Alkoholfri

Hvit januar - er det vits eller ikke?

- Det finnes få dietter og treningsprogrammer som kan vise til samme resultat når det kommer til egen helse, sier lege.

MER OG MER UTBREDT: Å innføre hvit januar har blitt mer og mer utbredt verden over de siste årene. Men hvor stor effekt har det på kroppen egentlig? FOTO: NTB Scanpix
MER OG MER UTBREDT: Å innføre hvit januar har blitt mer og mer utbredt verden over de siste årene. Men hvor stor effekt har det på kroppen egentlig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg vil tippe at det er flere av oss som har drukket litt mer alkohol enn vi vanligvis pleier nå som det har vært jul. Etter en sen julebordskveld (selv om det kanskje har vært færre av de i år) eller flere julete tilstelninger hvor alkohol er en del av selskapet er det lett å føle seg sliten og «daff» dagen derpå.

Det er jo ingen hemmelighet at alkohol påvirker kroppen og energien vår i ganske stor grad. Alkohol er som gift for kroppen - og mange opplever gjerne negative effekter, for eksempel i form av å føle seg trøttere, mindre konsentrert, man kan få dårligere hud og kanskje til og med oppleve vektoppgang hvis man har drukket veldig mye over lengre periode.

Alkoholfri måned

Som et resultat av alt dette er det nærliggende å tenke at «nå skal jeg ikke drikke på leeeenge» idet skallebanken står på som verst. Et kjent fenomen er for øvrig å innføre «hvit januar», altså et prosjekt som går ut på å ikke drikke en eneste dråpe alkohol på en hel måned for å rense kroppen. Men har det noe effekt?

KK tok kontakt med Harald Dobloug (30) for å høre hva han tenker om å kutte alkoholen etter julen. Han er lege ved Legevisitt i Oslo og driver i tillegg podkasten «Åpen journal journal med Katarina og Harald».

- La oss si to uker med festing og alkohol; Det påvirker kroppen i ganske stor grad. Noe av det første som skjer er at søvnkvaliteten nedsettes, som gir mindre energi, mindre evne til å lære nye ting og et dårligere immunforsvar. Samtidig endrer sammensetningen i blodet seg, og leveren begynner å fylles opp med fett, sier Dobloug.

I tillegg til disse kroppslige endringene kan et forbigående høyt alkoholforbruk øke risikoen for angst og depresjon, samt skader og ulykker.

LES OGSÅ: Har du hørt om mindful drinking?

Tror fire uker er nødvendig

- Vil du si at en måned uten alkohol reparere disse skadene?

- De endringene man skaper ved to ukers intensiv drikking, vil i all hovedsak reverseres hvis man holder seg alkoholfri i en måned. Generelt sett tar det lengre tid å reparere enn å ødelegge kroppen, så jeg tror nok at fire uker er nødvendig. Det er viktig å si at skader og forandringer som man har fått gjennom høyt alkoholforbruk over lenge tid, vil ta mer enn fire uker å reparere og i noen tilfeller lar de seg ikke reparere i det hele tatt.

I løpet av fire uker ser man at søvnkvaliteten gjenopprettes, og man får mer overskudd i hverdagen. Leveren kvitter seg med det opphopede fettet, og blodtrykket synker mot et normalt nivå.

I blodet sier Harald at de ser at nivået av skadelige fettstoffer, og noen potensielt kreftfremkallende stoffer, reduseres. De fleste som går en måned uten alkohol vil også oppleve at huden deres blir bedre.

Anbefaler en hvit måned

HYGGE: Alkohol er for mange forbundet med hygge, og er samtidig en viktig del av vår kultur. Det mange glemmer er at det faktisk er et giftstoff, med mange kort- og lanftidseffekter. FOTO: NTB Scanpix
HYGGE: Alkohol er for mange forbundet med hygge, og er samtidig en viktig del av vår kultur. Det mange glemmer er at det faktisk er et giftstoff, med mange kort- og lanftidseffekter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dr. Dobloug anbefaler altså en hvit måned på de sterkeste, ikke bare for de åpenbare helseeffektene som er nevnt over, men han tror også at en hvit måned for mange vil bli en oppvekker som gir deg et nytt syn på alkohol.

- Veldig mange av oss bruker jo alkohol i de aller fleste sosiale settinger, og vi drikker uten å tenke over det. En hvit måned har en tendens til å redusere alkohol forbruket også resten av året, fordi man blir mer bevisst på eget alkoholforbruk. Effekten på kaloriinntaket og økonomien er også åpenbar.

Det finnes faktisk få dietter og treningsprogrammer som kan vise til samme resultat når det kommer til egen helse. Det er med andre ord det mest effektive tiltaket man kan gjøre for seg selv.

- Kort oppsummert er alkohol for mange forbundet med hygge, og en viktig del av vår kultur. Men ofte har man en tendens til å glemme at det faktisk er et giftstoff, med mange negative kort- og langtidseffekter.

Et alkoholproblem

KK har tidligere skrevet om hvilke tegn man bør være obs på for å vite om man er i ferd med å utvikle et alkoholproblem. Det trenger absolutt ikke være farlig å ta seg noen glass med vin, men hvis du jevnlig bruker alkohol i vanskelige situasjoner kan det være et farlig tegn, sier eksperter.

Det er viktig å søke annen trøst enn alkohol for problemer som stress og angst. Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, har tidligere forklart at mange som er avhengige av alkohol begynte med tanken om at «Jeg fortjener det». Man begynner å lengte etter følelsen man får av alkohol, og etter hvert blir det viktigere og viktigere.

- Hvis du jevnlig bruker et par glass for å senke stressnivå er det absolutt greit å tenke på om du er på gal vei. Da er det allerede to ting som kan være varsellamper: «Jevnlig», og «Alkohol for å oppnå noe». Det er ikke alltid slik at varsellamper betyr at noe er galt, men jeg ville tenkt meg om, uttalte forskeren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer