Egg Og Kolesterol

Hvor mange egg er det egentlig greit å spise i løpet av en dag?

Her er ernæringsekspertenes endelige svar.

EGG: Hvor mange egg kan man egentlig spise om dagen? Ekspertene har gitt oss svaret!  Foto: A_Bruno - Fotolia
EGG: Hvor mange egg kan man egentlig spise om dagen? Ekspertene har gitt oss svaret! Foto: A_Bruno - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egg gir en god start på dagen - og det er ikke bare fordi det smaker godt.

Frokostfavoritten en nemlig også en god og billig kilde til viktige næringsstoffer kroppen er avhengig av.  Spiser du egg får du blant annet i deg selen, jod, vitamin D, vitamin B12 og jern, som vi kvinner bør få i oss da svært mange har jernmangel.

Men hvor mange egg er det egentlig greit å spise?

Det sies jo at et høyt inntak av egg kan øke kolesterolet i blodet og gi større risiko for hjerte- og karsykdommer – men stemmer dette?

LES OGSÅ: Slik hardkoker du egg i ovnen

Ikke tro på kolesterolmyten

Om lag en tredjedel av kolesterolet i kostholdet vårt kommer fra egg, og det er dette som har gjort at frokostfavoritten har fått et ufortjent dårlig rykte.

Siden eggeplommen inneholder mye kolesterol ble vi tidligere rådet til å begrense inntaket av egg, men ifølge Birger Svihus, som er professor i ernæring ved universitetet for miljø- og biovitenskap, er det nå slutt på dette.

- Ifølge de nyere oversiktsartiklene jeg har studert blir det bare mer og mer klart at kolesterolet fra egg ikke kan assosieres med hjerte- og karsykdommer, slik vi tidligere trodde, har han tidligere fortalt.

KOLESTEROL I EGGEPLOMMEN: Siden eggeplommen inneholder mye kolesterol ble vi tidligere rådet til å begrense inntaket av egg. Dette gjelder ikke lenger.  Foto: svariophoto - Fotolia
KOLESTEROL I EGGEPLOMMEN: Siden eggeplommen inneholder mye kolesterol ble vi tidligere rådet til å begrense inntaket av egg. Dette gjelder ikke lenger. Foto: svariophoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Lær deg trikset som gir deg perfekte kokte egg

Du kan fint spise to egg om dagen

Så hvor mange egg er det egentlig greit å spise? Svihus mener at du fint kan spise to egg om dagen dersom du ønsker det.

- Ifølge oppdaterte anbefalinger kan du normalt spise hvert fall to egg om dagen. Men da må du huske at egg i produkter som bakervarer og andre retter også inngår i dette, sier han.  

Ragnhild Lekven Fimreite, som er autorisert klinisk ernæringsfysiolog på ernæringsfysiolog.no, er delvis enig med Svihus.

- Siden selve eggeplommen inneholder en del kolesterol, som hos enkelte personer kan gi utslag i økt blodkolesterol, kan det være lurt å begrense inntaket til ett egg om dagen i snitt.

- Hvis du spiser to egg en dag og ingen neste dag, har det ikke noe å si. Det er gjennomsnittet over tid som betyr noe, har hun tidligere fortalt.

TO EGG OM DAGEN: Ifølge eksperten kan du fint spise to egg om dagen dersom du ønsker det.  Foto: bit24 - Fotolia
TO EGG OM DAGEN: Ifølge eksperten kan du fint spise to egg om dagen dersom du ønsker det. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ha egg i kjøleskapet

Sjekk kolesterolet ditt

Dersom du er glad i egg og spiser det nesten hver dag, kan det være litt lurt å få sjekket kolesterolet ditt.

Hos enkelte personer øker nemlig kolesterolet lett ved høyere inntak av kolesterolholdig mat, mens andre får bare en mild økning eller ingen endring i kolesterolet.

Det kan med andre ord være greit, uansett, å få sjekket kolesterolnivået hos fastlegen neste gang du er der. Da vet du med sikkerhet hvor mange egg du trygt kan spise.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer