Utflod:

Hvis utfloden din er som dette, bør du oppsøke legen

- Kan skyldes infeksjoner eller forandringer, sier lege til KK.

UTFLOD ER VANLIG: - Det er en av de vanligste årsakene til at vi kvinner oppsøker legen, sier lege til KK. Foto: NTB.
UTFLOD ER VANLIG: - Det er en av de vanligste årsakene til at vi kvinner oppsøker legen, sier lege til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Alle kvinner i fertil alder har utflod. Det er helt normalt, og faktisk ønskelig, fordi det betyr at skjeden renser seg selv. Utflod er naturlig og som regel et sunnhetstegn, men i visse tilfeller kan det være tegn på sykdom.

Hvis du plutselig oppdager at utfloden endrer utseende, lukt, farge eller konsistens, begynner gjerne varsellampene å blinke.

Men hvordan kan du vite forskjellen på normal utflod og utflod som kan være tegn på underliggende sykdom?

Her forklarer norske eksperter hvilke tegn du bør ta på alvor, og når det er lurt å oppsøke lege.

Vanlig årsak til legebesøk

- Endret utflod er veldig vanlig, og det er en av de vanligste årsakene til at vi kvinner oppsøker legen. Selv om det er normalt å ha forbigående endringer, er det ikke alltid like lett å forstå selv hva som er årsaken.

Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no, til KK.

Det er viktig å vite at alle har hver sin normalitet, og det er lurt å bli kjent med sin egen utflod slik at man lettere kan registrere endringer.

Birketvedt sier at enhver kombinasjon av endret utflod og ubehag kan være grunn nok til et ekstra legebesøk.

VOND LUKT: - Denne tilstanden gir endret utflod og en karakteristisk fiskeaktig lukt fra utfloden, sier lege til KK. Foto: NTB.
VOND LUKT: - Denne tilstanden gir endret utflod og en karakteristisk fiskeaktig lukt fra utfloden, sier lege til KK. Foto: NTB. Vis mer

4 grunner til å oppsøke lege

Ifølge Birketvedt er dette noen av årsakene til at du bør oppsøke lege ved endret utflod:

1. Endret utflod med ubehagelig lukt

Det kan være tegn på bakteriell vaginose, en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden.

- Denne tilstanden gir endret utflod og en karakteristisk fiskeaktig lukt fra utfloden. Dette oppleves sjenerende for noen, men er heldigvis ikke farlig i de aller fleste tilfellene, sier legen.

Bakteriell vaginose kan gå over av seg selv, men hvis man opplever at symptomene er sjenerende kan behandling startes. Husk at gravide også alltid skal behandles.

2. Endret utflod med kløe

Det kan være typiske symptomer på soppinfeksjon, men det kan være vanskelig å være helt sikker hvis du ikke har hatt det før.

- Soppinfeksjon behandles enkelt med reseptfri krem, stikkpille eller tablett. Hvis du ikke har hatt soppinfeksjon før, eller du er usikker på diagnosen bør du rådføre deg med legen din, råder Birketvedt.

3. Vedvarende brunlig eller blodig utflod

For noen er det vanlig å ha litt brunlig utflod før og etter mensen, men mellomblødninger og blodtilblandet utflod utover dette bør sjekkes hos lege.

- Det kan være ufarlige årsaker som bivirkning eller kontinuerlig bruk av hormonell prevensjon, men det er viktig å utelukke andre årsaker hos legen som for eksempel infeksjoner eller forandringer, sier hun.

4. Endret utflod etter ubeskyttet sex

Dersom utfloden din endrer seg, det klør nedentil eller det er ubehagelig å tisse, så kan dette være symptomer på seksuelt overførbare infeksjoner.

Fargen på utfloden kan blant annet bli grønnlig ved gonoréinfeksjon. Ved trikomonasinfeksjon er den typisk skummende, gulgrønn, tyntflytende og lukter vondt.

- I de aller fleste tilfeller gir ikke kjønnssykdom noen symptomer i det hele tatt, så dersom du er ung og seksuelt aktiv er det uansett anbefalt å teste seg etter ubeskyttede samleier, råder Birketvedt.

- Finnes det noen andre varseltegn man bør være obs på?

- All endring som vedvarer og er ubehagelig bør sjekkes. Skjeden er selvrensende og klarer i mange tilfeller å «rydde opp selv», men hvis du er i tvil om hva symptomene kan være, eller hvis det vedvarer eller forverrer seg bør du kontakte legen, sier hun.

BRUN UTFLOD: For noen er det vanlig å ha litt brunlig utflod før og etter mensen, men mellomblødninger og blodtilblandet utflod utover dette bør sjekkes hos lege. Foto: NTB.
BRUN UTFLOD: For noen er det vanlig å ha litt brunlig utflod før og etter mensen, men mellomblødninger og blodtilblandet utflod utover dette bør sjekkes hos lege. Foto: NTB. Vis mer

Skjeden renser seg

- Alle personer i fertil alder med skjede har utflod, det er skjedens måte å rense seg på. Når utfloden endrer lukt, farge eller konsistens, og disse endringene ikke går over av seg selv, bør man oppsøke lege.

Det bekrefter Siri Kløkstad, som er gynekolog hos Sex og samfunn, til KK.

Spesielt hvis utflodsendringene er ledsaget av andre plager som kløe, svie eller smerter, er det lurt å oppsøke lege.

- De fleste utflodsendringer er bare plagsomme og ikke et tegn på noe som er alvorlig eller farlig, men det kan være greit å få det sjekket hvis du ikke vet hva det er. Det er også viktig å vite at utfloden vil kunne endre seg med syklus, etter samleie, med alder, ved oppstart av prevensjon og ved bruk av andre legemidler som for eksempel antibiotika, forklarer Kløkstad.

- Finnes det flere varseltegn man bør være obs på?

- Det er særlig når utfloden er blodtilblandet, og da blir den brun eller lyserød, at vi synes det er spesielt viktig å oppsøke lege. Mellomblødninger eller blødninger etter samleie kan være tegn på sykdom som trenger behandling, sier Kløkstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer