenker nok de fleste av oss. Forskning har også bekreftet det en rekke ganger: Ingen kan måle seg med en ung manns tro på seg selv.

Med ett unntak, viser det seg nå: Eldre kvinner.

Intelligens og emosjonell intelligens

En ny studie har nemlig sammenlignet en rekke deltakeres oppfatning av egen intelligens (IQ) og emosjonell intelligens (EQ) med deres faktiske IQ og EQ. Emosjonell intelligens handler blant annet om evnen til å oppfatte, forstå og håndtere egne og andres følelser.

Deltakerne besto av 159 unge personer, hvorav 90 var kvinner med en gjennomsnittsalder på 28 år, og 152 eldre personer, hvorav 93 var kvinner med en gjennomsnittsalder på 72 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer