Pølser

Hvilke er sunnest - kyllingpølser eller magre grillpølser?

Sjekk hvilken type du bør gå for, ifølge ernæringseksperten.

GODT MEN USUNT?: Sjekk hvilken grillpølsevariant som er best. Foto: Matprat / Astrid Hals
GODT MEN USUNT?: Sjekk hvilken grillpølsevariant som er best. Foto: Matprat / Astrid Hals Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grillpølser er en slager hele året, men spesielt når vi skal på tur, er på hytta, eller fyrer opp grillen i hagen eller nærmeste park. Grillpølser er såkalt farsemat, eller bearbeidet kjøtt, og ikke det sunneste du kan spise til middag, fordi stort inntak av farsemat har vist seg å øke risikoen for kreft. Men alt med måte, heter det jo, så om du ikke spiser pølser flere ganger i uka, går det bra.

Kan være mye fett og salt

Grillpølser kan, som alle andre typer pølser, inneholde en god del mettet fett, og også ganske mye salt. Og så er det verdt å tenke på at det klassiske pølsemåltidet, som består av en pølse i brød eller lompe, med ketsjup, sennep, og kanskje rømmedressing, ost og agurkmiks til, ikke akkurat fyller kroppen med nyttige næringsstoffer. 

Serverer du noen annet til pølsene, for eksempel en gresk salat, en potetsalat laget med olivenolje, eller en bønnesalat, blir måltidet noe helt annet. 

SJEKK DENNE: Pølser med hjemmelaget kålsalat

Er kyllingpølser best?

Men selve grillpølsene er jo hovedingrediensen i måltidet. Så hva slags grillpølser burde du velge?

Vi spurte ernæringsfysiolog Lise von Krogh om hvilke av de tre klassikerne Gilde grillpølser, Gilde Go' og mager grillpølser, og Prior grillpølser av kylling og kalkun som er det sunneste valget.

Først litt om hva de tre typene inneholder:

Gilde grillpølse
Totalt 60 % kjøtt av svin og storfe. Fett: 18 g, (7,2 g mettet, 8,4 g enumettet , og 2,4 g flerumettet fett), Protein: 10 g, Karbohydrat: 5,5 g, Salt: 2 g. 100 g inneholder 224 kalorier

Gilde Go' og mager grillpølse
Totalt 65 % kjøtt av svin og storfe. Fett: 9 g (3,6 g mettet, 4,2 g enumettet, og 1,2 g flerumettet fett), Protein: 12 g, Karbohydrat: 3,5 g, Salt: 1,7 g. 100 g inneholder 143 kalorier

HVILKEN ER BEST?: Sjekk næringsinnholdet i pølsene over! Foto: produsentene
HVILKEN ER BEST?: Sjekk næringsinnholdet i pølsene over! Foto: produsentene Vis mer

Prior grillpølse med kylling og kalkun
Totalt 50 % kjøtt av kylling og kalkun. Fett: 10 g (3,3 g mettet, 4,9 g enumettet, og 1,8 g flerumettet fett), Protein: 11 g, Karbohydrat: 6 g, Salt: 2 g. 100 g inneholder 158 kalorier

Dette mener eksperten

Som vi alle ser, er de vanlige grillpølsene mer kaloririke, og de inneholder også langt mer fett, og spesielt mettet fett, enn de magre grillpølsene og kyllingpølsene.

Så da er det jo klart at vanlige grillpølser ikke er det beste valget.

Men, hva er best av kyllingpølsene og de magre grillpølsene?

​- Av disse to kommer Gildes Go' og mager best ut fordi denne har det laveste innholdet av salt og kalorier og mest protein. Innholdet av totalfett er også lavest. samtidig om innholdet av kjøtt er best, konstaterer Lise von Krogh.

LES OGSÅ: Hva er best - pølse eller hamburger?

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer