Vaske treningstøy:

Hvor ofte bør vi vaske treningstøyet?

- Så lenge det ikke sjenerer andre, er det ikke et problem, sier ekspert.

VASKEEKSPERT: Vi har tatt en «vaske tøy»-prat med en dame som kan vasking av tøy bedre enn de aller fleste. FOTO: NTB
VASKEEKSPERT: Vi har tatt en «vaske tøy»-prat med en dame som kan vasking av tøy bedre enn de aller fleste. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å ha på rene klær som ikke lukter er viktig for de fleste av oss. Likevel kan det føles som et ork å bruke altfor mye tid på det i en ellers travel hverdag. Én ting er jo hverdagsklær man bruker på jobb og skole - da svetter man ikke like mye og tøyet kan derfor føles «så godt som nytt» etter en dags bruk.

Men hva med det tøyet vi bruker når vi svetter mest? Jeg snakker selvfølgelig om treningsklær. Vi i KK-redaksjonen hadde en diskusjon på hvor ofte det er nødvendig å vaske treningstøyet, og meningene var delte. Noen vasker både underdeler og overdeler etter hver eneste økt, mens andre velger å bruke det samme tøyet både to og tre ganger før det kastes i maskinen.

Vi tok en «vaske-prat» med en som kan vasking av tøy bedre enn de aller fleste, nemlig forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO og forfatter av boken «Lettstelt - Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning», Ingun Grimstad Klepp.

Hun sier det aller viktigste er å vaske treningstøy så ofte at det ikke lukter vondt, slik at du verken sjenerer deg selv eller andre rundt deg.

Så lenge det ikke lukter vondt

- Hvor ofte det vil si kommer an på hvor mye du svetter, hvilken type trening det er snakk om og selvfølgelig materialene i klærne, sier Grimstad Klepp.

Hun påpeker at hvis du har løpt og blitt svett i syntetiske klær, bør det trolig vaskes med én gang fordi dette stoffet utvikler fort vond lukt. Har du derimot løpt i ull vil det mest sannsynlig ikke være nødvendig. Det er ingen som vet hvorfor noen materialer skaper mer lukt enn andre, men spesielt syntetisk og ull skiller seg ut på hver sin ende av skalaen. Syntetiske stoffer lukter veldig - mens ull lukter nesten ikke i det hele tatt.

Du altså ikke å vaske treningstøyet ditt etter trening selv om det er fuktig - så lenge det ikke lukter vondt. Ofte holder det å henge det opp, så kan det fint brukes igjen.

- Men er det kun lukt som har noe å si for om man bør vaske det eller ikke?

- Ja, egentlig - fordi man blir ikke syk av egne bakterier for eksempel, sier Grimstad Klepp.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer

Slik bør det vaskes

Man skulle også kanskje tro at det er noe forskjell på under- og overdel når det kommer til behovet for vask. Det naturlige ville være å vaske overdeler (sportsbh-er og treningstopper) oftere enn tights, gjerne fordi man forbinder svette først og fremst med armhulene, men det stemmer ikke nødvendigvis.

- Det er forskjell på hvor folk svetter mest, så det kan være helt tilfeldig. Men en viktig ting å få med er at det ikke er så nøye å vaske treningstøy/syntetisk tøy for seg selv, all klesvask bør foregå i fulle maskiner, av hensyn til miljøet, sier Grimstad Klepp.

Svette er verken vanskelig å fjerne og er heller ikke farlig, så det kan fint vaskes sammen med hverdagsklær og undertøy.

Også leder i Orkla Forbrukerservice og ekspert på plusstid.no, Malin Skaar, er enig i at alle klesmaskiner bør være fulle. Hun sier at mange ofte opplever sur lukt i treningstøy selv om det er blitt vasket, og grunnen til det er at man har vasket plaggene på for lav temperatur.

FULLE MASKINER: Av hensyn til miljø bør man alltid sette på fulle maskiner. FOTO: NTB Scanpix
FULLE MASKINER: Av hensyn til miljø bør man alltid sette på fulle maskiner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fjern sur lukt

- Tettsittende plagg, og spesielt undertøy og treningstøy, bør opp i 60 grader for hygienisk vask. Det som kan gjøre dette problematisk er at en del tøy er merket med lavere temperatur. Noe vil tåle 60 grader, annet vil ikke. Men det er kanskje verdt å ta sjansen dersom alternativet er sur lukt, sier Skaar.

Viktig å få frem er at man i utgangspunktet skal følge produsentens anbefaling på vask, både temperatur og program.

Skaars tips for å få bort den vonde lukten av treningsklærne under vask:

- Vask på høyere temperatur, bruk egnet vaskemiddel (Omo Aktiv og Sport) og ikke la tøyet ligge lenge før vask. Vask så fort som mulig etter trening om det er nødvendig - eventuelt heng det opp til tørk før vask fremfor å la det ligge fuktig i en bag eller i skittentøyskurven.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer