Bading

- Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading!

Sommertid er badetid. Men er du forberedt dersom noe skulle skje?

BADING: Det er ingenting som en dukkert i deilig blått vann når temperaturen tilsier det!  Foto: NTB Scanpix
BADING: Det er ingenting som en dukkert i deilig blått vann når temperaturen tilsier det! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommer, sol og bading hører sammen. Men det kan fort oppstå uventede situasjoner. Vi har snakket med fagkyndige om hvordan du unngår å havne i dem, og hva du eventuelt skal gjøre dersom noe likevel skulle skje. (PSST: Så ofte bør vi faktisk smøre oss med solkrem!)

Selv om en dukkert frister, skal du ikke kaste deg uti helt uten videre. Spesielt ikke om det er lenge siden du har badet, eller du skal bade på et nytt sted.

- Gå uti, dukk hodet under, svøm noen tak slik at du vet du har kontroll før du eventuelt finner på annen moro og lek. Ikke hopp eller stup direkte uti kaldt vann før du vet at du har kontroll - spesielt med tanke på kuldesjokk, sier Mats Melbye i Norsk Livredningsselskap til KK.no.

- Er det kaldt i vannet, er det bedre med mange små dukkerter hvor du får igjen varmen mellom hver gang fremfor å holde på for lenge og risikere både å bli utmattet og etter hvert nedkjølt, forklarer Melbye.

Er vannet godt og varmt kan det bli mye bading, spesielt for barna.

- Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading, men ellers er det lurt å spise og drikke innimellom. Du trenger energi, det blir litt som å få påfyll under en maraton, sier Melbye.

Husk for øvrig at barn alltid skal være under oppsyn ved vann.

IDYLL: Det er viktig å holde et ekstra øye på barna når de er i vannet. Man vet aldri når en uheldig hendelse skulle inntreffe. Foto: NTB Scanpix
IDYLL: Det er viktig å holde et ekstra øye på barna når de er i vannet. Man vet aldri når en uheldig hendelse skulle inntreffe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet ditt å svømme

Ulike svømmeferdigheter

Å kunne svømme er selvsagt et must om du skal bade – med mindre du bare har tenkt å vasse på grunna. 

- Du må kunne svømme i de forholdene du skal bade i. Kaldt vann, ferskvann, saltvann, svaberg, «levende vann» med strøm, bølger, planter, fisk, steiner byr på helt andre utfordringer enn varmt klorvann i en svømmehall, poengterer Melbye.

- Forsikre deg om at du klarer å komme opp igjen. Glatte svaberg, bratte skrenter, spesielt sammen med bølger og sterk strøm kan gjøre det umulig. Og selv om du har det som fisken i vannet, er det ikke sikkert de du bader med er enige.

- Det er stor variasjon i alt fra svømmeferdigheter til hvor godt du tolerer kaldt vann. Om noen ikke har lyst til å bade, synes det er for kaldt, ikke vil svømme ut til flåten, eller vil opp av vannet skal du godta det selv om du ikke opplever det på samme måte, sier Melbye.

Å leke i vann er gøy, men også her gjelder det å vise hensyn.

- Ikke dytt andre ut i vannet, og dukk aldri noen under vann. Du kan ikke vite om de er i stand til å håndtere det, sier Melbye.

SOL OG SOMMER: Husk både solkrem og badevettregler når du er på stranden i sommer! Foto: NTB Scanpix
SOL OG SOMMER: Husk både solkrem og badevettregler når du er på stranden i sommer! Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Svømming øker appetitten mer enn annen trening

Trygg svømmetur

Skal du ta deg en svømmetur, bør du gjøre det sammen med andre, og holde deg langs land, men svømme utenom brygger og stupebrett, så du ikke får noen i hodet. Vil du svømme langt eller lenger ut fra land, bør du ha en følgebåt.

- Tenk egen sikkerhet i forhold til uønsket situasjon, som for eksempel å svømme på en brennmanet, få krampe, bli sliten eller nedkjølt, sier Melbye.

- Stup bare der det er dypt og trygt. Ved gamle bryggeanlegg kan det stå ut bolter, spiker og rustne og avrevne fortøyningsjern. På bunnen kan det ligge skrap, metallstenger og ødelagte fortøyningsstolper som står opp fra bunnen.

Bading fra båt

Skal du bade fra båt, bør noen om bord holde oppsyn og stå klar til å kaste ut redningsvesten dersom det skulle oppstå problemer. Det kan også hende du trenger hjelp til å komme opp i båten igjen.

- Fribordet på en båt er mye «høyere» når du ligger i vannet. Seilbåter som driver, kan ha en fart som overgår det du klarer å svømme, sier Melbye.

LES OGSÅ: Slik lærer du ditt barn å svømme

Er du skikket for et bad?

Selv om badeforholdene er supre, er det ikke sikkert du bør ta deg en dukkert.

- Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel. Ikke bad når du er sulten, like etter at du har spist eller hvis du er påvirket av rusmidler. Kald betyr fryser. Uvel kan være å føle et ubehag ved å være i vannet like mye som å føle seg dårlig, sier Melbye.

- Og rop på hjelp bare hvis du er i fare – aldri ellers.

BADING FRA BÅT: - Skal du bade fra båt, bør noen om bord holde oppsyn og stå klar til å kaste ut redningsutstyr dersom det skulle oppstå problemer, forklarer eksperten til KK.no. Foto: NTB Scanpix
BADING FRA BÅT: - Skal du bade fra båt, bør noen om bord holde oppsyn og stå klar til å kaste ut redningsutstyr dersom det skulle oppstå problemer, forklarer eksperten til KK.no. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan ser du at noen er i trøbbel?

At du bader trygt betyr ikke at andre gjør det. Så hvordan ser du om noen er i trøbbel?

- Vet du ikke hva du skal se etter kan det være vanskelig å oppdage en som er i ferd med å drukne. Den vanligste situasjonen er det vi kaller en angstreaksjon, der personen roper om hjelp. Det «positive» da er at fordi personen klarer å påkalle oppmerksomhet har hun også en midlertidig kontroll på situasjonen, og du har tid til å tenke deg om og finne ut hva som er best å gjøre.

LES OGSÅ: Sekundær drukning: Dette bør alle foreldre vite

De farligste situasjonene er når personen ikke klarer å rope om hjelp.

- Da blir hun helt stille. Hodet tippes bakover i et forsøk på å holde munn over vann så hun kan puste. I noen situasjoner kan personen kave med armene som for å forsøke å klatre opp en stige som ikke er der. Nå har du dårlig tid. Personen vil trolig drukne i løpet av underkant av et minutt. Noen ganger kan personen begynne å synke, mens andre ganger kan hun bli liggende å flyte på magen med hodet under vann.

At noen drukner under bading er mye sjeldnere enn at de drukner som følge av uhell der de faller i vannet fra land, brygge eller båt. Derfor er det viktig å bruke redningsvest når du er ved vann, og hvis du ikke har det, må du være forsiktig. Følg også med på andre rundt deg.

COOL KIDS: Sommertid + venner = Sant! Foto: NTB Scanpix
COOL KIDS: Sommertid + venner = Sant! Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Flytevest eller redningsvest – hva er best?

Hvordan kan du hjelpe?

Å ville redde noen som holder på å drukne er selvsagt. Men du må ikke sette deg selv i fare ved å gjøre det.

- Du kan ikke redde andre uten først ta vare på deg selv, sier Melbye.

- Litt enkelt beskrevet; om noen faller uti fra land, så redder du fra land. Det kan holde å forklare hvor vedkommende må svømme for å komme opp, og eventuelt hive uti noe flytende som hun kan holde seg fast i. Er det mer prekært så vil vedkommende trolig fortsatt være innenfor rekkevidde og du kan nå henne ved bruk av en livbøye eller redningsline. Har du ikke dette så kan en stokk eller en jakke, eller flere plagg satt sammen, gjøre nytten.

Det samme gjelder fra båt. Finn noe flytende du kan hive ut til den som er i trøbbel. Helst en redningsbøye, ellers kan en flytevest eller fender gjøre nytten. Du kan også bruke redningsline eller tau for å trekke personen inn til båten.

LIVREDDING: Start tidlig med å lære barna om livredding og hva de burde gjøre dersom de skulle oppleve en ulykke i forbindelse med vannaktiviteter. Foto: NTB Scanpix
LIVREDDING: Start tidlig med å lære barna om livredding og hva de burde gjøre dersom de skulle oppleve en ulykke i forbindelse med vannaktiviteter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Advarer mot bruk av «havfruehaler»

- Det du ikke skal gjøre er å hoppe uti. En som er i ferd med å drukne er antagelig panisk. Om vedkommende får tak i deg er oddsen for å lykkes med redningen svært dårlig - om du i det hele tatt overlever. Når topp trente profesjonelle livreddere som de man ser på Bondi Beach ikke redder uten noen form for hjelpemiddel selv i varmt vann, hva er det som får en vanlig mann til å tro at han kan det i kaldt vann, sier Melbye.

- Om du oppdager en som er i ferd med å drukne ute på dypt vann, må du finne en båt du kan bruke. Dette er kanskje ikke det mest vanlige på en badestrand, men er du ved en båthavn eller på andre steder hvor det ligger båter er det sjeldent at det ikke vil er noe du kan benytte.

- Må du gå uti, så bruk alltid en forlenget arm mellom deg og den du skal redde. Den du skal redde må ikke under noen omstendighet få tak i deg. Er du på land er det alltid noe du kan ta med deg. En livbøye er det beste. Er du allerede i vannet, så bruk eget badetøy. Da kan du i hvert fall slippe og komme deg unna skulle situasjonen bli farlig for deg.

BADEVAKT: Det er ikke alle strender og badesteder som har badevakt - husk derfor å ta forholdsregler når du bader! Foto: NTB Scanpix
BADEVAKT: Det er ikke alle strender og badesteder som har badevakt - husk derfor å ta forholdsregler når du bader! Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Førstehjelpen du virkelig bør kunne 

Hvis du selv får problemer

Hva gjør du om du selv kommer i en vanskelig situasjon? Du har svømt for langt ut, er sliten, eller strømmen er sterk. Du skal helst ikke bade på steder der du ikke kjenner til forholdene – som at det er mye bølger, strøm eller tidevannsforskjell.

- Er det ukjente forhold, bør du helst bade der det er livreddere eller andre som kjenner forholdene, og følg anvisninger du får. Om du likevel drister deg til å bade på ukjent sted og blir tatt av strøm gir det lite mening å prøve å svømme mot strømmen - du kommer ingen vei, likevel. Svøm heller på tvers av strømmen til du kommer ut av den, før du begynner å svømme innover igjen, sier Melbye

- Har du svømt langt ut, og blir tatt av strøm, har du ikke annet valg enn å spare på kreftene, flyte og vente, og håpe at noen kommer til deg til unnsetning, sier Melbye.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mensen og bading 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer