Holdbarhet på mat

Hvilken mat kan du spise på tross av mugg?

Hva gjør du om osten er blitt litt muggen i kanten? Eller om leverposteien har blitt litt lodden? Det er ikke sikkert du trenger å kaste maten selv om den har blitt muggen - men det er stor forskjell på type matvare.

FJERNE MUGGEN OG SPISE? Kan du spise leverposteien hvis du bare fjerner muggen og litt av det rundt? Svaret er nei: Muggifter kan ha spredt seg i hele boksen, så den kan ikke reddes. Foto: NTB/Shutterstock
FJERNE MUGGEN OG SPISE? Kan du spise leverposteien hvis du bare fjerner muggen og litt av det rundt? Svaret er nei: Muggifter kan ha spredt seg i hele boksen, så den kan ikke reddes. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det første og beste du bør gjøre er selvsagt å gjøre det du kan for at mugg ikke skal utvikle seg på matvarene dine - fordi det å kaste mat er dumt både for lommeboka og for miljøet. Så oppbevar maten riktig og spis den opp i tide.

Når det gjelder hvorvidt du kan spise mugg-rammet mat, avhenger det av hva slags mat det er snakk om. Nedenfor er en liten oversikt over type mat og hvordan du bør forholde deg til forekomst av mugg.

Er mugg på maten farlig?

Mugg er mikrosopper, som altså er en type sopp. Når den vokser i mat, blir maten ikke bare ødelagt og ulekker - men det er også fare for at soppen produserer et giftstoff (mykotoksin) som kan være mer eller mindre skadelig for helsa.

Et problem med muggsopp på mat er at det ikke er mulig å se kun med det blotte øye, om en muggsopp produserer gifter. Et annet problem er at de fleste mykotoksinene tolererer varmebehandling godt - og de forblir dermed i næringsmiddelet også når dette blir foredlet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.