Selvforsvar for godt voksne

- Hvis det er en person som raner deg, er det bare å gi fra seg det man har

Når du kommer litt opp i åra bør du forsvare deg annerledes enn før, mener eks-politi og selvforsvarsekspert.

HVORDAN SKAL DU FORSVARE DEG?: Jo eldre du blir desto annerledes må du tenke på hvordan du forsvarer deg, mener Johnny Brenna. Foto: Sebastian Ludvigsen.
HVORDAN SKAL DU FORSVARE DEG?: Jo eldre du blir desto annerledes må du tenke på hvordan du forsvarer deg, mener Johnny Brenna. Foto: Sebastian Ludvigsen. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): – Det er klart det er forskjell på hvordan du skal forsvare deg når du blir eldre, det er ikke noen tvil om det, sier tidligere politispaner og selvforsvarsinstruktør, Johnny Brenna.

Blir du overfalt på gata, eller i ditt eget hjem, mens kroppen kanskje ikke er like sterk og rask som den en gang var, så må du tenke annerledes.

I 2017 var det 1825 personer over 60 år som la inn en anmeldelse etter å ha vært offer for vold, mishandling og/eller eiendomstyveri, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Vær oppmerksom

Brenna mener det første, og kanskje det viktigste du skal fokusere på er å være oppmerksom. Det viktigste er å unngå å komme i kinkige situasjoner.

– Man må være observant og følge med på omgivelsene, vær litt føre var. Når du for eksempel står i minibanken, må du være litt opplyst på om det står noen bak deg. Når du går på tur er det kanskje en som har fulgt etter deg?

Da kan det være lurt å bevege deg inn i et område med litt flere folk.

– Hvis du er klar over din egen situasjon har du større sjanse for å unngå å havne i klammeri, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.