BMI:

Hvor farlig er det med høy BMI?

Det er et par ting som kan være greit å vite om BMI før man regner det ut.

FETTMASSE: - BMI forteller noe om forholdet mellom vekten og høyden din. FOTO: Shutterstock
FETTMASSE: - BMI forteller noe om forholdet mellom vekten og høyden din. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BMI gir oss en oversikt over balansen mellom høyde og vekt, men det er noen ting du bør vite før du regner den ut.

- BMI er et godt indirekte mål på fettmasse, BMI 25-29,89 (overvekt), betyr at man har mer fett enn hva som er bra for helsen, og derfor lett økt risiko (20-30 prosent) for fremtidig hjerte- karsykdom og for tidlig død. Risikoen for type 2 diabetes er derimot klart høyere allerede ved overvekt.

Det sier Jøran Hjelmesæth, som er professor dr. med. ved Sykehuset i Vestfold og ved Universitetet i Oslo, til KK. For kort tid tilbake ble det debatt rundt BMI, det fra forskerhold ble tatt til orde for å flytte BMI-grensene fordi hele 70 prosent av alle nordmenn viste seg å være overvektige ifølge Helsesundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Hjelmesæth tok til motmæle, og han forklarer at BMI er en risikomarkør:

- Har du en bmi som medfører høyere risiko for sykdom så kan det være greit å vite det for eventuelt å iverksette en (enda) sunnere livsstil, følge norske kostråd og øke fysisk aktivitet for eksempel.

- Hvis man har en bmi i fedmeklassen (30 eller mer) kan vektreduksjon redusere risikoen for fremtidig sykdom, sier Helmesæth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer