Hvorfor klarte ikke pappa å bli frisk? Han klarte jo alt...
Nina Jensen (47) ser bort på sønnen Eik (5). Hun skulle gjerne gitt et godt svar og forklart hvorfor de ikke kunne forhindre at pappa tapte kampen mot hjernekreften. 5-åringer tror jo ofte at mamma og pappa er superhelter som klarer og vet absolutt alt, så det er naturlig at han lurer på hvorfor de ikke bare kunne stoppe eller fjerne kreften...
- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å finne en kur eller behandling for hjernekreft. Det lover jeg deg, sønnen min, sier Nina.
Dette er nemlig Ninas aller største kampsak i livet. Hun skal finne en kur mot hjernekreft, om det så er det siste hun gjør.

Sophy (53) fikk livet tilbake etter tarmsykdom: - En helt annen verden
Bunnløs sorg
Historien om Nina og Eik begynner allerede for 16 år siden, da Nina møtte sitt livs store kjærlighet. Hun falt pladask for den høye mannen med det mørke håret. Nicolai hadde en god og varm personlighet, og Nina var fort sikker på at hun ville tilbringe resten av livet sammen med ham.
De neste 12 årene jobbet paret sammen, bodde sammen og tilbrakte hvert ledige minutt sammen. De følte at de var som skapt for hverandre, og etter over 10 år sammen ble Nina gravid. Det som skulle være en rolig og lykkelig barseltid, ble brått snudd på hodet.
- Nicolai ble syk bare tre uker etter at sønnen vår ble født, og han døde da Eik var litt over ett år. Det var nesten utenkelig at jeg skulle leve videre, og da jeg var nede i noen dype daler vurderte jeg å følge etter ham. Smerten og sorgen var altoppslukende, og bare det å komme seg ut av sengen er en stor prestasjon, sier Nina åpenhjertig til KK.

Snakker om Nicolai hver dag
Smerten satte seg i hver celle i kroppen, og Nina følte at hun mistet en stor del av seg selv. Likevel visste hun at det ikke var et alternativ å gi opp og at hun måtte være sterk for sønnen sin.
- Nicolai var en fantastisk mann, en ubeskrivelig støttespiller for meg og en fantastisk pappa for Eik. Vi snakker enda om han hver eneste dag. Det har vært veldig viktig for meg å holde ham i live, sier Nina.
Hver morgen sender Nina og Eik et slengkyss til pappa i himmelen, og det er viktig for dem begge å snakke om Nicolai så ofte de kan.

Frida ble akuttinnlagt med depresjon. En time hos gynekologen endret alt


- Legen ga meg en dødsdom, men jeg ville jo ikke dø fra barna mine
Startet en enkeklubb
Da sorgen var på sitt verste, ble det viktig for Nina å snakke med andre i samme situasjon. Det føltes helt avgjørende at hun fikk se at alt kunne bli bedre med tiden.
- Karen Marie Berg, som er enke etter politiker Hans Kristian Amundsen, har hjulpet meg masse. Vi var i samme situasjon, men hun lå ett år foran meg i sorgprosessen og ga meg masse håp, glede og entusiasme. Det er veldig fint å dele sorgen med noen som forstår. Hun er ett av de viktigste og fineste menneskene jeg har i livet mitt, sier Nina.
Etter hvert fikk de lyst til å inkludere flere, og Nina fikk kontakt med andre enker gjennom sosiale medier. Det ble starten på enkeklubben Hot Young Widowers' Club.
- I dag er klubben en gjeng med de beste vennene jeg har. De er en gjeng med sterke, imponerende, smarte og oppegående kvinner. De fleste er enker, men vi har også en enkemann med i klubben, forteller hun.
Klubben møtes av og til, og har også kontakt på meldinger og telefon for å dele sorger og gleder. De tar badstue sammen, bader og isbader, utveksler erfaringer og støtter hverandre.
- Jeg har alltid vært et lykkelig, optimistisk og positivt menneske, men jeg trodde ikke at jeg kom til å bli lykkelig igjen etter at Nicolai døde. Klubben har hjulpet meg til å bearbeide følelsene, sier hun.


- Jeg ble pekt på og snakket om på åpen gate
Fant den store kjærligheten på nytt
For Nina var det helt uaktuelt å bruke datingapper og nettdating, så det kom som lyn fra klar himmel da hun møtte den store kjærligheten for andre gang, fire år etter at Nicolai døde.
- I desember i fjor var jeg i skibakken. Jeg snudde meg rundt og da så jeg rett inn i øynene til en fantastisk mann. Jeg kjente at jeg smilte et smil som jeg ikke hadde hatt på fem år. Da våknet jeg igjen og ble meg selv. Alt dette skjedde på et sekund, forteller Nina.
Heldigvis følte han det på samme måte. De avtalte å møtes til en drink i baren, drakk champagne og danset alene på hotellet helt til stengetid. Da gikk de ut for å se på stjernene.
- Det er som en romantisk komedie på Netflix, som du tror aldri vil skje virkeligheten. Men nå er vi kjærester, sier Nina med et smil.
Hun er takknemlig for at hjertet er såpass stort at det har rom for mer enn én stor kjærlighet i livet.
- Av og til klyper jeg meg i armen, for jeg føler meg så ubeskrivelig heldig som får oppleve stor kjærlighet på nytt, sier hun.
Nina har to kampsaker i livet: å finne en kur mot hjernekreft og redde livet i havet. Hun er marinbiolog og leder av forsknings- og ekspedisjonsskipet «REV Ocean». Hun er også tidligere generalsekretær i WWF Verdens naturfond.


- Det verste var å fortelle sønnen min at jeg har kreft igjen
3 gode råd
- Sorgen blir ikke borte selv om du møter en ny, og jeg har fremdeles dager jeg er langt nede, men jeg er lykkelig på samme tid. Hjertet er stort og elastisk og tåler mer enn man tror, sier Nina.
Hun har flere gode råd til deg som opplever sorg:
1. Fyll tiden din med det som gir deg energi, og fjern det som spiser opp energien din eller gjør deg trist og ulykkelig.
2. Bruk tiden på aktiviteter og mennesker som det er verdt å bruke tid på.
3. Husk at livet er kort og vi aner ikke hva som venter rundt neste sving. Ikke kast bort tiden på det som ikke betyr noe.


19-åringen var livredd, ble likevel med ned i dypet for å glede pappa
- Vær åpen om hvordan du har det
- Vårt beste råd til pårørende og etterlatte er å være åpen om hvordan du har det. Det er viktig å snakke med andre og prøve å sette ord på det som er vanskelig. Mange pårørende ender ofte opp med å skåne den som er syk, fordi de ikke vil belaste den som allerede har det vondt. Men de fleste vil oppleve at dersom de åpner opp, kan det være med på å føre dem nærmere sammen.
Det sier Ingrid Stenstadvold Ross, som er generalsekretær i Kreftforeningen, til KK.
Pårørende og etterlatte er ofte ikke så opptatt av sine egne behov, men det er viktig å ta vare på seg selv for å kunne være der for den andre.
- Du kan støtte like godt og trenger ikke ha dårlig samvittighet for å ha det fint, selv om noen du er glad i har det vanskelig eller har dødd. Når du er pårørende eller etterlatt kan du være redd, usikker, sint og kjenne på skyld, savn og sorg, i tillegg til glede og takknemlighet. Alt dette er normalt, forsikrer Stenstadvold Ross.

Kristin (15) har kjempet mot kreften halve livet
Sorggrupper hjelper mange
- Hvordan kan slike «enkeklubber» hjelpe etterlatte med sorgen?
Annonsørinnhold
Aller Media
Det er ikke uten grunn at alle skal ha denne nå
i samarbeid med Aller Media- Når du mister noen du er glad i, er det vanlig å få mange spørsmål, tanker og følelser. Det er vondt og krevende. Da kan det hjelpe å være med i en slik «enkeklubb» eller i en sorggruppe. Du møter andre i samme situasjon, og det kan gjøre at du slipper å kjenne deg så alene, sier Stenstadvold Ross.
Det vil også kunne gi deg et pusterom fra hverdagen. Du hjelper deg selv og støtter andre. Mange synes det er lettere å være i sorg hvis de deler det med andre.
- Du skal ikke ha dårlig samvittighet hvis du føler at du av og til sørger for lite. Det er lov å le og ha det gøy selv om du har mistet. Og selv om du får det bedre etter hvert, betyr ikke det at du glemmer den du har mistet, sier hun.

- Legen anslo jeg hadde seks måneder igjen å leve
