Hvitløk:

Hvitløkstriksene alle bør kunne!

Unngå hvitløkshender og dårlig ånde, og lær å hakke hvitløk av kokken som er allergisk mot hvitløkspressa.

SUNN SMAKSBOMBE: Hvitløken er kjent som en helsebringende liten sak. FOTO: NTB Scanpix
SUNN SMAKSBOMBE: Hvitløken er kjent som en helsebringende liten sak. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvitløken har rykte på seg for å være noe av det sunneste vi kan spise, og skal blant annet ha betennelsesdempende egenskaper. Den er i utgangspunktet fra Sentral-Asia, men dyrkes over store deler av verden.

- Hvitløk spiller en viktig rolle i mange kulturer både som krydderplante og til medisinsk bruk, og det kan jo ligge mye god erfaring i folkemedisinen, påpeker Gerd Byermoen i Frukt.no.

Men tross lange tradisjoner er det lite dokumentasjon på hvitløkens helsefremmende egenskaper.

- Små studier viser at det kan være hjelpsomt mot kvalme hos gravide, men ut over dette er det lite, sier Byermoen.

Hvitløken er imidlertid rik på kalium, noe som kan bidra til å opprettholde et normalt blodtrykk, men enda viktigere for blodtrykket vårt er at vi ikke spiser for mye salt.

- Det vi imidlertid med sikkerhet kan si er at hvitløk kan være bra for oss fordi vi ved å bruke slike smaksbomber i maten, gjerne også sammen med grønne urter og sitron, kan kutte ned på saltet i maten, og det vet vi er godt for oss.

Hakkes eller presses?

EKSPERT: Gerd Byermoen er kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. FOTO: Marte Garmann / Frukt.no
EKSPERT: Gerd Byermoen er kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. FOTO: Marte Garmann / Frukt.no Vis mer

Men skal hvitløken hakkes eller presses?

Her er det nok litt smak og behag. Tidligere har imidlertid Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede AS fortalt KK at flest helsefordeler får vi om vi enten spiser den lille løken rå eller knuser den før bruk.

- Hvis man vil ha best mulig utnytte av hvitløken bør man først og fremst huske på at hvitløken endrer struktur når den varmes opp. Forskning viser at hvis hvitløken knuses (med kniv) før den utsettes for varme i form av koking eller steking bevarer den stoffene i større grad enn om hvitløken er hel eller kuttet opp.

Men om du skal kutte eller presse hvitløken er nok i stor grad en smakssak.

- Skal den kokes med i en suppe, saus eller gryte anbefaler jeg å kutte den fint i små biter med kniv. Dersom hvitløken skal brukes i hvitløksmajones, eller aioli, som vi ofte kaller det, kan det være lurt å presse den. Da bevarer du den helt myke konsistensen, sier Byermoen, som også tipser om om hel ovnsbakt hvitløk.

- Da får den en deilig mild og fin smak, og blir nydelig tilbehør til kjøttretter, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke kast gresset på den ferske løken

Allergisk mot hvitløkspressa

Og det er nok mange av oss som ofte tyr nok til hvitløkspressa, men kokk og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi i Oslo, Kristian Rønnestad, holder seg langt unna.

KOKK: Kristian Rønnestad er kokk og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi i Oslo. FOTO: Paul Paiewonski
KOKK: Kristian Rønnestad er kokk og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi i Oslo. FOTO: Paul Paiewonski Vis mer

- Jeg tror jeg er litt allergisk mot denne innretningen, forteller han.

Grunnen til det er blant annet svinn - det er alltid hvitløk som blir sittende fast i pressa.

- For det andre, så tar det utrolig lang tid. Man bruker masse unødvendig tid på å finne den frem, og bruke spisse gjenstander til å grave ut rester og forbanne seg på det, sier han.

Dessuten mener Rønnestad rett og slett at hvitløkspressa er helsefarlig. Det skal tross alt litt til å få den helt ren etter bruk.

LES OGSÅ: Rødløk har antialdringeffekt

Slik finhakker du hvitløk:

Er du som Rønnestad eller eier du ikke en hvitløkspresse, kan du prøve deg på dette:

- Skal jeg hakke hvitløk bruker jeg å først kutte av roten, og dele feddet i to, for så å ta av skallet. Da ligger feddet stabilt på fjøla på snittflaten, og det er enklere å hakke videre. Trikset nå er å bruke baksiden av kniven som en giljotin for å knuse feddet mens man hakker bortover feddet, forteller han.

- Videre snur jeg feddet 90 grader og hakker fint med riktig side av kniven bortover feddet. Så bruker jeg flatsiden på kniven og legger godt trykk på kniven for så å smøre feddet utover skjærefjøla. Da er det bare å skrape opp ferdighakket hvitløk fra fjøla. Finere hakket hvitløk får man ikke. Dette kan kategoriseres som hvitløkspresse uten svinn, sier Rønnestad.

En enkel måte å bruke hvitløken på er imidlertid å bruke knuse feddet la det sette smak på smøret du steker i.

- Noe vi ofte bruker hvitløksfedd til er som aromat i smøret vi pannesteker med, gjerne også sammen med urter. Da har vi gjerne knust hvitløk og smør i panna helt mot slutten og øser det over råvaren. Fettmolekyler bærer smak og tar aromatet (hvitløk) med over på produktet. Her knuser vi bare feddet så vi bare kan trekke ut smak og samtidig enkelt fiske ut feddet etter tilberedning.

LES OGSÅ: Slik får du krydderurtene til å vare lenger

Oppbevares i kjøleskap

Har du lært at du skal la hvitløksfeddet ligge og hvile på benken noen minutter før du bruke det, kan du sløyfe det fra nå av – jo raskere den brukes, jo bedre, ifølge Rønnestad. Husk også å ta ut spiren inne i hvitløksfeddet om den har fått spire og gro lenge. Den har nemlig en mye skarpere smak enn resten av feddet.

Husk også at hvitløk bør oppbevares i kjøleskap.

- Da hemmer man veksten av spirene og den tørker ikke like mye ut, forteller Rønnestad.

Finner du fersk hvitløk i butikken – med et mykt skall – bør du bruke den raskt. Den vil ikke holde mer enn et par uker i kjøleskap, ifølge Byermoen.

- Den hvitløken vi kjøper er vanligvis tørket og kan lagres i flere måneder. Den trives best på et mørkt, tørt og kjølig sted. Temperaturen bør ikke bli høyere enn fem til åtte grader, da vil den begynne å spire. Hvitløk skal være tørr, hel og ren, med en frisk duft, sier Byermoen.

MED BAKSIDEN: Du hakker altså med kniven opp ned. Legg feddet på kanten av fjøla, slik at hånden din ikke krasjer ned i fjøla. FOTO: Morten Sjøvik / Kulinarisk Akademi
MED BAKSIDEN: Du hakker altså med kniven opp ned. Legg feddet på kanten av fjøla, slik at hånden din ikke krasjer ned i fjøla. FOTO: Morten Sjøvik / Kulinarisk Akademi Vis mer
SNU: Feddet og kniven snus. FOTO: Morten Sjøvik / Kulinarisk Akademi
SNU: Feddet og kniven snus. FOTO: Morten Sjøvik / Kulinarisk Akademi Vis mer
MOS: Smør hvitløken utover fjøla. FOTO: Morten Sjøvik / Kulinarisk Akademi
MOS: Smør hvitløken utover fjøla. FOTO: Morten Sjøvik / Kulinarisk Akademi Vis mer

LES OGSÅ: 5 tips som sikrer grønnsaksinntaket

Slik unngår du hvitløkshender:

Men så er det to små problemer med hvitløken også.

- Hvitløken smaker godt i maten, men mange opplever at lukten sitter godt på hendene etter tilbereding. Et enkelt tips kan jo være å bruke tynne engangshansker, både når vi bearbeider hvitløk og chilli. Et annet tips er å gni hendene med en skive sitron og så skylle godt i kaldt vann etter at vi har jobbet med disse råvarene, tipser Byermoen.

Du kan også unngå å ta så mye rett på hvitløken om du gir hvitløksfeddet, med skallet på, et raskt trykk med flatsiden av kniven. Da går det tørre skallet lett av.

Hvitløksånden er selvsagt en annen litt negativ effekt hvitløk har. Er du glad i hvitløk, men vil gjerne bli kvitt ånden så snart som mulig kan du prøve å spise eller drikke et eple, melk, sitronsaft, spinat, persille og grønn te etter hvitløksmåltidet.

LES OGSÅ: Derfor får du sovesmak i munnen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer