Fillere:

«Hvem som helst» kan utføre fillerbehandlinger – det er et stort problem, mener spesialist

- Det er veldig useriøst, og ikke minst uforsvarlig, at det er lovlig å holde på slik. Det kan gå fryktelig galt.

FILLERE: Skal man ta fillere, bør man gå til noen som har autorisasjon. Det er det ikke alle som gjør, og da kan det gå fryktelig galt. FOTO: NTB Scanpix
FILLERE: Skal man ta fillere, bør man gå til noen som har autorisasjon. Det er det ikke alle som gjør, og da kan det gå fryktelig galt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ser ikke ut til at «filler-trenden» kommer til å dabbe av med det første. Mange, spesielt kvinner, tyr til fillerbehandlinger for å glatte ut linjer og rynker i huden, og gi volum i for eksempel lepper.

Et raskt Google-søk viser at det finnes utallige klinikker som utfører disse behandlingene, som lover et naturlig og pent resultat. Mange har også tilbud, og utfører kostbare behandlinger til en relativt billig penge, som mange unge jenter tyr til. I noen av disse tilfellene, er det uautoriserte behandlere som står bak, noe som kan gi store konsekvenser.

– Jeg mener at dette problemet blir bagatellisert, da det norske regelverket er svært dårlig regulert. Det finnes ingen klare retningslinjer på hvem som kan utføre fillerbehandlinger. I andre land er dette mer regulert – for eksempel i Italia, hvor jeg kommer fra, må du være lege for å utføre disse behandlingene. Jeg synes det er rart at nesten hvem som helst kan sette slike injeksjoner i Norge, sier Domenico Stefania.

Stefania er spesialist i allmennmedisin, og er en av Norges fremste eksperter innen estetisk medisinsk behandling.

– Noen tenker at det bare er en sprøyte, og at dersom en sykepleier setter den, er det ikke så mye galt som kan skje. Men når det gjelder fillere i ansiktet, er ikke en sprøyte bare en sprøyte. Sykepleiere lærer om sprøyteteknikk, men ikke fillerteknikk. Det er to vidt forskjellige ting!

LES OGSÅ: Unge jenter strekker seg langt for å få store lepper

– Det kan gå fryktelig galt

Det er de ulike leverandørene som bestemmer hvem de skal selge produktet til. På bakgrunn av et manglende regelverk, har markedet av kopiprodukter og useriøse behandlere eksplodert de siste årene.

– Det er sjelden jeg møter på sykepleiere som ikke har blitt godkjent av disse firmaene, noe som er fryktelig synd. Jeg mener at alle behandlere skal ha en ansvarlig lege i ryggen, som ser til at behandlingen utføres på riktig måte. Jeg håper at Helsedirektoratet tar tak i dette problemet, sier Stefania.

Det finnes også hudpleiere som har begynt å utføre fillerbehandlinger – det er spesielt de små klinikkene som gjør dette for å overleve. De vet at det ligger gode penger i fillerbehandlinger.

– Før eller senere må noen sette en grense for hvem som kan eller ikke kan gjøre slike behandlinger. Det er veldig useriøst, og ikke minst uforsvarlig, at det er lovlig å holde på slik. Det kan gå fryktelig galt.

Stefania forteller om en jente som kom til han, da hun hadde fått et granulom i leppa (en godartet svulst).

– Klinikken kunne ikke behandle det, fordi de ikke hadde kompetansen som trengs. Istedenfor å rydde opp etter seg, avviste de henne. Hun fikk antibiotika av meg, men det hjalp ikke. Til slutt måtte hun oppsøke en plastikkirurg, som klarte å få kontroll på problemet, men leppa ble ikke normal igjen.

LES OGSÅ: Sannheten om Botox og rynker: Er det løsningen mot aldring?

Har ikke prioritert å utarbeide regler om kvalitetssikring av bransjen

Komplikasjoner som kan oppstå er blant annet hudbetennelser, knuter i underhuden, asymmetri og ujevnheter, hevelser og kuler.

– Vi har ikke mottatt informasjon om alvorlige feilbehandlinger. Derfor har vi ikke prioritert å utarbeide regler om kvalitetssikring og kontroll av denne bransjen, sier Johan Torgersen, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Det er likevel gitt noen forskrifter som regulerer slike behandlinger. Det er for eksempel slik at kirurgiske inngrep bare utføres av leger med spesialistgodkjenning i plastikk-kirurgi, eller av leger som har særskilt tillatelse til å foreta slike inngrep.

– Alternative behandlere som driver virksomhet som faller inn under lov om alternativ behandling, kan ikke foreta inngrep eller annen behandling som kan medføre alvorlig helserisiko for pasienter. Andre enn helsepersonell kan likevel utøve alternativ behandling som utelukkende har til hensikt å lindre eller dempe symptomer på, eller følger av sykdommen eller lidelsen.

LES OGSÅ: Nå finnes det en sprøyte mot dobbelthaken

Skiller mellom estetisk og medisinsk behandling

Injeksjoner i for eksempel leppene, som gjøres av estetiske grunner, regnes ikke som medisinsk behandling, og er derfor ikke regulert av helsemyndighetene, ifølge Torgersen.

– Det er kategorisert som estetisk behandling. Det betyr at hvem som helst kan sette sprøyter med fillere, så langt det er estetisk behandling det er snakk om.

Stoffene som brukes i fillere, kan også brukes medisinsk. Da er det underlagt regelverk på lik linje som annen medisinsk behandling.

– Når en sykepleier eller lege setter sprøyter med restylane-fillers som brukes medisinsk, er de underlagt helsepersonellovens krav til faglig forsvarlighet, sier Torgersen.

Les DETTE før du tar fillere i leppene.​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer