Badevannskvalitet

Hvor rent er vannet på offentlige badesteder i Norge?

Det er ofte etter kraftig regnvær at badevannet er mest forurenset.

RENT VANN? Vet du hvordan det står til med badevannskvaliteten på din lokale badeplass?  Foto: Shutterstock / maradon 333
RENT VANN? Vet du hvordan det står til med badevannskvaliteten på din lokale badeplass? Foto: Shutterstock / maradon 333 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du allerede kommet deg inn i din nye bikini og fått tatt årets første bad?

Både i nord og sør har vi hatt dager som har gitt oss en forsmak på hvordan sommeren kan bli, og det er vel bare et spørsmål om tid før badesesongen er i full gang i hele vårt langstrakte land. 

Ingenting er vel som å tilbringe late sommerdager på solvarme svaberg og norske strender, med en is i hånda og saltvann i håret. Og bading i saltvann kan til og med være bra for huden din. 

Men, har du noen gang rynket litt på nesen over grumset som ofte ligger og lurker i overflaten av vannet? Eller spurt deg selv hvor ren sjøen egentlig er på offentlige badeplasser (som Huk på Bygdøy eller Sørenga i Oslo) - i og med at såpass maaaange mennesker ligger og plasker i vannet, det kjører flust av båter , vasser en haug med unger som tisser, og befinner seg en salig blanding av måker, ender og dyr som surrer rundt? 

Vel, før du stuper uti grumset igjen, tenkte vi å sjekke (for deg) hvordan det egentlig står til med badevannet her til lands! (SE NEDERST I SAKEN FOR INFO OM DITT FASTE BADESTED!)

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mensen og bading

Måler mengden tarmbakterier i vannet

Det finnes ingen absolutte krav til vannkvaliteten ved friluftsbad og badestrender i Norge, men senioringeniør ved Folkehelseinstituttets avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Inger Anne Kvernrøddet, sier til KK.no at det foreligger såkalte vannkvalitetsnormer for friluftsbad. 

– Normene er utarbeidet til veiledning for eiere av badeplasser og tilsynsmyndigheter, og setter grenseverdier for hva som er akseptabel vannkvalitet, sier hun.

Det er slett ikke slik at alle bakterier er farlige, men det er spesielt mengden av termotolerante koliforme bakterier (TKB), (altså tarmbakterier som er kjent for å skape trøbbel) som avgjør hvorvidt badevannet er godt eller ikke. Helsemyndighetenes har satt krav om at det skal være under 100 TBK per 100 ml vann for at badevannskvaliteten skal regnes som god.

INGEN KRAV: Det finnes ingen absolutte krav til vannkvaliteten ved friluftsbad og badestrender, men det finnes såkalte vannkvalitetsnormer. Kommunene tar derfor jevnlige prøver for å måle mengden tarmbakterier. Foto: Shutterstock / Maxim Blinkov
INGEN KRAV: Det finnes ingen absolutte krav til vannkvaliteten ved friluftsbad og badestrender, men det finnes såkalte vannkvalitetsnormer. Kommunene tar derfor jevnlige prøver for å måle mengden tarmbakterier. Foto: Shutterstock / Maxim Blinkov Vis mer

Det finnes ingen samlet landsoversikt over badevannskvaliteten, for å få slik informasjon må man kontakte den enkelte kommune. Og badeforholdene er som regel gode over hele kysten.

– Det er lokal helsemyndighet (kommunelege) som har tilsynsansvar når det gjelder vannkvalitet ved friluftsbad, og i badesesongen setter de fleste kommuner opp informasjon om vannkvaliteten. Enten på de enkelte badeplasser, på kommunens hjemmeside, eller de gir informasjon via lokale media, forklarer hun. 

Kan i verste fall gjøre deg syk

Dersom badevannet har fått betegnelsen «Ikke akseptabel», eller «Ikke akseptabel vannkvalitet for bading», kan det være flere grunner til det, men den viktigste er at vannet er så forurenset av tarmbakterier at det er fare for at man kan bli syk ved å bade i vannet. 

– Vi vet at alle, og spesielt barn, svelger noe vann ved bading, og dersom dette vannet inneholder sykdomsfremkallende mikrober (i tilstrekkelig mengde) kan man bli syk. Det er også eksempler på at vannet kan inneholde giftproduserende alger som også kan gjøre badevannet ubrukelig, forteller Kvernrøddet.

Dersom det er gjort kjent, ved oppslag eller via media, at det er påvist en ikke akseptabel badevannskvalitet bør man derfor frastå fra å bade da det er en økt risiko for å bli syk ved å bade der.

LES OGSÅ: I disse landene kan du drikke vann fra springen

BLÅTT FLAGG: Ser du et slikt flagg kan du være trygg på at stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser, tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig. Dette er en garanti for badeplassens kvalitet på flere områder.
 Foto:  Foto: © Espen Bratlie / Samfoto
BLÅTT FLAGG: Ser du et slikt flagg kan du være trygg på at stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser, tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig. Dette er en garanti for badeplassens kvalitet på flere områder. Foto: Foto: © Espen Bratlie / Samfoto Vis mer

LES OGSÅ: Dropp denne bikinien på stranda i år

– For øvrig kan det nevnes at det også finnes en ordning som kalles «Blått Flagg», og som skal være en garanti for badeplassens kvalitet på flere områder. Kampanjen drives av «Foundation for Environmental Education» (FEE), og har som formål å engasjere strender til å overholde EUs badevannsdirektiv, legger hun til.

Vi har sjekket med kommunene i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand, for å finne ut hvordan kvaliteten på badevannet er hittil i sesongen. Dersom du vil vite hvordan det står til med badevannet akkurat der du bor kan du ta kontakt med din kommune, eller sjekke deres hjemmesider. (PS! Ikke glem solkremen når du drar på stranden).

Oslo

Oslo har en rekke badesteder å velge mellom, men vi har tatt for oss tre av de mest populære; Huk på Bygdøy, Sognsvann og Oslos nye og attraktive badeplass på Sørenga. Ifølge Oslo kommune ble de siste prøvene tatt 7. juni ved Huk og ved Sørenga, og Huk kommer best ut med en TBK på 24 per 100 ml.

På Sørenga viste målingen en TBK på 89 per 100 ml ved sandstranden, og en TBK på 98 per 100 ml i sjøbadebassenget.

Ønsker du å bade i ferskvann er Sognsvann et populært valg. Siste måling ble gjort her 31. mai og viste litt høyere resultater, med en TBK på 400 per 100 ml.

Alle disse tre badestedene er likevel innenfor den anbefalte grensen. Men kommunen fraråder alltid bading i ett døgn etter kraftig regnvær, da dette kan endre tilstanden på badevannet.

LES OGSÅ: Å dusje for ofte kan gjøre deg syk

POPULÆR BADEPLASS: Den siste målingen av badevannet på Sørenga viste en TBK på 89 per 100 ml ved sandstranden, og en TBK på 98 per 100 ml i sjøbadebassenget. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POPULÆR BADEPLASS: Den siste målingen av badevannet på Sørenga viste en TBK på 89 per 100 ml ved sandstranden, og en TBK på 98 per 100 ml i sjøbadebassenget. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Bergen

Bergen Kommune skriver på sine nettsider at Vann- og avløpsetaten (VA) måler vannkvalitet og temperatur på totalt 20 offentlig tilrettelagte badeplasser i Bergen, og dette gjøres hver uke hele sommeren igjennom.

Kvalitetsleder for vannkvalitet Anne Cornel opplyser at Bergen har god vannkvalitet og det blir bare bedre og bedre, noe som også kan skyldes at Vann- og avløpsetaten har investert store summer i å oppgradere byens fire store hovedrenseanlegg. Både Kyrkjetangen, Helleneset og Grønervika har godt egnet badevann med TBK <10.

LES OGSÅ: 10 fantastiske reisemål verdt et besøk i år

Trondheim

Også i Trondheim er kvaliteten på badevannet godt ifølge kommunens nettsider. Siste måling som ble gjort 24. og 25 mai plasserte samtlige badestedene i kategorien «utmerket», der de fleste av dem hadde TBK <10.

Kommunen gjør derimot oppmerksom på at badevannskvaliteten i Korsvika, Djupvika, Ringvebukta, Devlebukta og Hitrafjæra som regel blir dårligere ved store nedbørsmengder på grunn av at kloakk går i overløp. Bading frarådes derfor her i 1-2 døgn etter store regnskyll.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer