Proteiner

Hvor mye protein trenger du, egentlig?

Og hvordan dekker du behovet best?

PROTEIN: Spiser du for mye eller for lite proteiner? Hvor mye skal du egentlig ha i deg?  Foto: NTB ScanpixN
PROTEIN: Spiser du for mye eller for lite proteiner? Hvor mye skal du egentlig ha i deg? Foto: NTB ScanpixN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Protein er kroppens viktigste byggemateriale, og brukes blant annet til å opprettholde og bygge muskelceller, og skape antistoffer som brukes i immunforsvaret vårt.

Dermed er det viktig å få i seg nok proteiner. Så hvor mye er tilstrekkelig, og hvordan ser det ut på tallerkenen?

En normalt aktiv kvinne har et dagsbehov på 0,8 gram protein per kroppskilo hver dag. Veier du 60 kilo, bør du få i deg 48 gram rent protein om dagen. Veier du 70 kilo, er tallet 56 gram.

En stekt kyllingfilét inneholder cirka 28 prosent rent protein. Spiser du en kyllingfilét på 120 gram (som er det en standard filét veier sånn omtrent), får du i deg cirka 34 gram rent protein. Et beger med Skyr inneholder 16 gram rent protein. Veier du 60 kilo har du allerede dekket proteinbehovet ditt nå, du er oppe i 50 gram. Et havreknekkebrød med to osteskiver inneholder cirka 7 gram rent protein. Dermed har også du som veier 70 kilo dekket behovet ditt.

LES OGSÅ: - For mye protein vil lagres som fett på kroppen 

Et normalt kosthold dekker behovet

Overrasket over hvor lite som skal til for å dekke dagsbehovet? De fleste nordmenn med et normalt norsk kosthold får i seg mer enn nok protein, hovedsakelig fordi vi spiser mye melkeprodukter og kornprodukter, men også mye kjøtt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer