Matolje, smør og margarin:

Hvilken matolje bør du velge?

Hvilken er sunnest, og hvilken skal egentlig brukes til hva?

HVILKEN ER BEST? Olivenoljen inneholder mye sunt fett, men den fungerer ikke til all bruk. FOTO: NTB Scanpix
HVILKEN ER BEST? Olivenoljen inneholder mye sunt fett, men den fungerer ikke til all bruk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sliter du med å finne riktig fett til steking og olje til salater? I en liten jungel av smør, margarin og oljer er ikke det så veldig rart, men heldigvis er det ikke så veldig komplisert, og du trenger ikke ha 10 forskjellige oljer stående på kjøkkenbenken for å ha en til hvert bruk.

Men det er flere ting å tenke på når du skal velge – enten du trenger fett å steke i eller du skal ha en sunn og god olje over salaten.

Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo. Hun mener vi godt kan ha mer vegetabilsk olje i kosten enn mange av oss har i dag. Planteoljene inneholder gjerne en mer gunstig fettsammensetning enn smør, så olje på skiva, slik det er vanlig i middelhavslandene, er det bare å kjøre på med.

- Målet er ikke å ha et kosthold med lite fett, men det usunne fettet bør byttes ut med sunt fett, slik at det ikke blir slik at det sunne fettet kommer i tillegg, påpeker Sundfør.

LES OGSÅ: Så lite ojle skal du egentlig bruke

Anbefaler spesielt to sunne oljer

Men hvilken olje er det så som gir oss det sunne fettet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer