Ny kostholdstrend:

- Hvis dette blir en hit blant det norske folk, vil det kunne forebygge livsstilssykdommer

Disse diettene vil vi se mer av i 2019.

POPULÆR DIETT: Nettstedet U.S. News har nemlig kåret «Middelhavsdietten» som den trolig mest populære det kommende året. FOTO: NTB Scanpix
POPULÆR DIETT: Nettstedet U.S. News har nemlig kåret «Middelhavsdietten» som den trolig mest populære det kommende året. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dietter er noe som kommer og går, og som i likhet med mye annet forandrer seg i takt med trendbildet. Lavkarbo-hysteriet har som kjent vært veldig utbredt i nordmenns kosthold i noen år, samt at det i løpet av den siste tiden har vært mye snakk om keto-dietten - som også er en slags variant av et lavkarbokosthold.

Nå ser det imidlertid ut til at en annen diett er det store «up and coming» kostholdet i 2019.

Nettstedet U.S. News har nemlig kåret «Middelhavsdietten» som den trolig mest populære det kommende året. Denne dietten er godt variert, mindre streng, inneholder mye grønt OG, hold deg fast, tillater et lite glass vin til maten!

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil en hverdag med middelhavskosthold se omtrent sånn ut:

  • Frukt og grønnsaker - fersk, frossen, hermetisert eller tørket. Minst fem porsjoner hver dag - mer hvis du kan, og helst et bredt utvalg. Dette er matvarer rike på essensielle næringsstoffer som har lavt kalorinivå.
  • Stivelsesholdige matvarer som brød, nudler, ris, pasta. Fullkornvariantene har generelt et høyere fiberinnhold - dette er også bra for fordøyelsen.
  • Fisk. Hvit fisk inneholder lite fett og kalorier, og er gunstig om man skal gå ned i vekt. Fett inneholder essensielle omega-3 fettsyrer og vitamin D.
  • Nøtter og nøttepålegg - usaltede varianter. Nøtter er rike på enumettet fett. Prøv å spise 30-35 gram (en håndfull) hver dag.
  • Bruk oljer rike på enumettet fett, som oliven- og rapsolje.

Spør du meg høres det helt fantastisk ut, men hva sier egentlig de norske kostholdsekspertene om denne dietten? Hvor bra er den for oss sammenlignet med andre dietter? Og ikke minst: hvilken diett vil vi se mer av i Norge i 2019?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer