Solarium

Hvor skadelig er egentlig solarium?

Tar du sol for å få et godt grunnlag til sommeren? Da bør du lese dette.

BLIR BRUN: Selv om solarium har sterke UVA-stråler som gjør deg brun, må du huske på at det øker kreftfaren betraktelig! Foto: © Michael S. Yamashita/Corbis
BLIR BRUN: Selv om solarium har sterke UVA-stråler som gjør deg brun, må du huske på at det øker kreftfaren betraktelig! Foto: © Michael S. Yamashita/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker solen og er såå klare for våren, som får oss til å føle oss mer energiske, også skader det jo ikke med litt mer farge på kroppen. 

Solen er kanskje vår aller beste kilde til D-vitaminer, noe vi i Norge dessverre ikke får så mye av. Mange velger derfor å ta solarium for å fylle på vitaminlagrene, og selvfølgelig for å spe på brunfargen. 

For det er vel ikke skadelig hvis man bare gjør det av og til? Eller? 

LES OGSÅ: SÅ lite solarium bør du ta

Tar du solarium for å få et underlag?

Vi vet jo at for mye sol og solarium er skadelig for huden, og at det er kreftfremkallende. Men mange velger allikevel å ta litt solarium før sommeren kommer, og man gjerne viser mer hud til daglig. 

Det å ta solarium før en sydentur er også populært, for at huden skal få et bedre grunnlag før den sterke sydensolen. 

Dette er dessverre veldig feil å tenke. 

- Solarium er laget for å gi brunfarge, og har derfor mye høyere stråling enn bra er. I mange solarium er det hele seks ganger så mye UVA-stråling som i utesolen. Dermed er det ganske lett å bli brent, og det er spesielt da kreftfaren kommer, forklarer Erik Vigander i Kreftforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer