Solarium

Hvor skadelig er egentlig solarium?

Tar du sol for å få et godt grunnlag til sommeren? Da bør du lese dette.

BLIR BRUN: Selv om solarium har sterke UVA-stråler som gjør deg brun, må du huske på at det øker kreftfaren betraktelig! Foto: © Michael S. Yamashita/Corbis
BLIR BRUN: Selv om solarium har sterke UVA-stråler som gjør deg brun, må du huske på at det øker kreftfaren betraktelig! Foto: © Michael S. Yamashita/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker solen og er såå klare for våren, som får oss til å føle oss mer energiske, også skader det jo ikke med litt mer farge på kroppen. 

Solen er kanskje vår aller beste kilde til D-vitaminer, noe vi i Norge dessverre ikke får så mye av. Mange velger derfor å ta solarium for å fylle på vitaminlagrene, og selvfølgelig for å spe på brunfargen. 

For det er vel ikke skadelig hvis man bare gjør det av og til? Eller? 

LES OGSÅ: SÅ lite solarium bør du ta

Tar du solarium for å få et underlag?

Vi vet jo at for mye sol og solarium er skadelig for huden, og at det er kreftfremkallende. Men mange velger allikevel å ta litt solarium før sommeren kommer, og man gjerne viser mer hud til daglig. 

FØR SYDEN: Mange tar solarium for å bygge et godt grunnlag til sydensolen. Dette er bortkastet. Foto: © Clara Jose
FØR SYDEN: Mange tar solarium for å bygge et godt grunnlag til sydensolen. Dette er bortkastet. Foto: © Clara Jose Vis mer

Det å ta solarium før en sydentur er også populært, for at huden skal få et bedre grunnlag før den sterke sydensolen. 

Dette er dessverre veldig feil å tenke. 

- Solarium er laget for å gi brunfarge, og har derfor mye høyere stråling enn bra er. I mange solarium er det hele seks ganger så mye UVA-stråling som i utesolen. Dermed er det ganske lett å bli brent, og det er spesielt da kreftfaren kommer, forklarer Erik Vigander i Kreftforeningen.

Det er nemlig veldig stor forskjell de to strålingstypene.

- Både UVA - og UVB- stråling er kreftfremkallende. UVB gir en mer langvaring brunfarge, mens UVA, som solarium har mye av, gir en kortvarig farge. Mange som bruker solarium før solferien, gjør dette for at huden skal tåle feriesolen bedre.

- Men brunfarge fra UVA-stråling beskytter ikke mot senere UV-eksponering slik brunfarge fra UVB-stråling (naturlig sol), kan gjøre, forklarer han. 

LES OGSÅ: Undervurderer du skaden av solarium?

Disse er ekstra utsatt

Dermed fyller du opp huden med en helt feil type stråling, og får dermed ikke mer beskyttelse selv om du ser brunere ut. 

- Bruk av solarier før solferien gir bare store doser UVA-stråling, som ikke har noen beskyttende effekt i feriesolen, legger Randi Børresen, distriktssjef for Kreftforeningen i Nord-Norge til. 

POPULÆRT: Solarium er fortsatt svært populært, selv om de fleste er klar over kreftfaren. Foto: © Barry Lewis/CORBIS
POPULÆRT: Solarium er fortsatt svært populært, selv om de fleste er klar over kreftfaren. Foto: © Barry Lewis/CORBIS Vis mer

I tillegg gjør det dessverre bare kreftfaren ENDA større. 

- Tar du solarium før du skal en uke til syden å sole deg, så gir det økt samlet UV-eksponering, som øker risikoen for hudkreft, sier hun. 

Erik Vigander forteller at det spesielt er de som lett blir brent, så bør være ekstra forsiktige. 

- Har du veldig hvit hud, er rødhåret eller har fregner, er du ofte ekstra sensitiv for solen. Du kan bli mye lettere brent og dermed lettere øke kreftfaren, sier han. 

LES OGSÅ: Gjør deg brunere på 5 minutter

- Tenkte aldri på at jeg kunne få kreft

Blogger Hedda Skoug (31), fikk for fire år siden den grusomme beskjeden, hun hadde fått påvist føflekkreft. 

Til MinMote fortalte hun at fra alderen 16-25 tok hun solarium flere ganger i måneden, uten å tenke på at det kunne være kreftfremkallende. 

- Jeg tenkte aldri på at jeg kunne få kreft. Rynker og pigmentflekker tenkte jeg litt på, men det hindret meg ikke i å ta sol. Jeg var mest opptatt av å se brun og fresh ut, slik mange jenter er i den alderen, sa hun.

Året etter, skrev hun dette på sin egen blogg: 

FIKK FØFLEKKREFT: Hedda Skoug. Foto: NTB Scanpix
FIKK FØFLEKKREFT: Hedda Skoug. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Mange av dere, faktisk ekstremt mange, spør om glød jeg har i huden og om jeg tar mye sol. Jeg kan med en gang si at jeg ikke gjør det! Aldri! Grunnen til det er enkel; det er farlig! Jeg tok mye sol da jeg var yngre, og tenkte ikke noe særlig over risikoen. Det forandret seg drastisk da jeg i fjor fikk kreft i en føflekk. Den ble heldigvis oppdaget tidlig, den ble fjernet og jeg er nå frisk som en fisk», skrev hun i innlegget, og fortsatte:

«90-95 prosent av føflekkreft-tilfellene kan knyttes til UV-stråling fra solarium eller sol! Tenk en ekstra gang på det før du legger deg i solsengen igjen. Det er seriøst ikke så viktig å være brun at det skal gå utover liv og helse.»

Hvis du allikevel tar solarium

Det at solarium er kreftfremkallende, er noe vi har visst lenge. Likevel ser mange ut til å overse dette, og fortsetter å ta solarium. 

Her er rådene fra Statens strålevern, hvis du absolutt skal gjøre dette. 

1. Sjekk at solariet er merket med «UV-type 3».

2. Følg anbefalte solingstider, og start alltid med en kort solingstid (cirka fem minutter). Følg også anbefalingene om eksponeringsintervall (hvor ofte du soler deg) og avstand fra lampen.

3.Bruk alltid beskyttelsesbriller.

4. Fjern kosmetikk før du tar sol.

5.Ta heller kortere solingstid framfor å bruke solkrem.

6. Vent minst 48 timer mellom hver gang du tar sol.

7. Ikke sol deg ute og inne på samme dag.

8. Beskytt eller dekk til følsomme hudområder, slik som arr, tatoveringer og genitalier.
Oppsøk lege eller annen medisinsk ekspertise dersom vedvarende hevelser, klumper eller sår oppstår, eller hvis pigmenterte føflekker forandrer seg.

LES OGSÅ: Er du mer attraktiv når du er brun?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer