Matvarer som forlenger livet

Hvor mange år kan kostholdsendringer forlenge livet ditt?

Norske forskere har nylig utviklet en kalkulator som kan beregne hvor mange år du kan vinne på å gjøre bestemte endringer i kostholdet ditt. Noen matvarer gir store utslag.

FORLENGER LIVET: Mer inntak av nøtter og belgfrukter er knyttet til høyere levealder, viser forskning. Foto: NTB
FORLENGER LIVET: Mer inntak av nøtter og belgfrukter er knyttet til høyere levealder, viser forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om du i likhet med mange andre nordmenn har et såkalt typisk vestlig kosthold, ser dagsinntaket omtrent slik ut: Noe fullkorn og noe mer raffinert korn, en del rødt og bearbeidet kjøtt, cirka en halv liter med sukret drikke, ett egg, relativt lite belgvekster og nøtter, og noe mer frukt og grønnsaker.

Helsemessig er ikke dette kostholdet helt optimalt. Kanskje har du likevel tenkt at endringer ikke vil ha så altfor mye å si for selve levealderen. I så tilfelle blir du kanskje overrasket over funnene et forskerteam ved Universitetet i Bergen nå har gjort: Å justere inntaket av noen av de nevnte matvarene, kan faktisk gi deg så mye som ti ekstra leveår.

Kun kostholdsendringer

Nå er det selvsagt ingen nyhet at noen matvarer er sunnere enn andre. Det som derimot er nytt, er verktøyet det norske forskerteamet har utviklet. Kostholdskalkulatoren, som har fått navnet Food4HealthyLife, er utviklet med bakgrunn i omfattende metaanalyser av studier som har undersøkt ulike typer mat og risiko for dødsfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer