Hårtap:

- Hvis du mister mer hår enn tidligere, kan dette være årsaken

Det kan derfor være et stort sjokk å oppleve uventet hårtap, men les dette før du får panikk.

HÅRTAP: - Hvis du mister merkbart mer hår enn tidligere, er det naturlig at ønsker å vite hvorfor, sier frisøren til KK. Foto: NTB
HÅRTAP: - Hvis du mister merkbart mer hår enn tidligere, er det naturlig at ønsker å vite hvorfor, sier frisøren til KK. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Langt hår, kort hår, krøller, bob, bølger, piggsveis, sidecut eller hanekam - valget er ditt.

Håret vårt er ofte noe nært og personlig, noe som forteller mye om identiteten og stilen vår. For mange er håret noe de er stolt av og gjerne vil vise frem, spesielt hvis de legger mye tid og energi i behandling og styling.

Det kan derfor være et stort sjokk å oppleve uventet hårtap.

Plutselig drar du ut store hårfloker når du grer håret om morgenen, og børsten blir full av løse hårstrå. Du studerer hodebunnen, leter etter skallede flekker og kjenner at panikken sprer seg i kroppen.

Andre legger ikke merke til selve hårtapet, men merker at hestehallen blir tynnere og at hodebunnen blir mer synlig bak håret.

Det er naturlig at store hårtap føles skummelt, men hva er grunnen til at du plutselig mister så mye hår?

Heldigvis finnes det flere vanlige årsaker til at håret ditt blir tynnere, og det trenger ikke være grunn til panikk.

TYNNERE HÅR: Ofte er man ikke bevisst på at livsstilen og livssituasjonen vår kan påvirke håret i så stor grad. Foto: NTB.
TYNNERE HÅR: Ofte er man ikke bevisst på at livsstilen og livssituasjonen vår kan påvirke håret i så stor grad. Foto: NTB. Vis mer

4 vanlige årsaker til hårtap

- Vi mister mellom 80 og 120 hårstrå hver dag, så det er helt normalt å miste hår. Hvis du derimot mister merkbart mer hår enn tidligere, er det naturlig at ønsker å vite hvorfor.

Det sier Pernille B. Klette, som er frisør og daglig leder for Mam'selle Frisør på Lillehammer, til KK.

Klette sier at dette er de 4 vanligste årsakene til hårtap:

1. Helse

Ofte er man ikke bevisst på at livsstilen og livssituasjonen vår kan påvirke håret i så stor grad.

- Hvis du har utsatt deg for stress over en lengre periode, som for eksempel ved eksamen, flytting, samlivsbrudd, sorg, endring eller start av medisinering og ved stor vektnedgang, kan du oppleve mer hårtap enn du er vant til, forklarer Klette.

Mange kunder kan oppleve frisøren sin som «synsk». Det er de dessverre ikke, men mye kan leses ut fra hårets tilstand. Mange frisører spør mye for å avdekke hva som kan være årsaken til håravfallet.

- Har du vært syk, enten i en kort periode eller over lengre tid, vil håret miste energien sin og være mindre glansfullt. All næring og overskudd som kroppen har igjen, går til det som er galt i kroppen. Da etterlates det svært lite til hår og negler, sier frisøren.

Det finnes et hav av produkter mot håravfall som kunder kan benytte seg av, men det er slik at riktig kosthold og livsstil spiller en stor rolle.

- Vi anbefaler vitamin B uansett, og mange opplever også stor suksess med kollagenpulver, tipser Klette.

2. Kjemiske behandlinger

Kjemiske behandlinger er en faktor som kan føre til skader på håret og mer hårtap.

- Brekkasje er når håret brekker på de mest porøse stedene på grunn av overdrevent bruk av kjemiske behandlinger eller gjentakende bruk av varmeverktøy. Det kan også skje hvis du sover med vått hår, bruker for «harde» hårstrikker, grer håret vått eller snurrer håret i en ball i våt tilstand, forklarer Klette.

Hvis håret ditt er skjørt på grunn av diverse helsesmessige utfordringer, og du samtidig utsetter det for mye kjemiske behandlinger, vil det både brekke og falle fra hårroten.

- Dette er noe frisører opplever en god del av, da vi lever i et samfunn som krever mye av oss. Mange behandler og fikser håret mye fordi det gir dem god selvtillit og en god følelse, men det kan føre til brekkasje, advarer hun.

3. Genetisk

Gener kan spille en stor rolle når det gjelder hårtap.

- Det sies at man arver håret fra mors side av familien, og at man bør se på mors far, bror og bestefar for å se hvilke gener man har, Mange gutter og menn opplever å få høye viker, måne og generelt tynnere hår selv om de er unge og friske, men dette skyldes det vi kaller androgen alopesi, en økt genetisk følsomhet overfor mannlige kjønnshormoner, forteller Klette.

Hårprodukter mot hårtap vil ikke motvirke genetisk hårtap, men kan hjelpe med å forsinke prosessen.

4. Hårets vekstfaser

Håret vårt har forskjellige vekstfaser, og hvert hårstrå er stadig i forskjellige faser. Noen kan være i vekstfasen, mens andre er i hvilefasen.

- Hvilefasen til håret er kortere jo yngre du er, og holder seg lenger når du eldes. Derfor vokser håret tregere og det blir tynnere fordi hårsekken krymper med alderen. Håret vokser rundt én centimeter i måneden, og det sies at det vokser raskest når du er mellom 15 og 30 år, sier Klette.

Det er derfor helt naturlig at håret ditt er annerledes når du er 50 år enn når du er 20 år.

HÅRET BREKKER: - Mange behandler og fikser håret mye fordi det gir dem god selvtillit og en god følelse, men det kan føre til brekkasje, advarer frisøren. Foto: NTB.
HÅRET BREKKER: - Mange behandler og fikser håret mye fordi det gir dem god selvtillit og en god følelse, men det kan føre til brekkasje, advarer frisøren. Foto: NTB. Vis mer

Håret ditt blir eldre

Håret ditt eldres på samme måte som kroppen og huden din, selv om det ikke merkes på samme måte.

- Huden vår får noen fine linjer når vi blir eldre og den blir kanskje litt slappere. Kroppen gjør plutselig litt mer vondt, og man kan ikke gjøre det man gjorde for 35 år siden uten at man blir stiv og støl etterpå. Jeg liker å tenke på håret vårt på samme måte. Det blir slappere, det får smerter og man kan ikke behandle det på samme måte som man gjorde for 35 år siden, det tåler det rett og slett ikke lenger, forteller Klette.

Det er likevel mulig å hjelpe håret med å bli bedre, på samme måte som du hjelper huden og kroppen din.

- Du smører huden din med solfaktor og sitter i skyggen for å ta vare på huden, men håret ditt trenger også solbeskyttelse. Bruk en solhatt eller en hårkur, tipser frisøren.

Prøv også å behandle håret ditt på en snillere måte, og bruk produkter som tar vare på håret ditt. Ofte kan frisøren din komme med gode råd til hva som passer til ditt hår.

HÅRTAP: - For eksempel kan hair extensions bidra til å forsterke et begynnende hårtap, forklarer Midtgarden. Foto: NTB.
HÅRTAP: - For eksempel kan hair extensions bidra til å forsterke et begynnende hårtap, forklarer Midtgarden. Foto: NTB. Vis mer

Andre årsaker til hårtap

Det kan være mange årsaker til at kvinner opplever hårtap:

1. Sjokk/traumer

- Det er verdt å merke seg at det tar tid fra man opplever et traume, fysisk eller psykisk , til hårtapet kommer. Det som skjer er at den telogene fasen fremskyndes for en større mengde hår, som fører til stort hårtap etter rundt tre måneder. I de fleste tilfeller vil hårveksten komme tilbake i løpet av de neste 3-6 månedene.

Det sier Olav Midtgarden, som er daglig leder i Apollo Hårsenter-kjeden, som blant annet jobber med hårtap og hodebunn, til KK.

2. Tøff behandling av håret

- For eksempel kan hair extensions bidra til å forsterke et begynnende hårtap, forklarer Midtgarden.

3. Hormonelle eller medisinske årsaker

4. Arv

- Arvelig hårtap hos kvinner vil som regel oppstå etter overgangsalderen, sier Midtgarden.

Gode tips mot hårtap

- Hva er dine beste tips mot hårtap?

- Sunn livsstil, riktig kosthold og god behandling av hår og hodebunn viktig. Det finnes også medikamenter som kan hjelpe, men her må en hudlege konsulteres, hforklarer Midtgarden.

I Apollo hårsentre har de god erfaring med Trikologi hodebunnsbehandling for begynnende hårtap.

- Det er et behandlingsopplegg som renser hodebunnen, tilfører håret næring og stimulerer hårrøttene slik at vekst fremmes. Hvis hårtapet allerede har kommet for langt, finnes det en rekke løsninger som kan integreres med det håret du har og som gir et naturlig resultat, forsikrer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer